Gareth Southgaten valinnoissa paistoivat tuttu ja turvallisuus, kun Englannin lopullinen miehistö Qatarin MM-kisoihin vahvistettiin torstaina.

The Three Lionsin päävalmentaja valitsi mukaan valtaosin saman ryhmän, joka eteni puolitoista vuotta sitten EM-kisoissa finaaliin.

Valintoja vaikeuttivat loukkaantumisongelmat Chelsean laitapuolustajien Ben Chilwellin ja Reece Jamesin kärsittyä vammoja kisojen alla.

Tässä artikkelissa käyn läpi Englannin kisajoukkueen puhuttavimmat valinnat.

England

@England
The wait is over.

It's the official #ThreeLions squad announcement for the @FIFAWorldCup! 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Harry Maguire (Manchester United)

Maguire, 29, on menettänyt tällä kaudella avauspaikkansa Manchester Unitedin kokoonpanossa. Puolustajan paikan aloittavassa kokoonpanossa on Raphael Varanen rinnalla ottanut Ajaxista kesällä seuraan hankittu Lisandro Martínez.

Maguire on esiintynyt tällä kaudella vain neljässä valioliigaottelussa, joista kaksi oli ensimmäisen kahden kierroksen tappioissa Brightonia ja Brentfordia vastaan. Vahvasti alavireinen toppari on riskivalinta suureen rooliinsa Englannin ryhmässä.

Samaan aikaan Southgate jätti pois Serie A:n puolustavan mestarin AC Milanin johtopuolustaja Fikayo Tomorin. Nokkimisjärjestyksessä edelle menivät myös Ben White, Conor Coady ja Eric Dier.

Tässä tapauksessa Tomorin virheet ja punainen kortti Mestarien liigan lohkovaiheessa entistä seuraansa Chelseaa vastaan saattoivat painaa.

Maguiren voidaan odottaa Southgaten luottoratsuna pelaavan suuressa roolissa avauskokoonpanossa John Stonesin parina.

ESPN FC

@ESPNFC
Reminder: Harry Maguire was a key part of the England side that made the World Cup semifinals and was in the Team of the Tournament during Euro 2020 💪

Kalvin Phillips ja Kyle Walker (Manchester City)

Manchester Cityyn kesällä siirtynyt Phillips, 26, on pelannut olkapäävaivojen vuoksi tällä kaudella vain neljässä ottelussa. Keskikenttäpelaaja sai 40 minuuttia alleen keskiviikon Carabao Cupin ottelussa Chelseaa vastaan, mutta on edelleen puolikuntoinen.

Kesän 2021 finaalijoukkueessa Phillips avasi Declan Ricen rinnalla kaikki kisojen ottelut. Työteliäs keskikenttäpelaaja oli yksi Englannin suurimpia onnistujia turnauksessa.

Kiinnostavana nostona kisoista Phillips eteni kentällä peräti 82,9 kilometriä. Määrä oli Italian Jorginhon jälkeen toiseksi suurin koko turnauksessa.

On selvää, että Phillips on kunnossa ollessaan tärkeä tukipilari Englannille, mutta pelituntuman puute voi näkyä.

Kyle Walker ja Kalvin Phillips valittiin puolikuntoisina Englannin MM-miehistöön. Kuva: Getty Images

Toisen avainpelaajan Walkerin, 32, kohdalla Southgate ottaa vielä suuremman riskin. Nivusvaivan lokakuun Manchesterin derbyssä saanut laitapuolustaja ei ole palannut Cityssä vielä edes täyteen harjoittelukuntoon.

Southgate ennakoi, ettei Walker olisi käytössä ennen lohkovaiheen loppupuolta. Puolikuntoisen johtopelaajan kuntoutuksessa tulee kiire.

Southgate jätti siitä huolimatta Chelsea-puolustaja Jamesin ulos ryhmästä, vaikka kuntoutus oli loppupuolella. Kahden puolikuntoisen pelaajan kohdalla oli tehtävä valinta ja se kohdistui valmentajalle tasonsa osoittaneeseen luottopelaajaan.

James Maddison (Leicester)

Leicesterin syksyn suurin onnistuja Maddison, 25, onnistui viimein vakuuttamaan Southgaten jäätyään ulos EM-miehistöstä. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on ollut tällä kaudella tulikuumassa viressä iskettyään kuusi maalia Valioliigassa ja kerättyään neljä maalisyöttöä.

Maddison pystyy monipuolisuudessaan pelaamaan kymppipaikan lisäksi laidoilla. Vahvalla potkutekniikalla varustettu taituri tuo myös mukanaan erikoistilanneuhkaa.

Maddisonia auttoivat myös hänen alavireiset kilpailijansa. Jadon Sancho (Manchester United) on onnistunut tällä kaudella 10 valioliigaotteluun vain kahdesti maalinteossa. Myös 14 otteluun West Hamin paidassa saman määrän osumia tehtailleella Jarrod Bowenilla on vaikea syksy takana.

Callum Wilson (Newcastle)

Ennen kisajoukkueen julkistamista yksi suurimmista kysymyksistä oli, kuka nähdään Harry Kanen kirittäjänä kärkipelaajana. Puhetta oli Brentfordin talismaanista Ivan Toneysta ja AS Roman kanssa Suomessa HJK:ta vastaankin vierailleesta Tammy Abrahamista.

Southgaten valinta kuitenkin kohdistui Newcastlen ykköspyssyyn Callum Wilsoniin.

Wilson, 30, on löytänyt tällä kaudella pienistä loukkaantumisongelmista huolimatta tehokkassa vireessä. 10 otteluun on kertynyt vahvat kuusi maalia Valioliigassa.

Bournemouth-vuosien kahden polvivamman ja sitä seuranneiden pohje- ja takareisivaivojen jälkeen MM-kisapaikan saavuttaminen on Wilsonille odotettu palkinto kovasta työstä.

Kahdeksan maalia Valioliigassa tällä kaudella iskeneestä Toneysta olisi kieltämättä ollut apua Englannille ominaisiin rangaistuspotkuongelmiin. Brentford-hyökkääjä on sijoittanut rangaistuspotkukilpailut poissa luettuna kaikki pilkkunsa sisään lontoolaisseuran paidassa.

Englanti hävisi kesän 2021 finaalin Italialle juurikin rangaistuspotkuilla. Sama kohtalo tapahtui jo aiemmassa vaiheessa vuoden 2012 EM-kisoissa ja 2006 MM-kisoissa.

On epäilty, että tuoreet syytteet vedonlyönnistä saattoivat viedä Toneylta kisapaikan. Ei voi kuitenkaan kieltää, etteikö Brentford-tähti olisi voinut olla käyttökelpoinen.

ESPN UK

@ESPNUK
Ivan Toney could have been useful in Qatar 👀🎯

Englanti avaa kisojen B-lohkon maanantaina 21. päivä marraskuuta historiansa ensimmäisellä kohtaamisella Irania vastaan. Iranin jälkeen vuorossa ovat Yhdysvallat ja naapuri Wales.

Nations Leaguessa B-divisioonaan putoamisen jälkeen menestys Qatarissa tulee määrittämään Southgaten jatkon kohtalon Englannin päävalmentajana.

Southgate päätti luottaa menestysreseptissään tuttuun pelaajarunkoon. Seuraavat viikot näyttävät olivatko polttavimmat valinnat hitti vai huti.

Joni Ahokas
@AhokasJoni

LUE MYÖS!