Marcus Forss pelaa juuri nyt uransa parasta jalkapalloa.

Hänen vireensä, itseluottamuksensa ja näyttöhalunsa ovat valovuosia edellä siitä, mitä suomalaishyökkääjältä nähtiin samaan aikaan viime vuonna.

Tästä käy kiittäminen etenkin yhtä, monien Valioliiga-fanien tuntemaa herrasmiestä.

Alkukauden uhkakuvat

Forssin kaksi maalia ja yksi maalisyöttö joulukuun viimeiseen viikkoon ovat auttaneet Middlesbrough’n Englannin Mestaruussarjassa kuudennelle sijalle. Sijoitus on loistava, sillä se oikeuttaisi kauden päätteeksi paikkaan Valioliigan nousukarsinnoissa.

Vielä lokakuun lopulla tilanne oli kuitenkin täysin eri. Middlesbrough’n peräsimessä toimi Chris Wilder, joka valmensi Sheffield Unitedin Valioliigaan, missä se sijoittui sensaatiomaisesti yhdeksänneksi kaudella 2019-20. Hän sai seurasta kuitenkin potkut joukkueen maatessa toiseksi viimeisellä sijalla 11 pelin jälkeen.

Eikä Forssin tilanne ollut paljoa kirkkaampi.

Lähes neljällä miljoonalla eurolla Brentfordista ostettu suomalaiskärki istui alkukaudesta suurimman osan penkillä. 11 sarjaottelusta Wilderin alaisuudessa hän avasi kolme, tehden yhden maalin niukassa tappiossa QPR:lle.

Tämä oli juuri sitä, mitä Forss vähiten toivoi siirtyessään uuden haasteen perässä Riverside Stadiumille.

Viime kausi Brentfordissa oli ollut erittäin hankala. Syyskaudella vastuu jäi Valioliigassa minimiin, minkä jälkeen vauhtia lähdettiin hakemaan lainalta Hull Citystä. Tiikereiden paidassa vastuuta kertyi kuitenkin vain 11 pelin verran ja maaleja yksi. Tämä ei ymmärrettävästi riittänyt avaamaan ovia takaisin Brentfordin Valioliiga-miehistöön ja pysyvä siirto muualle nähtiin parhaana ratkaisuna.

Forss eli siis mahdollisesti uransa vaikeinta ajanjaksoa ja uhkakuvat sen jatkumisesta olivat kirkkaasti esillä Wilderin potkujen jälkeen.

Kaikki riippui seuraavaksi siitä, kuka astuisi tilalle.

Olisiko parempaa voinut edes toivoa?

Siinä missä Middlesbrough tarvitsi valmentajaa, joka saisi alkukaudella alisuorittaneen miehistön nopeasti takaisin jalkeilleen, tarvitsi Forss valmentajaa joka palauttaisi hänen itseluottamuksensa ja peliaikansa.

Kuvaan astui Michael Carrick. Manchester Unitedin entinen kapteeni, jolla ei ollut vielä lainkaan kokemusta vakituisen managerin pestistä. Odotuksia oli vaikea asettaa, mutta ensimmäiset ottelut 41-vuotiaan komennossa antoivat selkeän kuvan tulevasta.

Tämä olikin juuri se nimitys, jota sekä Forss että Boro toivoivat.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

SPORTbible

@sportbible
• When Michael Carrick took over Middlesbrough they were 22nd, now they're 11th
• Transformed the playing style, adopting principles associated with clubs like Barca - fluid player positioning, positional rotations etc
• It's his FIRST job in management

An incredible job! 👏

Forss, joka oli viimeksi nimetty avauskokoonpanoon 20. elokuuta, avasi pelin heti Carrickin toisessa ottelussa marraskuun alussa. Siinä 70 minuuttia tankkiin, ja sama taas neljää päivää myöhemmin. Tehoja ei vielä syntynyt, mutta se ei ollut pääasia.

– Hän oli loistava. Juuri sitä me haluamme ja edustamme – joskus et ehkä loista yksilönä, mutta hänellä oli todella suuri rooli meille tänä iltana, Carrick kehui.

Ja kehut kannattivat.

Kolmannessa ottelussa Carrickin alaisuudessa verkko helähti itse hankitusta pilkusta. Päälle Forss sai vielä maalisyötön, kun Blackpool kaatui vieraissa 3–0.

Seuraavaksi vastassa Norwich. Tuloksena 2–1-voitto vieraista, Forssille maalisyöttö ja hyvillä mielin maajoukkuetauolle – todennäköisesti Teemu Pukille vinoillen.

Maajoukkuepelien jälkeen Middlesbrough’lla oli puolestaan vain kaksi ottelua ennen MM-kisataukoa. Forss pelasi tunnin 2–1-voitossa Lutonista, minkä jälkeen hänet otettiin avausjakson jälkeen kentältä 1–3-tappiossa Burnleya vastaan.

Kummassakin pelissä Forssin tilalle vaihdettu pelaaja onnistui saman tien maalinteossa.

Uhkakuvat nostivat taas päätään. Ei kai avauksen paikka vain katoaisi?

Ei sentään.

Avauksen paikka on ja pysyy

Forss on MM-kisatauon jälkeen pysynyt yhtenä Middlesbrough’n tärkeimpänä pelaajana.

Carrickilla näyttäisi olevan täysi luotto suomalaiseen pikakiituriinsa, jonka heltymätön työmoraali, positiivinen asenne ja palava voitonhalu ovat avain Middlesbrough’n nousutavoitteille.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Juho Hirvonen

@jkhirvonen
Joskus vaihtamalla paranee.

Siitä lähtien kun Michael Carrick saapui Boron peräsimeen, Marcus Forss on päässyt kaikissa yhdeksässä ottelussa kentälle ja tehnyt kolme maalia ja antanut kolme maalisyöttöä.

Boron saldo 6V, 1T ja 2H, sarjasijoitus kuudes.
#Huuhkajat

Siitä kertoo muun muassa se, miten Carrick peluutti Forssia viimeksi oikealla laidalla välttääkseen hänen penkittämisensä.

– Marcus on pelannut hienosti ja teki maalin toissapäivänä, joten halusimme pitää hänet joukkueessa. Hän on antanut meille niin paljon, ja hän teki tänäänkin maalin, joten olen iloinen hänen puolestaan, Carrick saneli torstaina.

Carrick on selvittänyt Forssin parhaat ominaisuudet. Hän näyttäisi tietävän, miten turkulaishyökkääjästä saa maksimit irti.

Forss on puolestaan kiittänyt Carrickin luottamuksesta ja osoittanut, miten paljon peliajan ja itseluottamuksen koheneminen voivat nuorelle hyökkääjälle tehdä.

Forss on puhjennut ensimmäistä kertaa kukkaan Mestaruussarjan avauksen pelaajana, ja siitä hän voi omien otteidensa lisäksi kiittää Michael Carrickia.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola

LUE LISÄÄ!