Brighton palkkasi Roberto De Zerbin uudeksi päävalmentajakseen syyskuussa 2022. De Zerbi allekirjoitti tuolloin nelivuotisen sopimuksen Brightonin kanssa.

De Zerbin Brighton on sittemmin noussut kenties koko Valioliigan kiinnostavimmaksi joukkueeksi. Italialaisluotsi johdatti Brightonin viime kaudella upeasti kuudenneksi. Brighton pelaa tänä syksynä ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana europeleissä osallistuessaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

De Zerbin valmentama Brighton on ihastuttanut Valioliigan seuraajat jalkapallollaan. Brighton pelaa pallonhallintaan perustuvaa hyökkäysvoittoista ja rohkeaa jalkapalloa.

Times haastatteli Brighton-kapteeni Lewis Dunkia, joka kertoi mielipiteensä De Zerbistä.

– De Zerbin saapumisen jälkeen näen jalkapallon täysin eri tavalla kuin aiemmin. Oppiessani uusia asioita ajattelen, miksen tiennyt näitä juttuja aiemmin. De Zerbin kanssa kyse on etenkin yksityiskohdista. On uskomatonta, miten tarkasti hän keskittyy yksityiskohtiin. Kannattajille voi näyttää pelottavalta, kun lähdemme liikkumaan pallon kanssa omasta boksistamme. Aktivoimme vastustajan prässin, mutta sen hulluuden takana on tarkka metodi.

De Zerbi saapui Brightoniin korvaamaan Chelseaan lähtenyttä Graham Potteria. Dunkin mukaan De Zerbi ei aluksi kyennyt kommunikoimaan joukkueen kanssa kielimuurin vuoksi.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa olivat todella vaikeita. Potter lähti, kun olimme neljänsiä sarjassa. Oli outoa nähdä hänen lähtevän. De Zerbi ei osannut puhua englantia ja hän puhui vain tulkin kanssa. Olin ymmälläni. Odotin vain, mitä sanottavaa tulkilla oli. Lisäksi harjoitukset muuttuivat dramaattisesti. De Zerbi sanoo meille, ettemme pelaa näin pelataksemme hyvää jalkapalloa, vaan tehdäksemme maalin vastustajan verkkoon.

Dunkin mukaan Brighton osaa nykyään purkaa vastustajan prässin käytännössä millaisessa tilanteessa tahansa.

– Harjoituksissa opiskelemme jokaisen mahdollisen skenaarion. Jos vastustaja prässää tietyltä puolelta, osaamme purkaa tilanteen oikein. Jos prässi tuleekin toiselta puolelta, osaamme hoitaa senkin tilanteen. Tiedämme täydellisesti, mihin pallon pitää mennä jokaisessa eri tilanteessa. Kyseessä on tarkasti organisoitu systeemi, jossa jokainen pelaaja tietää, mitä tehdä pelin kaikilla hetkillä. Siinä systeemissä mitään ei jätetä sattuman varaan.