Arsenal eteni maanantaina jatkoon Englannin cupissa, kun Leeds United murtui Emiratesilla luvuin 1–0.

Mestaruussarjaa johtava Leeds pani Tykkimiehet avausjaksolla pesukoneeseen. Leeds vei laukaukset 15-3 ja pallonhallinnan 67-33. Numeroita voi pitää sensaatiomaisina.

Vieraiden päävalmentaja Marcelo Bielsa istui Emiratesillakin sinisen ämpärinsä päällä. Välilä hän kävi komentamassa joukkojaan kentän laidalla. Leeds esitti Pohjois-Lontoossa koko bielsamaisen kavalkadin.

Nähtiin pelaajien välisiä paikanvaihtoja, rotaatioita. Nähtiin huijaamista prässätessä: vieraiden pelaajat yrittivät vaikuttaa pallollisiin punavalkoisiin viekkailla suunnanmuutoksilla. Nähtiin paljon muutakin: jokainen sekunti tarjosi oppia sitä haluaville jalkapalloihmisille.

Kun Bielsa ja Sir Alex kohtasivat

Leeds määritti virtauksen ennen puoliaikaa täysin. Bielsa luotti Emiratesilla tuttuun 4-1-4-1-muotoon. Keskikentän pohjan Kalvin Phillips esitti mallisuorituksen varjossa liikkumisesta. Leeds piti palloa hetken aikaa puolustuslinjassaan, houkutteli isäntiä vastaan. Phillips jäi piiloon, ja luikahti Mesut Özilin selän takaa esiin.

Ville Kuusinen

@VilleKuusinen
Miten Leeds ei johda tätä jo 0-3:a. Täydellistä dominointia #FACup

Vieraiden show järkytti Emiratesilla. Päävalmentaja Mikel Arteta näytti vakavalta, kun Bielsa heilutti tahtipuikkoa.

Arteta onnistui muuttamaan pelin luonteen. Arsenal nosti 4-2-3-1-ryhmitystään toisella jaksolla. Özil antoi vahvemmin painetta toiselle topparille, Matteo Guendouzi ja Granit Xhaka taas merkkasivat Phillipsin. Isäntien topparit nostivat rohkeasti ja jättivät tilaa selustaan. Leeds ei päässyt paineen alta ja menetti otettaan.

Arsenal teki lopulta eron paremmilla pelaajilla. Yksi Nicolas Pépé maksaa koko vieraiden porukkaa enemmän. Leeds hukkasi yksinkertaisesti liikaa maalipaikkoja – ja menetti mahdollisuutensa kiihdyttää karkumatkalle.

Jos Arteta haluaa todella kehittyä, katsoo hän ottelun vielä monta kertaa. Yksinkertainen tosiasia on, että Bielsa tarjosi Mestaruussarjan tasoisilla pelaajilla mahtavan oppitunnin.

Bielsa on tehnyt tämän aiemminkin. ”Maailman parhaaksi jalkapallovalmentajaksikin” kutsutun argentiinalaisen Athletic Bilbao näytti maaliskuussa 2012 Eurooppa-liigassa mallia Sir Alex Fergusonin Manchester Unitedille. Bilbao eteni jatkoon luvuin 5–3, mutta Sir Alex ei koskaan todella ymmärtänyt bielsamaisen toimintatavan arvoa. Hän valitsi vuotta myöhemmin seuraajakseen David Moyesin – ja loppu on historiaa.

Liverpool ja Manchester City bielsamaisilla linjoilla

Liverpool ja Manchester City toimivat toisin. Joukkueiden taustat vilisevät bielsamaisia ajattelijoita. Esimerkiksi Pep Guardiola on ottanut paljon vaikutteita ”El Locolta”.

Manchester United sai aistia näitä samoja vaikutteita, kun astui kohti valtavaa murrosta. Jalkapallo astui samalla kohti uutta aikaa. Bielsa on vienyt lajin monella tapaa uudelle tasolle. Hän on osoittanut, että pelin eri vaiheita voi kehittää hyvin täsmällisesti, paneutua ennenkuulumattomalla tavalla yksityiskohtiin ja muokata pelaajien käyttäytymistä.

Vasta Leeds uskalsi palkata 64-vuotiaan argentiinalaisen Englantiin. Tarina kertoo, että West Ham sanoi ei Bielsalle, koska Bielsa halusi uudistaa täysin itälontoolaisten joukkueen. Hammers valitsi sen sijaan Slaven Bilicin – ja jämähti paikoilleen.

Niin jämähti Manchester Unitedkin. Vastuun kantaa lopulta Sir Alex Ferguson. Moyesin valinta käynnisti kierteen, joka on jatkunut jo liian pitkään.