Useat Tottenhamin kannattajat laittoivat viikko sitten hakukoneet kuumaksi, kun seura kertoi hankkineensa hyökkääjä Carlos Viníciusin Benficasta. Tottenham värväsi hänet vuoden lainasopimuksella, joka sisältää 45 miljoonan euron osto-option. Potentiaaliseen hintalappuunsa nähden hän on varsin tuntematon nimi.

Vinícius, 25, ei ollut nuorempana varsinainen superlupaus. Hän ei ole pelannut otteluakaan Brasilian maajoukkueissa miesten tasolla tai junioreissa, eikä häntä edes oikein tunneta kotimaansa jalkapallopiireissä.

– Kukaan ei tiedä häntä Brasiliassa, kertoo Esporte Interativon toimittaja Arthur Quesada The Athleticille.

– Hän on nykyäänkin varsin tuntematon pelaaja.

Viníciusin tuntemattomuus selittyy osin sillä, että hän kehittyi ammattilaistason pelaajaksi varsin hitaasti. Mutta kun hän lopulta otti sen loikan, hän otti sen todella nopeasti.

Vielä neljä vuotta sitten Vinícius pelasi Brasilian neljänneksi korkeimmalla sarjaportaalla puolustavana keskikenttäpelaajana. Parikymppiseksi asti hän oli pelannut lähinnä topparina, vaikka ihailikin hyökkääjälegenda Ronaldoa.

Siirtoja Eurooppaan ja Tottenhamiin tuskin olisi ikinä tapahtunut ilman Viníciusin entistä valmentajaa Marcos Valadaresia, joka ehdotti hänelle Palmeirasin junioreissa hyökkääjänä pelaamista huomattuaan suojattinsa kyvyt.

– Uskoin, että hänestä voisi tulla hyvä hyökkääjä. Siksi ehdotin sitä hänelle, kertoo Valadares The Athleticille.

Tottenham Hotspur

@SpursOfficial
✍️ We are delighted to announce the signing of striker Carlos Vinicius on a season-long loan from Benfica.

#BemVindoVinícius ⚪️ #COYS

– Hän oli hieman hidas, eikä hänellä ollut siinä vaiheessa sellaista kilpailuhenkeä, jota topparin paikalla tarvitaan. Hän oli listalla, jonka pelaajat oltiin vapauttamassa seurasta. Seuranneina viikkoina laitoin joukkueen pelaamaan paljon pienpelejä.

– Siinä kontekstissa hän pelasi useammin lähempänä vastustajan maalia ja hänellä oli tilaisuuksia laukoa. Silloin hän kiinnitti huomioni. Hän oli hyvä viimeistelijä ja teki niissä harjoituksissa paljon maaleja.

– Hän ei ollut hyökkääjä, mutta meillä oli puutetta sillä pelipaikalla, koska Gabriel Jesus oli noussut edustusjoukkueeseen. Muut joukkueen hyökkääjät eivät tehneet minuun vaikutusta. Mietin Viníciusin ominaisuuksia ja ehdotin hänelle, että hänen kannattaisi kokeilla hyökkääjänä pelaamista. Niin se alkoi. Hän ei erottunut joukosta puolustajana, mutta pelipaikan muutos auttoi häntä kasvamaan.

[readmore from=Tottenham]

– Minusta hänellä oli potentiaalia. Hän otti haasteen vastaan ja teki siitä projektinsa. Sanoin hänelle, että hänellä ei olisi juurikaan aikaa antaa näyttöjään, koska hän pelasi viimeistä vuottaan junioreissa.

– Mutta hän omistautui sille ja hän on kasvanut niin paljon. Kovin usein ei käy niin, että joku pelaa 20-vuotiaaksi yhdellä pelipaikalla ja menee sitten suurseuroihin toiselle paikalle. Se on valtava kehitysaskel.

Viníciusin ensimmäinen seura Euroopassa oli Portugalin toiseksi korkeimman sarjatason Real S.C., jolle hän teki 20 maalia kaudella 2017-18. Napoli osti hänet jo kesken tuon kauden riveihinsä neljällä miljoonalla eurolla, mutta Vinícius pelasi vielä kauden loppuun portugalissa ennen kuin suuntasi Italiaan.

Hän ei kuitenkaan ikinä pelannut yhtään virallista ottelua Napolin edustusjoukkueessa, sillä hänet lainattiin ensin Portugalin liigaseura Rio Aveen ja sen jälkeen ranskalaiseen AS Monacoon.

Vuosi sitten Napoli myi hänet Benficaan 17 miljoonalla eurolla, ja taivaalle syttyi välittömästi uusi tähti. Vinícius pelasi upean kauden Portugalin suurseurassa tahkoten 49 ottelua, joissa hän teki yhteensä 24 maalia ja syötti 13.

Viime kauden tilastojen perusteella on helppo ymmärtää, miksi Tottenham saattaa pulittaa hänestä lähes 50 miljoonaa euroa. Vielä muutama vuosi sitten hän oli kuitenkin hyvin kaukana Valioliigan parrasvaloista.