David Luizin pakotettu hankinta Arsenalille lopulta kallis – yksityiskohdat selventävät nykytilannetta

© Kuva: Getty Images

Arsenal hankki viime kesänä monen yllätykseksi David Luizin Chelseasta. Pikaisesti päällisin puolin taputeltu siirto uutisoitiin mittasuhteisiin nähden lähes pikkurahalla tehdyksi; kokeneen brasilialaisen siirtosumma oli virallisesti 8,7 miljoonaa euroa.

Kuten näissä kaupoissa yleensä, itse siirtosumma ei vielä kerro kaikkea. Arsenal-kannattajana mieluusti esiintyvä agentti Kia Joorabchian on hyvää pataa nykyiseen seuran urheilulliseen johtoon kuuluvien Raul Sanllehin ja Edun kanssa. Iranilainen oli sekä Luizin, että tammikuussa vielä suurempaa hämmästystä aiheuttaneen Cédric Soaresin Gunners-siirtojen takana.

The Athleticille kirjoittava, Arsenalin asioista hyvin perillä oleva Amy Lawrence avaa jutussaan kokonaispakettia.

– Vuoden mittainen Luizin kiinnitys tuli maksamaan Arsenalille 24 miljoonaa puntaa. Tämä koostuu kahdeksan miljoonan punnan korvauksesta Chelsealle, jopa kuuden miljoonan välitymaksuista, ja pelaajan 10 miljoonan palkoista.

Arsenal oli pakkohankinnan edessä, kun Laurent Koscielny ilmoittautui lyhyellä aikataululla ulos joukkueesta, jonka kapteeninnauhaa aiemmin kantoin. Ranskalaisen omat ratkaisut maksoivat siis lopulta seuralle melkoisesti. Luiz oli täsmäpaikkaus – näin kokeneita toppareita ei markkinoilla ylipäätään kovin paljoa liiku.

Luizin sopimuksen uskottiin yleisesti olevan pidempi kuin todellisuudessa; vasta viime viikolla levisi tieto, jonka mukaan se päättyy jo kesäkuun lopussa. Tilanne on aiheuttanut hämmennystä, varsinkin kun 33-vuotias on kuulunut valmentaja Mikel Artetan selkeään ykkösavaukseen. Hyvää jälkeä seurassa tehnyt luotsi on toistuvasti kehunut konkarin otteita. Nyt kuitenkin saatiin kuulla, ettei jatkosopimusneuvotteluita olla edes aloitettu.

On outoa, mikäli lopulta näinkin mittavaksi sijoitukseksi osoittautuneen pestin annetaan päättyä, ennen kuin Luiz todella niin sanotusti maksaa itsensä takaisin. Lawrence näkee Artetan olevan avainasemassa.

– Ratkaisu siitä, jatketaanko Luizin sopimusta tavalla tai toisella, pitäisi olla valmentajan käsissä – hänen tulisi tehdä lopulliset jalkapalloilulliset päätökset.

Toimittaja huomauttaa myös ylitarjonnasta, jota seuralla – ehkä yllättäenkin – kyseiselle tontille on.

– Arsenalilla on topparin paikalle niin monta pelaajaa, että sen on luovuttava osasta. Shkodran Mustafilla ja Sokratis Papastathopoulosilla on vuosi sopimuksiaan jäljellä. Pablo Marin lainaa odotetaan muutettavan pysyväksi siirroksi. Arvostettu ja arvokas William Saliba on saapumassa Saint-Étiennestä. Rob Holding ja Calum Chambers ovat kuntoutumassa. Ei ole kaupallisesti mielekästä pitää näin montaa saman paikan pelaajaa.

– Luizin rooli on joka tapauksessa selkeä, kun liiga käynnistyy uudelleen 17. kesäkuuta. Ratkaisut hänen tulevaisuudestaan seurassa pitää tehdä tehdä viimeistään 23. kesäkuuta. Miten pitkään hän tämän jälkeen seurassa pysyy, ja millä hinnalla, jää nähtäväksi.

Gunnersin entiset kapteenit näyttelevät siis tässä asiassa suurta roolia – ja esittäytyvät kovin erilaisissa valoissa. Koscielny asetti itsensä seuran yläpuolelle, ja pakotti sen hätäisiin ratkaisuihin, menettäen samalla valtaosan kunnioituksestaan Goonereiden silmissä. Toinen ex-kippari Arteta puolestaan palasi hädän alla olevan joukkueen veturiksi, varsin vakaasta asemastaan Manchester Cityssä. Nyt on hänen tehtävänsä onnistua rahan ja urheilullisen kunnianhimon vaikeassa ristiaallokossa.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!