Chelsea kaappasi viime viikonloppuna Mykhailo Mudrykin Arsenalin nenän edestä.

Ukrainan superlahjakkuus siirtyi peräti sadan miljoonan euron kaupassa Shakhtar Donetskista Stamford Bridgelle, vaikka 22-vuotiaan laitahyökkääjän odotettiin pitkään matkaavan toiselle puolen Lontoota.

Nyt ukrainalaisseuran toimitusjohtaja Sergei Palkin on paljastanut The Athleticin pitkässä haastattelussa, miten Chelsea veti lopulta pidemmän korren saadakseen Mudrykin itselleen.

Ennenaikaiset yhteydenotot

Palkinin mukaan Arsenal otti ensimmäisen kerran yhteyttä Mudrykiin ”loka- tai marraskuussa” viime vuonna – kuukautta ennen kuin lontoolaisseura päätti avata keskustelut kiinnostuksestaan itse Shakhtarin kanssa.

– Juuri tämän takia kaikki puhuivat Arsenalista, Palkin avaa.

– Voitko kuvitella, että esimerkiksi (Arsenalin manageri) Mikel Arteta, (Arsenalin ukrainalainen pelaaja) Oleksandr Zinchenko ja urheilujohtaja (Edu) soittelevat sinulle lähes joka päivä?

– Arsenal otti häneen yhteyttä ja sitten Mudryk alkoi katsella Arsenalin pelejä. Mutta neuvottelut ovat neuvotteluja. Kun et ole saanut kaikkea päätökseen, niin et voi tehdä sopimusta.

Ulkopuolisilla seuroilla ei ole FIFA:n sääntöjen mukaan lupaa neuvotella siirrosta pelaajien kanssa, ellei siihen ole saatu ensin niiden omistavilta seuroilta lupaa.

– Emme kuitenkaan tehneet virallista valitusta. He tekivät mitä tekivät, Palkin jatkaa.

Chelsea sen sijaan otti Mudrykiin yhteyden Shakhtarin luvalla. Ensimmäiset keskustelut seuran kanssa käytiin vuodenvaihteessa. Päävalmentaja Graham Potter puolestaa puhui pelaajan kanssa viikonloppuna.

– Jos puhutaan Chelseasta, he soittivat minulle joulukuun lopussa ja kysyivät, voivatko he ottaa yhteyttä Mudrykiin, koska he ovat kiinnostuneita hänestä ja haluavat keskustella hänen kanssaan. Sanoin: ”Ei mitään ongelmaa, se sopii”. He ottivat häneen yhteyttä ja täyttivät taloudelliset ehdot.

Erot samansuuruisissa tarjouksissa

Arsenal ja Chelsea tarjosivat Mudrykista käytännössä saman summan, mutta Chelsean tarjoukseen kuuluvat lisäosat olivat ”saavutettavampia ja realistisempia”.

– Kaiken kaikkiaan se oli sama. Kiinteä osa, muuttuva osa, bonukset. Mutta jos katsomme kiinteän osan ja bonusten sisälle, olivat ne täysin erilaisia.

Lisäosiin kuuluu Valioliiga-mestaruuden ja Mestarien liigan voiton kaltaisia bonuksia, joiden toteutumiseen Palkin uskoo vakaasti lontoolaisseurojen tämänhetkisestä piste-erosta huolimatta.

– Tässä tapauksessa Chelsea oli paljon vakavampi ja reilumpi joissakin kohdissa. Kun tapasimme Chelsean, neuvotteumme kesti yhdeksän tai kymmenen tuntia. He kutsuivat myös pelaajan mukaan ja selittivät meille koko projektin.

– Chelsealla on nyt jonkinlaisia ongelmia, mutta se on normaalia, koska heillä on meneillään siirtymävaihe omistajalta toiselle. Se on ymmärrettävää. He haluaisivat muuttaa paljon. Kun he siis selittävät koko tarinan ja katsomme kohti seuraavaa kahta, kolmea, neljää, viittä vuotta, näemme projektin vakavuuden.

– Uskon, että he tulevat rakentamaan yhden maailman parhaista seuroista. He ovat hyvin tosissaan kaikilla osa-alueilla: urheilutieteessä, stadionin puolella, kaupallisella puolella, kaikissa asioissa. Meistä he näyttivät hyvin kunnianhimoisilta.

Mudrykin suhtautuminen tilanteeseen

Palkin kehuu Mudrykia siitä, miten ammattimaisesti ukrainalaislaituri ja hänen agenttinsa suhtautuivat siirtoneuvotteluihin.

– Hän oli ammattimainen, eikä painostanut meitä. Hän ei halunnut tavata meitä kysyäkseen, miksi emme ole myyneet häntä tai valittaakseen, ettei häntä ole myyty 50 tai 60 miljoonalla eurolla.

– Sanoimme vain: ”Mykhailo, me käymme neuvotteluja. Haluamme auttaa sinua ja uskomme, että saamme asian päätökseen, joten rentoudu, harjoittele kunnolla ja se siitä”. Hänen tai agentin puolelta ei ollut mitään paineita.

Skahtar-pomo oli myös valmistautunut hylkäämään Arsenalin tuoreimman tarjouksen Mudrykista ennen kuin Chelsea lensi viikonloppuna paikan päälle tekemään kaupat.

– Sanoin Mudrykille myös: ”Jos en myy sinua talvella, myymme sinut varmasti kesällä. Ehkä maksat vielä enemmän silloin”. Olimme valmiita hyväksymään erilaisia skenaarioita. Meitä ei hoputettu.

– Ennen kuin Chelsea saapui tajusimme, ettemme tule sulkemaan tätä sopimusta (Arsenalin kanssa). Sanoin Edulle, että tein parhaani, mutta se ei ollut mahdollista.

– Kun Chelsea saapui, he vain soittivat ja sanoivat: ”OK, tiedämme, että olette neuvotelleet Arsenalin kanssa ja tiedämme, että olette lähellä jonkinlaisia lukuja. Haluamme tavata”. Sanoin vain, että: ”Hyvä on, tavataan”.

Ukraina-lahjoitus

Lopuksi Palkin selvensi raportteja, joiden mukaan 25 miljoonaa dollaria siirrosta käytetään suoraan Ukrainassa Mariupolia puolustaneiden sotilaiden tai läheisensä menettäneiden perheiden tarpeisiin.

– Ei, ne ovat presidenttimme omia rahoja. Hän lahjoittaa ne itse rahastoon.

Palkin kuitenkin alleviivasi, miten tärkeässä asemassa Chelsean uusi omistus oli siirtoneuvotteluissa sen entiseen vastaavaan verrattuna.

Kysyttäessä siitä, miten mahdollista siirron suorittaminen olisi ollut, jos venäläinen Roman Abramovich toimisi yhä Chelsean johdossa, vastasi Palkin suoraviivaisesti:

– Ehkä jopa mahdotonta.

Mudryk, joka esiteltiin puoliajalla yleisölle Chelsean voittaessa Crystal Palacen 1–0-lukemin sunnuntaina, allekirjoitti seitsemän ja puolen vuoden mittaisen sopimuksen seuran kanssa.

Ukrainalaispelaaja saattaa tehdä debyyttinsä Valioliigassa jo lauantaina, kun joukkue matkustaa Anfieldille Liverpoolin vieraaksi.

LUE MYÖS: