Kesän kansainvälinen siirtoikkuna sulkeutui maanantain ja tiistain välisenä yönä Valioliigan osalta.

Vielä viimeisenäkin päivänä nähtiin useita merkittäviä pelaajakauppoja, kun esimerkiksi Edinson Cavani siirtyi rahakkaalla sopimuksella Manchester Unitediin ja Thomas Partey suurella siirtosummalla Arsenaliin.

Useat pitkään spekuloidut siirrot eivät kuitenkaan selvinneet maaliin saakka – erinäisistä syistä johtuen. Tässä artikkelissa käymme läpi ne merkittävimmät pelaajakaupat, jotka valuivat suurista haaveista huolimatta läpi seurajohtajien sormien.

Huom: Erillinen siirtoikkuna, jonka aikana Valioliigan seurat voivat suorittaa pelaajasiirtoja vain EFL-seurojen kanssa, on auki vielä 16. lokakuuta saakka. Valioliiga-seurat eivät kuitenkaan voi tehdä enää pelaajasiirtoja keskenään.

Jadon Sancho – Man United

Manchester Unitedin ykköskohde kesän alusta saakka oli Englannin ja Borussia Dortmundin huippuhyökkääjä Jadon Sancho. Kenties kesän odotetuimpaa jättisiirtoa ei kuitenkaan saatu missään vaiheessa maaliviivan ylitse.

Jadon Sancho siirtyi Dortmundiin kolme vuotta sitten Manchester Citystä. Kuva: Getty Images

United kävi Dortmundin kanssa siirtoneuvotteluita useiden kuukausien ajan, mutta sen jokainen tarjous jäi alle pelaajan 120 miljoonan euron hintalapun. Vaikka 20-vuotias laitahyökkääjä olisi tiettävästi ollut avoin siirrolle, ei hänkään halunnut pyytää Dortmundia myymään.

United laittoi niin sanotusti kaikki munansa yhteen koriin, eikä se selkeästi olisi kannattanut. Sancho-diili jäi toteutumatta, minkä seurauksena seura hankki hätäratkaisuna 33-vuotiaan konkarihyökkääjän Edinson Cavanin ilmaisella siirrolla siirtoikkunan viimeisten tuntien aikana.

Paniikkiostos? Mahdollisesti.

Eric García – Barcelona

Barcelona tavoitteli Manchester Cityn Eric Garcíaa myös koko kesän ylitse. Pep Guardiola ei kuitenkaan suostunut myymään La Masian kasvattia takaisin Kataloniaan, vaikka hänen sopimuksensa Etihad Stadiumilla umpeutuu ensi kesänä.

Barcelona teki vielä siirtoikkunan viimeisenä päivänä 17 miljoonan euron tarjouksen 19-vuotiaasta espanjalaistopparista. Manchester City kuitenkin hylkäsi tarjouksen, pyydettyään Garcíasta vähintään 20 miljoonaa euroa.

García itse haluaa palata Barcelonaan, minkä takia hän ei aio allekirjoittaa jatkosopimusta Manchester Cityssä. Nuori puolustaja siirtyy todennäköisesti ensi kesänä ilman rahallista korvausta Camp Noulle, ellei Barcelona ja City pääse hänen siirrostaan sopuun tammikuun ikkunassa.

Houssem Aouar – Arsenal

Mikel Artetan prioriteetti kesän siirtoikkunassa oli alusta lähtien uusi keskikenttäpelaaja. Mattéo Guendouzi tarvitsi siirron muualle, Lucas Torreira ei sopinut espanjalaisluotsin sapluunaan, eikä lainaltu palannut Mohamed Elneny olisi todennäköisesti pystynyt täyttämään kaikkia Artetan tarpeita keskikentän pohjalla.

Houssem Aouar jäi Lyoniin. Kuva: Getty Images

Ennen kuin Arsenal aktivoi Thomas Parteyn ulosostoklausuulin noin puoli tuntia ennen siirtoikkunan sulkeutumista, oli Houssem Aouar lontoolaisjoukkueen ykköskohde keskikentän uudeksi pelintekijäksi.

22-vuotias ranskalaistaituri oli jo hyväksynyt Arsenalin sopimustarjouksen ja vakuuttunut Artetan projektista, mutta Tykkimiesten siirtotarjoukset eivät Lyonia miellyttäneet. Arsenalin korkein tarjous Aouarista oli tiettävästi 35 miljoonaa euroa, kun Lyon vaati tähtipelaajastaan 50 miljoonaa euroa.

Melko ironisesti, kyseessä oli sama summa jonka Arsenal päätyi maksamaan Parteysta. Kenties Arteta muutti mieltään ja halusi sittenkin puolustavamman pelaajan joukkueen keskikentälle? Joka tapauksessa, Aouar jäi kun jäikin Lyoniin.

Ousmané Dembélé – Man United

Kun Sanchon siirto alkoi näyttämään epätodennäköiseltä, käänsi Manchester United katseensa siirtoikkunan viimeisen viikon aikana Barcelona-laituri Ousmané Dembéléen.

Dembélé, 23, vastusti pitkään lähtöä Camp Noulta, mutta muutti tiettävästi mielensä Paul Pogban vakuuteltua hänet siirtymään. Manchester Unitedilla ei kuitenkaan ollut aikomusta hankkia Ranskan maajoukkuelaituria pysyvästi, minkä takia Barcelona ei halunnut päästää pelaajastaan irti.

Barcelona havitteli loukkaantumisherkästä Dembéléstä 50-60 miljoonan euron siirtokorvausta, mutta United tarjosi vain lainadiiliä. Kauppoja ei täten syntynyt ja Dembélé jäi Ronald Koemanin miehistöön.

Manchester Unitedin laadukas laitahyökkääjä jäi täten saamatta ja se jää varmasti kaivelemaan Ole Gunnar Solskjæria.

Milan Škriniar – Tottenham

Siirtoikkunan viimeisten päivien aikana Tottenham neuvotteli aktiivisesti Internazionalen kanssa Milan Škriniarin potentiaalisesta siirrosta Pohjois-Lontooseen.

Siirto vaikutti mutkikkaalta alusta lähtien, sillä Internazionale vaati slovakialaistopparistaan jopa 60 miljoonan euron siirtokorvausta. Tottenhamin korkein tarjous ylsi vain 35 miljoonaa euroon, eikä se siirtoikkunan viimeisinä hetkinä riittänyt milanolaisille.

Tottenham olisi halunnut hankkia uuden keskuspuolustajan ennen siirtoikkunan sulkeutumista, ja Škriniar oli tiettävästi kohdelistan ykkösnimi. José Mourinho neuvotteli tiettävästi myös Chelsea-puolustaja Antonio Rüdigerin lainasiirrosta, mutta saksalaistoppari jäi taistelemaan peliajastaan Stamford Bridgelle.

Siirtoikkunan viimeisten hetkien aikana Tottenham valmisteli vielä 18 miljoonan punnan (noin 20 miljoonan euron) tarjousta Swansea-toppari Joe Rodonista. Tällä kaudella täydet minuutit Swansean alakerrassa pelannut 22-vuotias keskuspuolustaja voi yhä saapua Mourinhon vahvuuteen, kiitos Englannin erillisen siirtoikkunan.

Declan Rice – Chelsea

Chelsea rikkoi pankin tänä kesänä vahvistettuaan joukkuettaan peräti seitsemällä uudella pelaajalla.

Timo Werner, Kai Havertz, Hakim Ziyech, Ben Chilwell, Thiago Silva, Edouard Mendy ja Malang Sarr (joka yritetään yhä lähettää lainalle) saapuivat kaikki Länsi-Lontooseen hyvissä ajoin ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Yksi pelaaja, kenet Frank Lampard olisi vielä halunnut tuoda uudistuneeseen joukkueeseensa, oli West Hamin keskikenttäpelaaja Declan Rice.

Declan Rice on ollut jo pidemmän aikaa Chelsean tähtäimessä. Kuva: Getty Images

14-vuotiaana Chelsean akatemiasta potkittu Rice on noussut viime vuosien aikana West Hamin tärkeimpien pelaajien joukkoon keskikentän pohjalla. Myös topparin tontilla pelaava Rice, 21, olisi ollut täydellinen palanen Lampardin miehistöön, jos esimerkiksi Jorginho tai N’Golo Kanté olisi lähtenyt seurasta kesän aikana.

West Ham ei kuitenkaan olisi päästänyt Ricea lähtemään ilman 80-100 miljoonan euron siirtokorvausta, mikä olisi nostanut Chelsean kesäkulutuksen jo yli 300 miljoonan euron riman.

Rice on Chelsean elinikäinen kannattaja ja hänen vahvat siteensä seuraan povaavat siirron toteutumista lähitulevaisuudessa. Lampardin on kuitenkin tehtävä tilaa keskikentälleen, ennen kuin Englannin maajoukkuemies kannattaa tuoda isolla rahalla Stamford Bridgelle.

MAINITSEMISEN ARVOISET:

Valioliigan suurseuroilta jäi myös kauppaamatta useita ylijäämäpelaajia, joille olisi ollut varmasti enemmän käyttöä muiden joukkueiden riveissä.

Manchester Unitedin Phil Jones ja Jesse Lingard selvisivät jälleen yhdestä siirtoikkunasta ja jäivät Old Traffordille. Antonio Rüdigerin lisäksi Fikayo Tomori, joka herätti kiinnostusta Evertonissa ja West Hamissa, jäi taistelemaan avauksen paikasta Chelseaan.

Liverpool ei sen sijaan päässyt eroon Divock Origista, Marko Grujicista tai Xherdan Shaqirista, jotka olivat kaikki tiettävästi myytävänä. Arsenalin Sokratis Papastathopoulos, William Saliba ja Sead Kolasinac jäävät Tottenham-hylkiö Dele Allin tavoin Pohjois-Lontooseen useista siirtohuhuista huolimatta.

Vapaiksi agenteiksi jäivät sen sijaan West Hamin kanssa sopimuksensa purkanut Jack Wilshere ja Valioliigasta pudonneen Watfordin jättänyt Danny Welbeck.