Manchester United on uuden aikakauden kynnyksellä, kun Ralf Rangnick on saapumassa päävalmentajan rooliin puolen vuoden ajaksi. Polttavia puheenaiheita riittää, mutta kuumin peruna on ollut toistaiseksi uuden valmentajan ja suurimman tähtipelaajan välinen yhteistyö.

Cristiano Ronaldo on pitkästä aikaa huippuvalmentajan alaisuudessa, ja tämän valmentajan ajattelu sotii monen mielestä Cristianon peliä vastaan.

Onko näin?

Cristiano on 36-vuotiaana monella tapaa erilainen pelaaja kuin vaikkapa 5-10 vuotta sitten. Hän on joutunut Real Madridissa kokemansa polvivamman takia muokkaamaan peliään ja vaihtamaan rooliaan enemmän keskushyökkääjämäisemmäksi. Oikeastaan tämän päivän Cristiano on täysin eri pelaaja kuin vaikkapa Real Madridiin saapunut Cristiano.

Siitä huolimatta, Cristiano on edelleen Cristiano ja hän on maailman parhaiden pelaajien joukossa, vaikka häntä yritetään työntää sieltä pois vuosi toisensa jälkeen. Ja sen takia häntä ei jätetä pois joukkueidensa avauskokoonpanoista.

On totta, ettei Cristiano ole prässikone tai prässiä ylhäältä johtava hyökkääjä. Rangnickin ajamassa pelitavassa prässillä ja vastaprässillä on todella tärkeä rooli, kyllä. Voi hyvin olla, ettei Cristiano kerää mainetta tällä osa-alueella jatkossakaan, mutta tässä keskustelussa on huomioitava muutkin puolet kolikoista.

Ralph Rangnick haluaa muodostaa parhaan mahdollisen kollektiivin Manchesterissa. Kuva: Getty Images.

Rangnickin ajattelussa yksilö ja yksilön kehitys on toissijaista, tärkeintä on kollektiivin kehittyminen ja yhtenäinen pelaaminen ajattelutavan mukaisesti. Se ei silti tarkoita etteikö Rangnick huomioisi yksilöitä. Rangnick rakentaa jokaisen ottelun formaation parhaista 11 pelaajasta ja jokaisen pelaajan tulee pelata parhaalla mahdollisella pelipaikallaan ja kullekin parhaiten sopivassa roolissa.

Tässä tullaan siihen, miksi Cristiano tulee olemaan jatkossakin tärkeä osa Unitedin joukkuetta.

Peli on paljon muutakin kuin prässiä. Cristiano on eliittiviimeistelijä, Unitedin ylivoimaisesti tärkein pelaaja, joka kykenee tappamaan pelejä yksin ja ratkaisemaan pisteitä Old Traffordille.

[readmore from=manchester-united]

Lusitaani on kehittänyt peliään ja on taitava ja älykäs liikkumaan boksin lähellä ja sen sisällä. Cristianon paikoille hakeutumisen taito hakee vertaistaan. Hän voi olla 36-vuotias, mutta silti fyysisesti täysin poikkeuksellinen. Ja tälläkin kaudella on nähty, että nopeutta löytyy, sikäli kun on mahdollisuus karata läpiajoon ja ajoittaa pystyjuoksu linjan taakse selustaan. Eli tiedämme kuka on vastaisuudessakin Unitedin tärkein mies hyökkäysten tilanteenvaihdoissa. Cristianoa parempaa hyökkäysten päättäjää on hyvin vaikea löytää.

Rangnick tulee hyödyntämään Cristianon vahvuuksia pelissään. Cristiano rakastaa haasteita ja sitä, että häntä haastetaan oikealla tavalla. Hän haluaa kehittyä jatkuvasti ja edetä seuraavalle tasolle. Rangnick voi hyvin olla täydellinen mies tähän tehtävään. Jos Cristiano on epämukavuusalueellaan prässin suhteen, Rangnick ohjaa hänet sinne ja valmentaa Cristianon tekemään asioita tehokkaammin ja oikeammin.

Jos jokin asia on varma, niin ei kannata aliarvioida Cristianon kyvykkyyttä sopeutua pelillisiin muutoksiin. En suosittele sitä tässäkään tapauksessa, vaan näkemään Unitedin valmentajavaihdoksen ennemmin mahdollisuutena — myös elävälle legendalle, Cristiano Ronaldolle.

LUE MYÖS: