Newcastlen potentiaalisessa omistajavaihdoksessa on tapahtunut merkittävä käänne, kertoo The Guardian.

Saudi-Arabia on selvittänyt kiistansa Qatarin valtion omistaman urheilukanavaverkosto beIN Sportsin kanssa, mikä tarkoittaa, että Saudi-Arabiassa voidaan pian näyttää Valioliigaa laillisesti neljän vuoden tauon jälkeen.

Newcastlesta tehtiin viime vuonna 300 miljoonan punnan ostotarjous Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johdolla. Seuran nykyisen omistajan Mike Ashleyn oli määrä myydä 80 prosenttia osuudestaan PIF:lle, 10 prosenttia Amanda Staveleyn omistamalle PCP Capital Partnersille ja 10 prosenttia Reubenin veljesten pääomarahastolle.

Isona esteenä kaupan toteutumiselle olivat juurikin Qatar ja beIN Sports, Valioliigan tärkein tv-yhteistyökumppani.

Qatarin omistama beIN on vastustanut vahvasti Newcastlen omistajavaihdoksen toteutumista ja huomauttanut Valioliiga-seuroille, että Saudi-Arabiassa harjoitettava urheilulähetysten piratismi tekee valtavaa vahinkoa tv-oikeuksien omistajille ja siten myös sarjassa pelaaville joukkueille.

Maailman kauppajärjestö WTO katsoi viime vuonna, että Saudi-Arabian valtio rikkoi kansainvälistä oikeutta salliessaan laittoman suoratoistopalvelun beoutQ:n toiminnan maassa. BeIN:n toimitusjohtaja Yousef al-Obaidly syytti Valioliiga-seuroille kirjoittamassaan kirjeessä Saudi-Arabiaa beoutQ:n toiminnan tukemisesta.

Guardianin mukaan Saudi-Arabia on nyt viikkojen neuvottelujen jälkeen päässyt beIN Sportsin kanssa sopuun. Lisäksi Saudi-Arabia on sitoutunut poistamaan kaikki laittomat striimauspalvelut maastaan.

Saudi-Arabian ja Qatarin välit ovat leppyneet jokseenkin viime aikoina, mitä kuvastaa se, että Qatarin hallitsija, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani, poseerasi viime kuussa hymyillen valokuvassa Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa.

Newcastlen omistajavaihdoksen tiellä on vielä muitakin mahdollisia haasteita, niistä merkittävimpänä Saudi-Arabian ja PIF:n välisen suhteen tutkinta. Valioliiga haluaa takeet siitä, että Saudi-Arabian kuningaskunta ei toimisi Newcastlen johtajana. Saudi-Arabian ja beIN:n välisen kiistan päättyminen on kuitenkin iso askel kohti kaupan toteutumista.

Newcastlen siirtymistä saudien omistukseen on kritisoitu myös ihmisoikeusjärjestöjen toimesta. Saudi-Arabia tunnetaan ihmisoikeuksia polkevana maana, joka ei ole kruununprinssi bin Salmanin aikakaudella arkaillut eliminoida vastustajiaan – olivatpa nämä henkilöitä tai valtioita. Maailma kohahti, kun toisinajattelija-kolumnisti Jamal Khashoggi murhattiin lokakuussa 2018 kidutuksen jälkeen raa’asti ja paloiteltiin Saudi-Arabian Turkin suurlähetystössä. Useampi taho on päätynyt selvityksessään siihen, että mitä todennäköisimmin murha oli bin Salmanin tilaama.

Jos kiistelty kauppa toteutuu, Newcastlesta tulee maailman rikkain jalkapalloseura. PIF:n puheenjohtaja on juurikin kruununprinssi bin Salman, jonka henkilökohtainen omaisuus on noin kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria. PIF taas on maailman suurimpia sijoitusrahastoja. Sillä on varallisuutta 320 miljardin dollarin arvosta. Saudi-Arabian koko kuningasperheen yhteenlaskettu varallisuus on joidenkin arvioiden mukaan peräti 1,4 biljoonaa dollaria.