Suomen nuorisomaajoukkueissa pitkään maalivahtivalmentajana toiminut Jani Luukkonen on seurannut hyvillä mielin entisten suojattiensa otteita maailmalla tämän syksyn aikana.

-On ollut ilo ja kunnia saada tehdä maajoukkueissa töitä sellaisten maalivahtien kuten Jesse Joronen, Hugo Keto ja Otso Virtanen kanssa. Jokusen kerran olen päässyt A-maajoukkueenkin matkaan, mutta Lukas Hradeckyn menestyksestä en kyllä aio ottaa mitään krediittiä, Luukkonen nauraa Valioliiga.comille.

Valioliigassa maalivahtivalmentajan katse kiinnittyy luonnollisesti oman pelipaikan tapahtumiin.

-Itse en aktiivisesti fanita mitään seuraa, mutta eri seurojen maalivahtitilannetta -ja ratkaisuja tulee toki tarkkailtua. Tänä syksynä on ollut mielenkiintoista tutkia sitä prosessia, jolla Arsenal ja sen manageri Unai Emery ovat toimineet.

Petr Cech on joutunut Emeryn tulon jälkeen omaksumaan uuden pelitavan, sillä espanjalainen haluaa, että Arsenal avaa peliä lyhyillä syötöillä. Ero viime kauteen on valtava. Itsekin muistan Cechin pelaamisesta lähinnä sen, että mies paukutti vasurillaan palloja keskikentälle ilman sen tarkempaa osoitetta. On huomattava, että muutos ei ole ollut kivuton, ja Cech on joutunut muutaman kerran pahaan pulaan avaavien syöttöjensä ansiosta. Takaiskuilta on kuitenkin vielä vältytty, eikä oikeastaan yhtään osumaa voi tsekin piikkiin alkusyksyn aikana laittaa, Luukkonen kertoo.

Moni epäili Leverkusenista saapuneen Bernd Lenon nappaavan ykkösveskarin paikan heti kokeneelta Cechiltä. Näin ei kuitenkaan käynyt, mitä Emery on joutunut julkisuudessa puolustelemaan.

Emeryllä näyttää olevan hyvä pelisilmä. Totta kai nyt, kun Cech on loukkaantunut, Lenon pelaaminen on itsestäänselvyys. Luulen kuitenkin, että tervehdyttyään Cech on taas Emeryn ykkösvaihtoehto. Hän ei halua penkittää Cechin tasoista veskaria vain siksi, että toinen maalivahti on nuorempi. Luulen Emeryn myös ajattelevan joukkueen kemiaa paljon. Mököttävä Cech ei olisi hyvä asia joukkueen koheesiolle, hän huomauttaa.

Vasta 26-vuotiaalla Lenolla on takanaan jo yli 300 Bundesliigaottelua. Kokemusta veskarilla siis riittää, mutta Luukkosen mukaan hyppy Valioliigaan on kuitenkin asia, joka ottaa aikansa.

-Onhan Bundesliiga toki huippusarja, mutta ei mitenkään Valioliigan tasoinen. Ja kun kilpailijana on Cechin tasoinen peluri, ei ykköspaikka aivan helpolla heltiä. Leno kuitenkin tietää, että aika on samalla hänen puolellaan. Vuoden tai kahden päästä hänestä todennäköisesti tulee Arsenalin ykkösveskari seuraaviksi vuosiksi, Luukkonen muistuttaa.

Arsenal kohtaa Viasatin sunnuntain paikalliskamppailussa Fulhamin Craven Cottagella. Luukkonen uskoo, että Fulham laittaa vieraat koville.

-Läpihuutojuttua Arsenalille ei ole luvassa. Uskon kuitenkin, että Arsenal vie pelin niukasti paremman rutiinitasonsa ansiosta, maalivahtivalmentaja Jani Luukkonen päättää.

Katso Fulham-Arsenal vapaasti Viasatin jalkapallokanavalta sunnuntaina 7.10. klo 14.00. Voit seurata ottelua myös Viaplay.fi -suoratoistopalvelun kautta.

Kimmo Mäkinen