Chelsea julkisti keskiviikkona odotetun siirtouutisen, kun se kertoi hankkineensa portugalilaishyökkääjä João Félixin loppukaudeksi lainalle Atlético Madridista.

Félixin, 23, toivotaan olevan ainakin väliaikainen ratkaisu lontoolaisten maalinteko-ongelmiin.

Hän on itsekin iskenyt tällä kaudella vasta viisi osumaa, mutta Félixin valtava potentiaali on ollut nähtävissä jo vuosien ajan ja hän esitteli sitä myös Qatarin MM-kisoissa.

Portugalilaistaiturin siirrossa ihmetystä on herättänyt se, että useiden lehtitietojen mukaan Félixin lainadiili ei sisällä lainkaan osto-optiota tai -velvoitetta. Chelsealla ei siis ole mahdollisuutta lunastaa Félixiä omakseen, vaikka se tykästyisikin lainapelaajaansa.

Jos lontoolaisseura haluaa Félixin pysyvällä siirrolla Valioliigaan, sen on neuvoteltava siitä Atléticon kanssa erikseen.

Isojen summien pelaaja

Félix on yksi kaikkien aikojen kalleimmista jalkapalloilijoista. Atlético Madrid maksoi hänestä kesällä 2019 Benficalle noin 127 miljoonaa euroa. Tai näin asia yleensä muotoillaan.

Suurseurojen megadiileissä ostava seura saattaa usein ottaa pankilta lainaa, jolla se maksaa siirtokorvauksen myyvälle seuralle. Siirron jälkeen pelaajan ostanut seura lyhentää lainaansa pankille.

Ostavan seuran kirjanpidossa maksettava siirtosumma jaetaan pelaajan sopimusvuosien mukaan.

Espanjalaismedian mukaan Félix teki ennen lainasiirtoaan Atléticon kanssa kesään 2027 ulottuvan jatkosopimuksen, jotta madridilaisseura voisi pienentää pelaajan vuosittaista lyhennysmaksua.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Chelsea FC

@ChelseaFC
The time is now! 👊

Atlético Madrid vaati alun perin Félixin puolen vuoden lainapestistä 16 miljoonaa euroa. Lisäksi se halusi, että lainaseura ottaa portugalilaishyökkääjän palkat kokonaisuudessaan kontolleen.

Lopulta lainakorvaukseksi muodostui 11 miljoonaa euroa. Félixin puolen vuoden bruttopalkka on eri lähteiden mukaan 4-6 miljoonaa euroa.

Jos kärjistettäen oletetaan, että Atlético on lyhentänyt Félixin 127 miljoonan siirtokorvausta korottomin tasasummin hänen vanhan sopimuksensa mukaan, madridilaisseura on maksanut hänestä vuosittain noin 18 miljoonaa euroa. Jatkosopimuksen myötä tuleville kausille jää yhä maksettavaa noin 14 miljoonaa euroa vuodessa. Se selittää osaltaan, miksi Atlético halusi Félixistä niin ison korvauksen, vaikka hän palaakin ensi kesänä Espanjaan.

Félix on Chelsealle urheilullinen ja taloudellinen riski. Chelsea joutuu maksamaan viikossa ainakin 625 000 euroa pelaajasta, joka ei enää ensi kaudella ole sen riveissä, ellei siitä erikseen sovita ja makseta. Tuollaisella satsauksella Stamford Bridgella odotetaan varmasti tehoja.

Ville Liimatta