Britannian hallitus antoi vahvan viitteen siitä, ettei se aio asettua vastustamaan Saudi-Arabian johtaman konsortion Newcastle United -kauppaa.

Asiasta keskusteltiin Britannian parlamentin urheiluasioita käsittelevän komitean kokouksessa keskiviikkona.

Oppositiosta vastustettiin Saudi-Arabian ostoaikeita, mutta Britannian urheiluasioista vastaava ministeri Oliver Dowden korosti maiden välisiä hyviä suhteita ja Valioliigan valtaa asiassa.

SNP:n parlamenttiedustaja John Nicolson asettui ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin linjalle ja kyseenalaisti Saudi-Arabian aikeet. Nicolsonin mielestä saudit pyrkivät hyödyntämään Valioliigaa omien julmuuksiensa valkopesuun.

Jos ostoyritys – joka on jo kaupan osapuolten hyväksymä ja odottaa enää Valioliigan protokollan mukaista tarkistusta – menee läpi, Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto (PIF) ostaa Newcastle Unitedista 80 prosenttia. 10 prosenttia menee PCP Capital Partnersin omistavalle Amanda Staveleylle ja viimeiset 10 prosenttia Reubenin miljardööriveljesten pääomasijoitusyhtiölle.

Kritiikki on kohdistunut käytännössä pelkästään Saudi-Arabiaan.

– Kun otetaan huomioon kidnappaukset, kidutukset ja muut ihmisoikeusloukkaukset mukaan lukien journalisti Jamal Khashoggin brutaali murha, miten ihmeessä häntä [kruununprinssi Mohammed bin Salmania] voi pitää sopivana ja kunnollisena henkilönä [valioliigaseuran omistajana], Nicolson kyseenalaisti The Guardianin mukaan.

Dowdenin vastaus oli melko lakoninen.

– Omistajatestin tekee Valioliiga. En halua tuomita ennalta sitä prosessia. Ja ihan alkuun, se on valtion sijoitusrahasto, joka on ostamassa seuran, ei hän [kruununprinssi bin Salman] itse, Dowden sanoi.

Välihuomiona sanottakoon, että kruununprinssi bin Salman on kyseisen rahaston puheenjohtaja ja autoritaarisen Saudi-Arabian tosiasiallinen hallitsija.

– Meillä [Britannian valtiolla] on hyvät suhteet Saudi-Arabian kanssa, mutta emme ole koskaan pelänneet nostaa esille ihmisoikeusasioita. Aiomme myös jatkaa sillä tiellä.

[readmore from=Newcastle]

– Mielestäni tämä on Valioliigan asia. Olen luottavainen sen suhteen, että he osaavat hoitaa testit.

Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters vastasi puolestaan kirjeitse Amnesty Internationalin kirjeeseen ja vakuutti, että ostajaehdokkaat tarkistetaan protokollan mukaisesti.

Valioliigan suurin ulkomainen tv-yhteistyökumppani, beIN Sports, on niin ikään esittänyt huolensa ja suoranaisesti yrittänyt kerätä liittoumaa, joka estäisi Saudi-Arabian ostoaikeet. BeIN Sportsin intressit nivoutuvat vahvasti osaksi Lähi-idän valtakamppailua, jota käydään Saudi-Arabian ja Qatarin välillä. Teimme asiasta selkoa kattavassa tekstissä.