Manchester Cityn maalia vartioi 28-vuotias brasiliainen nimeltä Ederson Moraes. Tuttavallisemmin ja brasialaisille tyypillisesti lyhyesti Ederson.

Hän on eittämättä yksi maailman parhaista maalivahdeista ja joidenkin mielestä jopa kaikista paras. Ederson on uskomattoman hyvä jalalla, mikä on nykypäivän jalkapallossa erittäin tärkeä ominaisuus.

Ederson oli maalivahtina aikaansa edellä jo saapuessaan Manchesteriin. Hän itse ei silti tee ominaisuuksistaan tai esityksistään numeroa.

– Nykyään maalivahdin pitää olla hyvä jalalla. Varsinkin, jos joukkue pyrkii rakentamaan peliä alhaalta asti rauhassa, kertoi Ederson Skyn haastattelussa.

– En usko, että itse olen varsinaisesti tuonut mitään suurempaa muutosta. Päinvastoin. Olen ottanut omaan peliini paljon vaikutteita muilta huippuvahdeilta.

Vaatimattomuus on kaunista, mutta tosiasiassa vasempana pakkina uransa alkuvaiheilla pelannut Ederson on tuonut Cityn pelaamiseen juuri sen, mitä valmentaja Pep Guardiolan pelitapa vaatii toimiakseen.

– Kyse on paljon keskittymisestä. Jos maalivahti tekee harhasyötön, niin kovin moni ei ehdi auttamaan. Meillä on kuitenkin upea joukkue ja minulla on jatkuvasti paljon syöttösuuntia. Pystyn olemaan rentona jokaisessa pelissä.

Tilastot puhuvat puolestaan. Ederson on tällä kaudella syöttänyt liki 90 prosentin tarkkuudella pallot omille pelaajille, kun vastustajan lähin pelaaja on korkeintaan kolmen metrin päässä hänestä.

Kukaan muu ei pääse edes lähelle. Tottenhamin Hugo Lloris on toisena. Hänen syöttöprosenttinsa on noin 75.

Lisäksi Ederson on luonut omilla avauksillaan peräti neljä maaliin johtanutta tilannetta. Myös eniten koko Valioliigassa.

Eikä Ederson ole ainoastaan hyvä syöttäjä. Hän on myös todella hyvä maalivahti kokonaisvaltaisesti ja erinomainen torjuja ennen kaikkea.

– Edelleen korostan keskittymistä. Yleensä hallitsemme peliä ja vastustaja saattaa saada vain yhden todellisen maalipaikan. Silloin pitää olla hereillä.

– Rauhallisuus on osa luonnettani ja myös osa koko joukkueemme toimintakulttuuria. Tiedämme, että joskus joudumme puolustuskannalle. Silloin pitää olla rauhallinen, kärsivällinen ja ennen kaikkea täysin keskittynyt.

Lauantaina brassivahti saattaa tehdä hurjan tempun. City matkustaa Watfordin vieraaksi ja, jos Ederson pitää tuolloin nollapelin, se olisi jo hänen sadas seuransa väreissä.

Toki samaan määrään on yltänyt ja tulee yltämään useita maalivahteja, mutta tilaston hämmentävyyttä korostaa, että otteluita Edersonilla on takanaan ainoastaan 210.

– Olisi se minulle suuri asia. Se tarkoittaisi, että olen pitänyt maalini puhtaana liki puolissa peleistäni Manchester Cityn paidassa.

Vaatimattomuus pomppaa silti brasilialaisella pintaan tämän tästä.

– Toki se on täysin mahtavan joukkueeni ansiota, että näin on.

Totta sekin varmasti osittain on, mutta lauantaina 28-vuotias maalivahti voinee tehdä jälleen uuden uskomattoman tempun urallaan.

Manchester City kohtaa Watfordin kello 19.30.