Valioliigaseurat ovat kaikessa hiljaisuudessa muuttaneet sääntöjä, joiden kautta tarkastellaan uusien seuraomistajaehdokkaiden kelpoisuutta.

Sääntömuutosten myötä seuraomistajaksi ei jatkossa kelpaa taho, joka on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin, väkivaltarikokseen, petokseen, korruptioon, veronkiertoon tai viharikokseen.

Muutos on merkittävä kiristys aiempaan verrattuna. Voidaan argumentoida, että sääntö on kuin luotu Newcastlen omistavaa Saudi-Arabian valtion sijoitusrahastoa (PIF) vastaan, joskaan PIF:ää vastaan sääntöä ei voida enää käyttää. Toisaalta voidaan myös sanoa, että veronkiertopykälä olisi esimerkiksi estänyt Roman Abramovitshin nousun Chelsean omistajaksi. On hyvin mahdollista, että uudet säännöt olisivat estäneet useamman muunkin nykyisen omistajan nousun pallilleen.

Vaikka säännöt ovat nyt periaatteessa hyvin tiukat, vasta tosipaikan tullen nähdään, kuinka tiukasti sääntöjä todellisuudessa tulkitaan ja kuinka tarkasti ostajaehdokkaiden taustoja ja yhteyksiä selvitetään.

– Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta tällä on aika vähän merkitystä, jos jatkossakin valtaapitävät ja ihmisoikeuksia polkevat voivat nousta valioliigaseurojen omistajiksi vain käyttääkseen seuroja urheilupesuun, Amnesty Internationalin Britannian-edustaja Peter Frankental sanoi The Guardianin mukaan.

Ensimmäinen testi uusille säännöille nähdään Manchester Unitedin tapauksessa. Ennakkosuosikki uudeksi omistajaksi on Qatarin sheikki Jassim, joka kuuluu maan kuninkaalliseen sukuun. Qatarin tiedetään polkeneen ihmisoikeuksia, mistä puhuttiin laajalti viime vuonna pelattujen MM-kisojen yhteydessä.

Periaatteessa uusien sääntöjen pitäisi estää sheikki Jassimin nousu Unitedin omistajaksi, sillä tarjouksen taustavoimana on Qatarin valtio. Jos sheikki Jassimin tarjous kaatuisi sääntömuutokseen, ennakkosuosikiksi nousisi brittimiljardööri Sir Jim Ratcliffe.

Lue myös