Manchester United on lipsunut viime vuosina aivan kirkkaimmasta eliitistä. Sir Alex Fergusonin lähdön jälkeen seura on kokenut vähintäänkin haastavia aikoja. Se on kylmä fakta. On rehellisesti sanottuna vaikea nykyään nostaa Unitedia samalle jalustalle kuin Real Madridia tai Bayern Münchenia. Organisaationa tai pelillisesti. Seura kamppailee toki edelleen kärkisijoista suosion sekä tulojen suhteen.

Miten Man United päätyi taloudelliseksi jätiksi on olennainen osa kiinnostuksen kohdetta tällä kertaa. Syitä on luonnollisesti monia. Sir Alex, johtoporras kera Peter Kenyonin ja David Gillin. Pelaajia unohtamatta. Jatkumo oli pitkä. Yhtälössä on myös muitakin kulmia, ja tarkoituksena olisi nostaa normaalin narratiivin ulkopuolelta tarinoita esiin. Suunnataan katseet Finnairin tuleville kaukolennoille, ja matkataan Aasiaan. Erityisesti kiinnostaa kuitenkin Park Ji-Sung. Yksi viimeisen 20 vuoden aliarvostetuimmista pelaajista.

Aasian vetovoima

Ei ole mielestäni sattumaa, että Manchester Unitedin punaisessa pelipaidassa ollaan nähty kaksi erinomaista aasialaista pelaajaa. Park Ji-Sung, joka monella tapaa avasi portin Aasiaan sekä Shinji Kagawa. Mikä oli lopulta rahallisen houkuttimen rooli? Olivatko pelaajat hankittu vain täyttämään kiintiötä, ja tuottamaan rahaa?

Aasiasta ei ole tunnetusti tullut aivan liikaa tähtiä, joten jokainen “isoon seuraan” päätyvä pelaaja herättää kiinnostusta. Fakta on, että jos isolla seuralla on kaksi aivan identtistä pelaajaa vaihtoehtona: toinen on aasialainen, ja toinen on vaikka eurooppalainen. Voin luvata, että valinta kohdistuu sata kertaa sadasta Aasiaan, jos kaikki muu pysyy samana. Markkina on sen verran iso ja houkutteleva, että on yksinkertaisesti pakko saada osa siitä. Manchester United oli hereillä auringon noustessa idästä.

Pari faktaa

Tämä ei ole luento taloudesta. Haluan kuitenkin selventää pari asiaa. Aasialaiset fanittavat vahvemmin tähtiä kuin seuroja. Käyttäytyminen ei ole yhtä vahvasti heimoihin liittyvä kuin meillä. Me koemme enemmän tunteella. Toki pieniä muutoksen tuulia on havaittavissa.

Jos seuralla menee huonosti pidempään kentällä, näkyy se myös aasialaisten kannattajien liikkeissä. Poikkeuksena kenties AC Milan, Italian nukkuva jättiläinen.

Manchester Unitedin kannatus on laskenut näistä syistä viime vuosina. Tämä näkyy osittain luvuissa. Fanit Aasiassa janoavat tähtiä sekä menestystä. Jos molemmat kriteerit täyttyvät niin alkaa iso raha liikkumaan. Yksinkertaista. Chelsean kannatus on ollut tasaisessa kasvussa pitkään, ja Liverpoolin kasvu on räjähtänyt Jürgen Kloppin alaisuudessa.

Pitää kuitenkin muistaa, että Man Unitedin etumatka Aasiassa oli niin iso, että kestää aikaa kiriä sitä kiinni. Se hetki kuitenkin lähenee tai on kenties jo tietyillä mittapuilla meidän käsillä. United on kuitenkin tehnyt viime aikoina sen verran fiksuja siirtoja, että näen va’an todennäköisesti heiluvan taas. Puhutaan kuitenkin yhdestä suurimmasta syystä aikaisempaan läpimurtoon.

Park Ji-Sung

Sympaattinen, kohtelias ja empaattinen eteläkorealainen. Park Ji-Sung tuntuu kaikin puolin nöyrältä äijältä. Kuten itämaisiin kulttuureihin yleensä kuuluu, on tasapaino merkittävästi enemmän keskiössä. Se tarkoittaa työtä myös sisäänpäin. Itseensä. Se ilmenee Parkin todella kypsässä ajattelussa. Hän hyväksyy asiat sellaisenaan. Länsimaissa alamme olemaan enemmän ja enemmän turmeltuneita. Vastaukset ovat yleensä yksinkertaisia.

Oliko Park Ji-Sung siis pelkästään “kassa-lehmä” Aasiaan? Kaukana siitä. Park Ji-Sungin siirtohinta ei ole täysin varmassa tiedossa. Mutta ei takuulla ammuta ohi, jos asetetaan haarukka neljän ja kymmenen miljoonan euron väliin. Lopulta täysin pähkinöitä hänestä.

Park Ji-Sung on takuuvarmasti tuonut hintansa moninkertaisena takaisin seuran position kasvun myötä Aasiassa. Markkina on urheiluseuroille lopulta suhteellisen tuore. Park antoi myös summan takaisin moninkertaisesti pelikentällä, joten kumotaan yksi narratiivi. Hän oli paljon muutakin kuin pelkkä markkinoinnin lelu.

Park Ji-Kuka

Park Ji-Sung oli klassinen linkkuveitsi. Jälleen yksi kokoelmaan. Hän kykeni pelaamaan lähes missä tahansa. Alempaa tai ylempää keskikenttänä. Molempia laitoja. Sir Alex suosi jälkimmäistä yleensä isoissa otteluissa. Park Ji-Sung ymmärsi kaiken lisäksi hyvin eri rooleja. Hän vaihtoi usein tontteja Ryan Giggsin kanssa kesken ottelun. Dynamiikkaa, kompensointia ja täydentävää liikettä. Kurinalaisuutta. Prioriteetti on mitä valmentaja hänestä haluaa. Ei mikään muu.

Hänen uusi lempinimensä “kolmen keuhkon Park” oli myös mielestäni todella kuvaava hänestä. Hän jaksoi juosta koko päivän, ja vähän enemmän. Paul Scholes kuvaili häntä “kumimiehenä”, minne hän liikkui, sinne Park seurasi. Sir Alexilla oli ajoittain tapana laittaa Park Ji-Sung miesvartioimaan Scholesia harjoituksissa. Stimuloivaa ajattelua kaikille osapuolille.

#WontPayFC #WalkAwayFC

@sprtsfanatic
Scholesy on the famous Park Ji-sung marking Pirlo.

Sir Alex Ferguson ei osoittanut vastustajalleen yleensä kunnioitusta miesvartioimalla ketään. Hän teki kuitenkin poikkeuksen AC Milania ja Andrea Pirloa vastaan. Pirlo ei koskaan unohtaisi tätä. Hän epäili, että Park Ji-Sung oli ensimmäinen eteläkorealainen historiassa, joka toimii ydinvoimalla. Park olisi varjostanut häntä maailman ääriin tarvittaessa.

Koirat eivät hauku enää

Vuosi oli 2002. Etelä-Korea onnistui erinomaisesti MM-kisoissa sijoittumalla neljän parhaan joukkoon. Valmentajana toimi Guus Hiddink, ja joukkueessa pelasi eräs Park Ji-Sung. Tämän jälkeen Park seurasi Hiddinkiä Hollantiin, PSV Eindhoveniin. Siihen aikaan monet uskoivat, että aasialaiset eivät ole tarpeeksi hyviä pelaamaan Euroopassa. Sama päti saarilla ja Manchester Unitedissa. Park Ji-Sungin piti osoittaa epäilijät vääräksi, ja nousta haasteeseen.

Unitedin vuosien aikana hän todellakin vastasi huutoon. Ensimmäinen aasialainen, joka voittaisi Mestarien liigan. Parkin jättäminen ulos Moskovan finaalista oli Sir Alexin mukaan yksi hänen uransa vaikeimmista valinnoista. Pitää kuitenkin muistaa, että Park sekä United nollasivat Barcelonan kahden osan yli välierissä ennen sitä. Park Ji-Sung kuitenkin hyväksyi ja ymmärsi tilanteen. Joukkuepelaaja. Dimitar Berbatov ei niellyt päätöstä yhtä hyvin vastaavassa tilanteessa pari vuotta tästä eteenpäin.

Tähteys

On ehkä vaikea uskoa, että pelaaja jota monet eivät edes muista, olisi tähti. Aasiassa Park Ji-Sung ei pysty edes kävelemään kadulla rauhassa. Pohjimmiltaan hän haluaa vain olla normaali ja pelata jalkapalloa. Park kertoi, että hän on kotimaassaan kuin David Beckham. Tällä on tarkoitus vain maalata kuvaa. Antaa perspektiiviä.

Vanhemmat

Park Ji-Sungin ura oli lähellä jäädä toteutumatta. Hän oli pienenä kaikkien mukaan liian pieni ja heiveröinen. Seuraava tarina on uskomaton. Park Ji-Sungin isä oli kuullut, että sammakon liemi auttaisi poikaa kasvamaan, joten kuten jokaisen isän kuuluisi tehdä, meni hän metsästämään villejä sammakoita, ja teki niiden liemestä juomaa hänelle.

Poppamieskonstit auttoivat ja Park kasvoi kokoa. On mahdollista, että juoman seassa oli myös hirvieläimen verta. Mitä mielessään uskoo, se todeksi tulee. En sano, että rohto auttoi, enkä myöskään sano että se ei auttanut. Keitä me olemme kiistämään sen toimivuutta? Aivan sama vaikka kyseessä olisi placebo. Lääketiede on kulkenut monessa muodossa läpi meidän historian, kaikki tietämys ei löydy kirjoista. Luulemme aina automaattisesti olevamme parempia kaikessa nykyään. Poltamme turhaan siltoja menneisyyteen.

Voittamisen ironia

Park Ji-Sung voitti kaiken Manchesterin punaisissa. Hän vei myös saamiaan oppeja eteenpäin kotimaahansa. Hän tekee todella paljon, säilyy aktiivisena. On kuitenkin vaikea olla hyvä jossain ja elää samalla normaalia elämää. Ironiaa. Jokainen haluaa yhtäkkiä palasen. Se oli Parkin suurin toive. Olla hyvä jalkapallossa ja elää normaalia elämää.

Itse muistelen ennen kaikkea Park Ji-Sungia erittäin hyvänä pelaajana. Taktisena täsmäaseena. Hän teki Manchester Unitedista yksinkertaisesti huomattavasti tiiviimmän. Park antoi muille mahdollisuuden kukoistaa. Avaimet voittoon. Se on mielestäni millainen tai mitä joukkuepelaaja on tiivistettynä. Takuuvarmasti arvostettu kopissa.

Man Utd Channel

@ManUtdChannel
Man Utd scored one of the greatest counter-attacking goals of all time against Arsenal in the Champions League 🚀

Nautin myös hänen sekä Patrice Evran suhteesta. Evra on kiistatta yksi parhaista laitapakeista Valioliigan aikakaudella, mutta hänen alkunsa ei ollut ruusuilla tanssimista. Park auttoi Evran vaikeuksista ylös ja heidän suhteensa on hyvin läheinen. Melkein kuin veljiä.

Jokainen muistaa Park Ji-Sungin varmasti eri tavalla. Joku ei kenties muista häntä ollenkaan. Olen itse oppinut häneltä paljon. Park ei tule ikinä välttämättä olemaan missään tähdistöjoukkueissa. Mutta. Sir Alex Ferguson valitsi hänet lähes poikkeuksetta isoihin hetkiin. Se on mielestäni Park Ji-Sungin perintö. Häneen pystyi luottaa, ja hän mahdollisti muiden olemassa olon. Hän mahdollisti voittamisen monella rintamalla. Se on hänen suurin voittonsa.