Englannin EM-karsinnat lähtivät perjantai-iltana loistokkaasti käyntiin, kun Gareth Southgaten joukkue murskasi Tšekin 5-0 Wembley Stadiumilla.

Manchester Cityn Raheem Sterling oli Englannin avainhahmo, kun hän teki itse kolme maalia ja alusti vielä yhden.

England

@England

England

@England
Let's go inside the #ThreeLions' dressing room to find out who starts tonight's game... 👀 pscp.tv/w/b2Uf5TQ1NDQ3…
📋

What do you think of the #ThreeLions’ line-up?

Česká fotbalová reprezentace

@ceskarepre_cz
Tuto sestavu připravil Jaroslav Šilhavý pro kvalifikační souboj s @England 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿🇨🇿

Kamppailu lähti käyntiin hyvin hitaasti, eikä ensimmäisen kaksikymppisen aikana nähty vielä yhtäkään kunnollista maalipaikkaa.

Englanti joutui tosin tekemään aikaisen vaihdon, kun Eric Dier loukkasi polvensa vartin pelin jälkeen. Sisään vaihdettiin Chelsean Ross Barkley.

Valkopaidat selvittivät umpikujansa ottelun 23. minuutilla. Harry Kane pelasi pallon pystyyn oikealle laidalle, josta Jadon Sanchon matala keskitys tavoitti Raheem Sterlingin maalin edustalla. Manchester Cityn tähtipelaaja liukui pallon maaliin ja Englanti eteni kamppailussa 1-0-johtoon.

Englannin ensimmäistä maalia edelsi jopa 25 onnistunutta syöttöä. Ainoastaan Dele Alli ei koskenut ennen osumaa palloon.

25 - Raheem Sterling's goal ended a sequence of 25 passes, with 10 of England's 11 players touching the ball in the build-up to the goal. Liquid. #ENGCZE

Tšekki palasi maalin jälkeen tiukkaan puolustusasemaansa, eikä Englannin ollut helppo murtaa punapaitojen ryhmitystä. Vieraiden tasoituspyrkimykset vastahyökkäyksistä sen sijaan kaatuivat useimmiten nopeasti.

Englanti sai vielä ensimmäisen jakson lopulla erinomaisen maalintekopaikan, kun Tomas Kalas rikkoi Sterlingiä päivänselvästi rankkarialueen sisällä.

Harry Kane astui pallon taakse ja upotti pilkun varmasti sisään. Englanti johti ottelua 2-0, kun ensimmäinen jakso tuli päätökseen.

6 - Harry Kane has scored each of the last six penalties he has taken for England. Reliable. #ENGCZE

Toisella puoliajalla Tomas Soucek oli kaventaa pelin erinomaisella syöksypuskulla Tšekin vapaapotkusta. Keskikenttäpelaajan yritys meni kuitenkin vain hieman takatolpan ohitse.

Tšekki jatkoi painostustaan, laittaen Englannin ensimmäistä kertaa testiin. Hyökkäävämpään rooliin toiselle jaksolle nostettu David Pavelka pääsi laukomaan kahdesti kohti maalia lyhyen ajan sisään, mutta Jordan Pickford piti maalinsa ainakin toistaiseksi puhtaana.

Englannilla oli erinomainen paikka mennä kamppailussa 3-0-johtoon tunnin pelin kohdalla. Kane pelasi pallon maalivahdin ohitse luukulle, josta Sancho ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan maalin edustalle syöksynyttä Tšekki-puolustajaa. Pallo kimposi vielä Dele Allille, joka ei kuitenkaan onnistunut tuikkaamaan reboundia tyhjiin.

Ottelu ratkesi kuitenkin vain hetkeä myöhemmin, kun Sterling teki pelinsä toisen 62 minuutin pelin jälkeen.

Kyle Walkerin pystysyöttö kimpoili onnekkaasti Steringille, jonka kääntölaukaus rangaistualueen sisältä ohitti Jiri Pavlenkan jo kolmatta kertaa tänään.

Vierasjoukkue ei löytänyt keinoa pysäyttää Raheem Sterlingiä, joka viimeisteli hetkeä myöhemmin maajoukkueuransa ensimmäisen hattutempun. City-hyökkääjä ampui kaukaa, mutta pallo otti tarpeeksi ison kimmokkeen puolustajasta hämätäkseen Pavlenkaa Tšekin maalilla.

Tšekki oli lyöty, ja Southgate nautiskeli vaihtamalla kentälle debytantit Declan Ricen ja Callum Hudson-Odoin.

Englanti jatkoi ottelutapahtumien hallitsemista, ja lukemat olivatkin kuusi minuuttia ennen päätösvihellystä jo 5-0:ssa.

Hudson-Odoi ryntäsi kohti Tšekki-aluetta kovalla itseluottamuksella, laukoen pallon tarkasti kohti alakulmaa. Pavlenka torjui Chelsea-nuorukaisen yrityksen, mutta Kalas ohjasi irtopallon epäonnekkaasti omiin.

Englanti voitti ottelun lopulta murskaavin 5-0-lukemin.