Eurooppalaisen Superliigan suunnittelu on ollut käynnissä jo ties miten pitkään. Nyt näitä suunnitelmia on asioiden konkretisoitumisen toivossa julkistettu laajamittaisesti.

The Times kertoo, että Valioliigasta uuteen kilpailuun tulisivat osallistumaan kuuden seuran asettamat joukkueet. Jokaiselle mukaan lähtevälle seuralle maksettaisiin 310 miljoonan punnan, eli noin 350 miljoonan euron suuruinen potti. Lehden haltuunsa saaman dokumentin perusteella seurat voisivat lisäksi ansaita noin 240 miljoonan euron verran kaudessa pelaamalla kilpailussa.

Kuusi englantilaisseuraa olisivat mukana kaikkiaan 15 seuran joukossa, liigan perustajajäseninä. Timesin lähteet kertovat ainakin Manchester Unitedin, Real Madridin ja AC Milanin olevan hankkeen kantavina voimina.

Superliiga tulisi siis käytännössä syrjäyttämään nykyisen Mestarien liigan, ja on vähintäänkin selvää, että viimeistään tässä vaiheessa hälytyskellot alkavat soida. FIFA ja UEFA ovatkin jo julkaisseet yhteisen tiedotteen, jossa kertovat mukaan lähtevien pelaajien joutuvan mustille listoille, ja syrjään tulevista MM-kilpailuista.

Asiakirjat, joita nyt on saatettu julkisuuteen, käsittävät kaikkiaan 18 sivun edestä suunnitelmia Superliigan toteuttamiseksi.

15 perustajajäsenen lisäksi sarjassa tulisi niiden mukaan pelaamaan viisi muuta seurajoukkuetta. Mukaan suunniteltujen seurojen nimiä ei ole tarkemmin julkistettu, mutta oletettavaa on, että ne olisivat Englannista perinteinen ”kuuden ison” joukko; Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal ja Tottenham. Jo pelkästään se, että saarivaltion joukkueet tulisivat ainoastaan kolmesta kaupungista kertoo, millaista rakennelmaa ollaan kasaamassa, suhteessa vaikkapa paikallisidentiteetteihin.

Yhtä vähän yllättävä kuin englantilaisseurojen oletettu lista, on loppujen seurojen maantieteellisten lähtöpisteiden luettelo. Kolme seuraa Espanjasta, kolme Italiasta, kaksi Saksasta ja yksi Ranskasta.