Näkökulma: ”Maailman räjähtävintä jalkapalloilijaa” vietiin jo NFL-sarjaan – flopiksi tuomittu Adama Traoré ohittaa nyt tehokkaammin kuin Lionel Messi

© Kuva: Getty Images

Wolverhampton Wanderersin Adama Traoré on Valioliigan kuumimpia pelaajia.

Traoré on nostettu whoscored.comin tilastoissa peräti kuusi kertaa kymmenessä viime ottelussa kentän parhaaksi pelaajaksi. Traoré on arvostetun sivuston numeroiden valossa sarjan toiseksi paras pelaaja. Vain Kevin De Bruyne yltää arvosanallaan 7,96 espanjalaisen (7,78) edelle. 

Traoré on tehnyt Valioliigan peleissä tällä kaudella neljä ja pohjustanut seitsemän maalia. Hän teki viime kaudella vain yhden, ja pohjusti yhden maalin.

Traoré, 24, siirtyi Molineuxille kesällä 2018. Silloin pohdittiin, nouseeko FC Barcelonan kasvatti vihdoin huipulle. Traoré ei koskaan lyönyt todella läpi Aston Villassa tai Middlesbrough’ssa – vaikka tekikin kaudella 2017-18 Middlesbrough’ssa tehot 5+10.

Traoré on 178-senttinen ja äärimmäisen vahva. Espanjalaisen lihasmassa on kasvanut merkittävästi. Traoré on ristitty joskus maailman räjähtävimmäksi jalkapalloilijaksi. Hän sai juniorina lukuisia tarjouksia siirtyä amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-sarjaan. Tämän paljasti tammikuussa RMC Sportille nykyinen joukkuetoveri Roman Saïss. 

NFL-seurojen kiinnostuksen ymmärtää. Traoré on mennyt tällä kaudella harhauttamalla ohi keskimäärin peräti 5,7 kertaa ottelussa. Luku on poikkeuksellinen. Wilfried Zaha yltää noin viiteen. Tämäkin luku on huima. FC Barcelonan Lionel Messi on ohittanut vastustajan tällä kaudella keskimäärin 5,3 kertaa ottelussa.

Huimat numerot perustuvat kahteen tekijään. Ensinnäkin: Traoré on erittäin hyvä ohittaja. Hän ei vain juokse ohi, vaan suojaa palloa taitavasti jopa paineen alla. Traoré pitää pallon kontrollissaan ulommalla jalallaan, ja vastustajan kaukana vahvoilla käsillään. Jos Traoré pääsee vauhtiin, pamahtaa hän lähes vastustamattomasti karkumatkalle. Traorélla on loistava tasapaino.

Toiseksi: Traoré on osannut ohittaa jo junioriajoistaan lähtien. Barcelonan pallonhallintaa korostava tyyli ei silti sopinut hänelle koskaan täydellisesti, sillä Traoré on parhaimmillaan, kun pääsee juoksemaan kohti selustaa, iskemään vastaan pallonriistojen jälkeen. 

Wolverhampton on pallonhallinnallaan (48,7) Valioliigan keskikastia. Päävalmentaja Nuno Espírito Santo korostaa ajattelussaan riistojen jälkeisiä tilanteenvaihtoja. Wolverhampton yrittää pelata Traorélle juoksulinjalle kaartavia syöttöjä.

Wolverhampton on käyttänyt tällä kaudella muotoja 3-4-3 ja 3-5-2. Traoré on saanut ryhmityksissä vastuuta oikealla laidalla. Mestarien liigan paikoista taisteleva Wolverhampton on hyökännyt peräti 42-prosenttisesti juuri oikealta. Tämä selittää paljon.

Vielä enemmän kertoo se, että Wolverhampton on hyökännyt vain 21-prosenttisesti keskeltä. Wolverhampton houkuttelee vastustajan vasemmalle, ja vaihtaa puolen nopeasti. Keskikentän Ruben Neves ja João Mourinho takaavat napakat puolenvaihdot.

Overload to isolate -konsepti: Wolverhampton ylimiehittää vasemman laidan, jotta Adama Traore (37) jää eristyksiin oikealle.

Tämä niin kutsuttu overload to isolate -konsepti sopii Traorélle. Wolverhampton yrittää luoda Traorélle yksi vastaan yksi -tilanteita. Jos Traoré niihin pääsee, antavat muut pelaajat hänelle sopivasti tilaa. Wolverhampton haluaa pitää espanjalaisen sopivan eristettynä, jotta hänelle jää tilaa ohittaa ja haastaa.

Tarina on hyvä esimerkki siitä, että jalkapallo on joukkuelaji. Traoré on puhjennut kukkaan, kun on päässyt hänelle sopivaan ympäristöön.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila

Kertoimet ottelulleTottenham - Wolverhampton Wanderers01.03.2020