Roberto De Zerbin luotsaama Brighton on yllättänyt monet tällä kaudella. Europaikoista taisteleva Brighton on löytänyt täydellisen maalivahdin De Zerbin pelityylille.

Jason Steele oli toiminut Brightonin varamaalivahtina jo neljä kautta putkeen. Espanjan maajoukkueessakin marraskuussa nähty Robert Sánchez oli pitkään Brightonin ykkösmaalivahti. Kaikki kuitenkin muuttui, kun muutama pallollinen virhe FA Cupissa kostautui pahasti.

Crystal Palace -ottelun jälkeen De Zerbi antoi Sánchezille vielä mahdollisuuden. Häviö kotikentällä Fulhamille pakotti De Zerbin tekemään muutoksen.

Steelen avaaminen lyhyillä syötöillä ja vastustajan prässin murtaminen ovat tärkeä osa De Zerbin pelitapaa.

– Jason pelaa tällä hetkellä paremmin kuin Robert. Hän sopii tyyliini paremmin, kertoi De Zerbi Sky Sportsille.

Steelellä on eniten prässin alaisena suoritettuja syöttöjä 90:tä minuuttia kohden. Vastustajat väsyvät enemmän ja Brighton pääsee nopeasti etenemään vastustajien puoliskolle. De Zerbi haluaa avata niin, että omat topparit liikkuvat leveälle ja pallo avataan alemmille keskikentille.

Maalisyöttö maalivahdille on harvinaista, mutta Jason Steelen kohdalla ei niinkään. Englannin Mestaruussarjassa syöttöjä kertyi kuusi. Kun siihen päälle lisätään viimeisin syöttö Valioliigasta on hänelle kertynyt Englannin kahdelta ylimmältä sarjatasolta yhteensä seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Se on yli kaksi kertaa enemmän, kuin kellään toisella maalivahdilla 2010 vuodesta lähtien.

Tämä panee miettimään alkavatko muut kilpailevat joukkueet olemaan kiinnostuneita Steelen tyylisestä hyökkäystä priorisoivasta maalivahdista?

Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola on De Zerbin kanssa valmentaja, joka haluaa pitää palloa hyökkäyksessä, keksikentällä ja omassa boksissa. Brighton ja Manchester City avaavatkin hyvin samantyyppisesti peliään.

Steele suorittaa prässin alaisena melkein neljä syöttöä enemmän 90:tä minuuttia kohden, kuin Cityn maalivahti Ederson. Steele johtaa tilastoa ylivoimaisesti yli 12 kyseisellä syötöllä ottelua kohden. Ederson puolestaan on tilastossa kymmenentenä. Hän suorittaa prässättynä kahdeksan ja puoli syöttöä ottelua kohden.

Steele myös ylittää odotettujen onnistuneiden syöttöjen sarakkeen. Ederson taas alisuorittaa niiden suhteen. Edersonilla on kertynyt Englannissa kolme maalisyöttöä kaudesta 2010 eteenpäin Steelen seitsemään verraten.

Olisiko Jason Steele jopa Edersonia parempi maalivahti Pep Guardiolan superjoukkueelle? Guardiola voisi saada vieläkin paremmin pallonhallinnan pysymään joukkueella Steelen avulla.

Artturi Haataja

Lue myös