Tässä artikkelissa käsitellään Liverpoolin valmennusta, pelitapaa ja ihanneavausta.  Joukkue-ennakon muut osiot linkataan niiden julkaisun jälkeen tämän artikkelin loppuun.

Valmennus

Jürgen Klopp, 55, aloittaa jo kahdeksannen kautensa Liverpoolin peräsimessä. Saksalaismanageri otti seuran haltuunsa lokakuussa 2015 Brendan Rodgersin potkujen jälkeen.

Liverpool on kohonnut Kloppin alaisuudessa takaisin Valioliigan huipulle ja päässyt kiinni pokaaleihin. Keväällä 2019 tuli Mestarien liiga -voitto ja vuotta myöhemmin Valioliigan mestaruus. Viime kaudella Liverpool voitti Liigacupin ja FA Cupin.

Kloppin Liverpool on ollut viime vuosina ainoa haastaja Manchester Citylle hävittyään mestaruuden kahdesti niukasti Pep Guardiolan miehistölle. Saksalainen tunnetaan myös villeistä tuuletuksistaan kentän laidalla ja kiivaasta luonteestaan.

Lokakuun 2021 Atlético Madridia vastaan pelatun Mestarien liiga -ottelun jälkeen Klopp marssi ulos haastattelusta, kun espanjalaistoimittaja syytti hänen olleen vihainen Atlético-valmentaja Diego Simeonen kieltäydyttyä kättelemään Liverpool-luotsia.

– En ole sellainen idiootti, jolta voi kysyä tuollaisia kysymyksiä. En ollut lainkaan vihainen. Minä halusin kätellä häntä, mutta Simeone ei suostunut, Klopp kommentoi tuolloin.

Pelitapa

Kloppin Liverpool pelaa ”Gegenpressingiksikin” kutsuttua vastaprässäyspeliä. Filosofiassa avainasemassa on älykäs oikea-aikainen prässipeli ja oikea-aikainen sijoittuminen. Myös vastustajan tietyt pelaajat yritetään merkitä mahdollisimman tarkasti.

Kloppin systeemissä pelaajat prässäävät järjestelmällisesti joko tavoitteena riistää pallo takaisin tai painostaa vastustajaa heikkoon syöttöön, joka on helppo katkaista.

Hyökkäysten rakentelussa onnistunut prässäys toimii pelinrakentajana. Tarkoituksena on voittaa pallo omalle joukkueelle mahdollisimman korkealla kenttää, jotta vastahyökkäys voitaisiin suorittaa ennen kuin vastustajan puolustus ehtii organisoitua paikoilleen.

Klopp on todennut, että tällä tavoin hyökkääjien on paljon helpompi luoda tilanteita ja tehdä maaleja.

Yksilötaidon sijaan Klopp luottaa koko kollektiivin vahvuuteen. Fiksun prässipelin ansiosta hyökkääjät voivat levittäytyä joka puolelle kenttää.

Hyökkääjien profiilissa avaimena on kokonaisvaltaisuus. Jokaisen on oltava valmis haastamaan puolustajia, syöttämään, luomaan maalipaikkoja ja laukomaan.

Kloppin systeemin heikkoudet näkyvät sarjan pienempiä seuroja vastaan, jotka vetävät matalan puolustusblokkinsa syvälle omalle alueelleen. Tällöin joukkueen normaalisti luomia ”helppoja” maalipaikkoja ei saada tehtyä, koska vastustajan alakerta seisoo paikallaan.

Muodostelman toteuttaminen vaatii pelaajilta korkeaa kuntoa ja liikkuvuutta, sillä vastustajien virheiden ja pallojen jatkuva vaaniminen on fyysisesti kuluttavaa. Lisäksi jotta prässipeli onnistuisi, jokaisen kentällä olevan pelaajan on noudatettava kollektiivina systeemiä.

Yhdenkin joukkueen jäsenen poikkeaminen systeemistä voi tarjota vastustajalle tilaisuuden tarjota avainsyötön joukkuetoverille tai nopeaan vastaiskuun, sillä oman ryhmän muodostelma on tuolloin vielä levällään.

Klopp on suosinut systeemissään 4-3-3-muodostelmaa kolmella keskikenttäpelaajalla ja piilokärjellä. Muodostelmassa tärkein rooli on laitapuolustajilla Andy Robertson ja Trent-Alexander-Arnoldilla, jotka suorittavat jatkuvia juoksuja ylöspäin ja tunnistavat tilaisuudet tukea hyökkäystä. Samanaikaisesti he tunnistavat, milloin vetäytyä takaisin omalle alueelle puolustusmuodostelmaan.

Toppareiden rooli on vartioida. Keskikentän kolmiossa tärkein osa on pohjapelaaja Fabinholla, joka rytmittää pelin tempoa alhaalta ylempien keskikenttäpelaajien jahdatessa prässäämällä palloja.

Pohjapelaaja luo lukon puolustuksen ja keskikentän välillä. Puolustaessa korkeammalla kenttää pelaava keskikentän kaksikko vetäytyy alaspäin muodostaen kolmen linjan.

Darwin Núñezin saavuttua Liverpoolin hyökkäyskolmikon pelaaminen tulee olemaan entistä suoraviivaisempaa. Klopp käytti aiemmin Roberto Firminoa, Diogo Jotaa tai Bayern Müncheniin siirtynyttä Sadio Manéa keskellä piilokärkenä pudottautumassa alaspäin hakemaan palloja tai vetämässä juoksuillaan vastustajan puolustajia puoleensa, jotta laiturit voisivat murtautua.

Toisin kuin Firmino, Núñez on ysipaikan pelaaja, joka murtautuu vastustajan boksin sisään ja tekee suoraviivaisia juoksuja linjan taakse. Uruguaylaisen liittyessä Mohamed Salahin ja Luís Diazin seuraksi kolmikkoon Liverpoolin hyökkäyksen räjähtävä nopeus tulee entistä suuremmin esiin.

Klopp saattaa toisinaan käyttää myös 4-2-3-1-muodostelmaa, jossa hyökkäyskolmikko saa lisää vapauksia. Tässä muodostelmassa kaksi keskikenttäpelaajaa pysyvät paikallaan omissa rooleissaan vartioimassa.

Kaksikon päälle tulee kymppipaikan pelaaja, joka tekee juoksuja boksiin hyökkäyskolmikon viedessä vastustajan puolustuksen huomion.

Tämä systeemi voisi toimia matalalla puolustusblokilla pelaavia pienempiä seuroja vastaan, kun Liverpoolin pelaajat levittäytyvät vastustajan boksin ulkopuolelle. Kahden keskikenttäpelaajan tarjotessa suojaa toppareille hyökkäyspää voi iskeä vapaammin vastaiskuihin.

Ihanneavaus

Alisson, 29, tulee torjumaan pääasiassa jokaisessa Liverpoolin valioliigaottelussa pääasiassa cup-vastuuta saaneen irlantilaisen Caomhín Kelleherin jatkaessa kakkosvahdin roolissa.

Toppariosastolla Virgil van Dijk, 31, toimii ankkurina, mutta viime vuosien parin Joel Matipin avauspaikan saattaa viedä loppukaudesta suurta roolia napannut 23-vuotias Ibrahima Konate. Paikkaa rotaatiossa pitävät myös loukkaantumisista viime vuosina kärsinyt Joe Gomez ja Bournemouthista lainalta palannut Nathaniel Phillips.

Laitapuolustajien tonteilla Skotlannin maajoukkuekapteeni Andy Robertson on selkeä vasemman puolen avaaja Kostas Tsimikasin toimiessa kilpailuttajana. Oikealle puolelle Trent Alexander-Arnoldia kirittämään hankittiin 18-vuotias lupaava skotlantilaislahjakkuus Calvin Ramsay.

Kolmen keskikentässä Fabinho on varmin avaaja pohjapelaajana ja Thiago Álcantara ylemmässä kaksikossa. Kolmannen keskikenttäpelaajan paikalle on varmimmin tyrkyllä kapteeni Jordan Henderson. Rotaatiossa kolmikkoa haastavat Naby Keita, Curtis Jones, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain ja Harvey Elliott.

Hyökkäyksessä kolmikko Diáz, Núñez ja Salah muodostavat todennäköisesti avaavan kolmikon. Trioa kilpailuttavat Jota, Firmino sekä uusi hankinta Carvalho.

Vaikka Liverpool saattaisi kaivata vielä Fabinhon ja Thiagon rinnalle kolmatta ykkösluokan keskikentän vaihtoehtoa leveyttä ja laatua löytyy jokaiselta pelipaikalta.

Liverpoolin kausiennakon muut artikkelit julkaistaan lauantain aikana seuraavasti: Viime kausi (LUE), Kesän siirtoikkuna (LUE), avainpelaaja ja läpimurto (LUE) sekä arvio ensi kaudesta (LUE). Kaikki joukkue-ennakot löytyvät TÄÄLTÄ.