Marcelo Bielsa on jalkapallolegenda vailla vertaa. El Loco on valmentaja sanan täydessä merkityksessään. Chileläinen haluaa, että jalkapallo on jalkapalloa ja että jalkapallomaailmasta tulisi parempi. Bielsa on yksi niistä valmentajista, jonka menestys on kiertänyt kaukaa, mutta jonka ajatuksista tulemme lukemaan vielä pitkään.

Nyt vihdoin Leeds Unitedin kanssa Bielsa on saanut kunniaa työstään ja filosofiastaan. Enää häntä ei leimata kamikaze-pelistään tai hulluista ajatuksistaan. Hän ei itse huomiota halua, mutta Leedsissä huomion kääntyminen päävalmentajaa kohti on väistämätöntä.

Miten Leeds on tässä pisteessä, ja mikä erottaa sen muista nousijajoukkueista tai niistä joukkueista, jotka saavat hissijoukkueiden maineen?

Ennen sukeltamista Bielsan ajattelumaailmaan on syytä nostaa esille kentän ulkopuoliset asiat. Leeds on noussut uuteen kukoistukseen omistajansa Andrea Radrizzanin aikakaudella. Samalla jalkapallotoimenjohtaja Victor Orta ja toimitusjohtaja Angus Kinnear ovat olleet mukana rakentamassa uutta toimintamallia ja -kulttuuria Leedsiin. Paljon yleistä sentimenttiä kuvaava toteamus on kuultu kapteeni Liam Cooperin suusta:

”Bielsa yhdessä seurajohdon kanssa on auttanut uuden kulttuurin luomisessa. Tämä on auttanut pelaajia, joukkuetta, keskittymään ja katsomaan tulevaan – ensi kauteen. Meillä on ensimmäistä kertaa urani aikana jatkumoa Leedsissä, ja teemme töitä perimmäistä tavoitettamme kohti.”

Selvästikin Bielsaan ja joukkueeseen luotetaan, ja pelaajat ovat sekä omimmissa rooleissaan että sopivia joukkueen pelitapaan ja valmentajan ajatteluun. Kuulostaa samalta toiminnalta kuin mitä osa Valioliigan kärkijoukkueista tekee.

Muutos ei ole ollut kivuton. Tiedämme, että Angus Kinnear on tinkimätön johtaja, ja Leedsissä menestystä on mitattu pitkälti kylmillä ja kovilla tuloksilla – ei sillä kuinka kaunista peli on tai kuinka voitot tulevat. Tämä koetteli Leedsin kannattajia Bielsan ensihetkinä.

Bielsan kerrotaan pitäneen kolmelle johtajalleen esitelmän. Se sisälsi tilastoja kaudelta, joka päättyi Leedsin play off -tappioon ja näin Valioliiga-nousu jäi haaveeksi. Bielsan viesti oli, että he tarvitsevat hieman parempia pelaajia, vähemmän loukkaantumishuolia ja parempaa maalintekoa.

Loppukaneetti oli, että he eivät vain voi olla yhtä epäonnekkaita ja tarvitsevat lisää onnea. Tiedämme kuinka tarinassa kävi, ja Leeds on tällä kaudella ihastuttanut meitä pelillään Valioliigan huippujakin vastaan.

Pelillinen etu – filosofia ja pelaajat täydentävät toisiaan

Bielsan käyttämät ryhmitykset ovat puolustuksen 4-1-4-1 ja hyökkäyksen 3-3-1-3. Systeemi muovautuu vastustajan puolustuslinjan ja keskikenttäryhmityksen mukaan. Bielsa tavoittelee tyypillisesti alas 3-2-ylivoimaa. Jos vastustaja pelaa esimerkiksi 4-4-2:lla, Bielsa valitsee 3-3-1-3:n. Vastustajan pelatessa neljän linjaa, kolmen keskikentän ryhmityksellä ja hyökkäyksen ollessa muodossa 2-1 (4-3-2-1/4-3-3) Bielsa valikoi tyypillisesti 4-1-4-1-ryhmityksen. Leeds puolustaa miesvartionnilla aluevartioinnin sijaan.

Vanhoista Leeds-pelaajista on muovattu Bielsan aikana uusia, kuten esimerkiksi Liam Cooperista ja puolalaiskeskikenttäpelaajasta Mateusz Klichista. Kalvin Phillips on yksi parhaista ellei paras pelipaikallaan ja roolissaan Valioliigassa. Hän pelaa tärkeässä holding-roolissa 4-1-4-1:ssä. Hyökkäyksestä nostettakoon esille keskushyökkääjä Patrick Bamford ja yksi parhaista siirroista lähihistoriassa, brassilaituri Raphinha. Bamford on todennut Bielsasta:

– Hän on kehittänyt meitä kaikkia taktisesti. Teemme harjoituksissa enemmän töitä kuin koskaan aiemmin ja enemmän kuin missään muualla missä olen pelannut. Bielsan ansiosta kannan ylpeydellä pelipaitaani.

Bielsa on valmentaja, joka haluaa parantaa ajatteluaan, joukkuettaan ja peliään. Sen takia Leedsin pelaajat rakastavat häntä. Hän pitää heidät keskiössä, jotta peli parantuisi ja Leeds saisi parempia tuloksia.

Leedsin pelissä on nähtävissä muutamia selkeitä periaatteita positionaalisesta pelistä. Pelin molemmissa vaiheissa on nähtävissä selkeät johtohahmot ja avainpelaajat – Phillips on yksi esimerkki, laitapuolustajat Ezgjan Alioski ja Luke Ayling toiset.

Bielsa tekee laitapuolustajiensa kanssa vastaavaa kuin mitä Pep Guardiola Manchester Cityssä: he nostavat ylös ja pelaavat leveällä, mutta myös kaventavat paljon keskelle, jotta Leeds voi luoda etuja keskikentälle sekä sekoittaa vastustajan merkkausta. Samalla se haluaa vastustajan keskelle, jotta laitakaistoilta ja puolitiloista vapautuu tilaa.

Esimerkiksi Alioski on usean pelipaikan pelaaja. Monipuolisuutensa ansiosta hän on uinut kuin kala vedessä Bielsan pelissä. Hyökkäysajattelu on kaikissa Leedsin pelaajissa, ja se antaa hyvät lähtökohdat lähteä ajamaan filosofiaa kentälle. Kun keskikentälle luodaan etuja Alioskin, Aylingin ja Stuart Dallasin taholta, laidoilla vapautuu tilaa muun muassa Raphinhalle ja Helder Costalle, jotka voivat syöttää palloa Bamfordille.

Tällä taktiikalla Leeds saavutti muun muassa 5-0-voiton West Bromwichista ennen vuodenvaihdetta. Keskitykset ovat iso osa Leedsin peliä ja miksipä ei: sillä on erittäin nopeita ja taitavia laitapelaajia ja laitapuolustajia yhdistettynä kissamaiseen keskushyökkääjään. Tämä ruokkii myös onnistumisia nopeissa tilanteenvaihdoissa, laita-alueiden kombinaatioissa ja myös tietynlaisissa erikoistilanteissa.

Leeds on yksi joukkueista, joka antaa vähiten aikaa vastustajilleen pallon kanssa. Uhka ja mahdollisuus:

  • Jos joukkue väsyy, häviää laadussa jatkossakin ja epäonnistuu näistä ja muista yksittäisistä syistä johtuen prässitilanteita, vastustaja juoksee Leedsin yli tyhjiin selustoihin.
  • Jos Leeds pystyy edistämään ja kehittämään vastaprässiään, se kääntää tilanteet edukseen ja asetelmaa päälaelleen. Se pyrkii jatkossakin tekemään maalin heti kuin se vain suinkin on mahdollista, ja näissä tilanteenvaihdoissa diagonaalipallo Bamfordille tulee jatkossakin olemaan kova sana.

Leedsin haasteet piilevät kaikesta huolimatta pelaajien laadullisessa erossa muihin verrattuna. Vaikka pelaajat sopivat täydellisesti Bielsan peliin, muilla joukkueilla on sitä parempia pelaajia. Toistaiseksi laadullinen etu on hävinnyt pelilliselle edulle, ja se jos mikä on bielsamaista ja sitä mitä hän haluaa: vain ja ainoastaan hyvää jalkapalloa ilman suuria taloudellisia panostuksia. (Joskin uskon, että Bielsa haluaisi seuran maksavan Elland Roadille uuden pysyvän nurmen.)

Bielsa on jalkapallon suurin idealisti

Bielsan mukaan hän itse ottaa riskit, jotta pelistä voisi tulla kaunista. Bielsa sanoo toisen vaihtoehdon valitsemisen tarkoittavan ettei hän välitä, ja että hän jatkaa mitä tahansa tietä pitkin saavuttaakseen voiton. Väitän, ettei futiksessa ole tätä suurempaa idealistia!

El Loco ei siis aio myydä omaa ideologiaansa vaan haluaa pitää siitä kiinni, koska tietää sen olevan paras. Nykyfutiksessa monia valmentajia vaaditaan muuttamaan itseään ja ajatteluaan, mutta ehkä Bielsa haastaa tässä meitä faneja: Olisiko se oikeasti paras vaihtoehto? Tässä kohtaa varmasti moni myös huomaa, pitääkö Bielsasta vai ei. Se riippuu siitä, miten ajattelee jalkapallosta – eli näin ollen voidaan todeta Bielsan olevan meitä jalkapalloihmisinä määrittelevä valmentaja.

Maailmassa, jossa valmentamisessa ja pelissä on paljon stereotypioita, on tällainen out of the box -ajattelija kuin Bielsa erittäin tärkeä palanen. Tulevaisuuden haaste on edelleen sama kuin aiemminkin Bielsan uralla: kovat vaatimustasot voivat aiheuttaa konflikteja ja hänen pelitapansa ei välttämättä kestä muutamaa kautta pidempään. Näin ainakin tähän asti, mutta onko Leeds poikkeus?

[readmore from=Näkökulmat]

Vastustajat oppivat Leedsin peliä ja ovat esimerkiksi kolmen linjalla (3-5-2) pelatessaan pystyneet painamaan Leedsiä nurkkaan. Onko tämä oleva Leedsin akilleenkantapää vai hiooko Bielsa tätäkin vastaan omia taktiikoitaan, jotka hän vie äärimmillään pienen pieniin yksityiskohtiin. Bielsa ei tulevaisuudessakaan aio vetäytyä puolustamaan johtoasemaansa, koska se on hänen mukaansa naurettavaa. Koituuko tämä kohtaloksi, alkaako se ärsyttää faneja ja organisaatiota?

Yhteenveto

Bielsan Leeds on tarina päämäärätietoisesta toiminnasta, periaatteeiden vaalimisesta ja prosessiin luottamisesta. Bielsa on vaientanut kriitikkonsa, vaikka ei ehkä itse ajattelekaan muuta kuin joukkuettaan ja peliä. Ainutlaatuiset valmentamisen tavat ovat tuottaneet uskoakseni jo tähän asti monia uusia valmentajia esimerkiksi joukkueen ja organisaation sisällä sekä myös makeita voittoja.

Aika näyttää, kuinka kauan Bielsan tie jatkuu Leedsissä, mutta juuri nyt tuo seura ja joukkue ei voisi kuvitella itselleen parempaa valmentajaa tehtävään.