Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Chelsea FC
  • siirtohuhut-chelseaPerustettu: 1905
  • Stadion: Stamford Bridge (40 834)
  • Kotikaupunki: Lontoo
  • Kotiasu: Sininen
  • Vierasasu: Valkoinen
  • Manageri: Thomas Tuchel
  • Saavutukset: Englannin pääsarjan/Valioliigan mestari kausina 1954-55, 2004-05, 2005-06, 2009-10, 2014-15, 2016-17, Kahdeksan FA Cupin voittoa (viimeisin kaudella 2017-18), Viisi Liigacupin voittoa (viimeisin kaudella 2014-15), Mestarien liigan voitto kausina 2011-12 ja 2020-21, Eurooppa-liigan voitto kausina 2012-13, 2018-19.

Sarjataulukon puolivälistä Euroopan mestariksi viidessä kuukaudessa

Chelsea on Euroopan mestari. Kuva: Getty Images
  • Valioliiga: 4. (Mestarien liigan lohkovaihe)
  • Pisteet: 67
  • 19 voittoa, 10 tasapeliä, 9 tappiota
  • Maaliero: 58-36
  • Cupit:
    • FA Cup: Finaalissa, hävisi Leicesterille
    • Liigacup: Neljäs kierros, hävisi Tottenhamille
    • Mestarien liiga: Mestari, voitti finaalissa Manchester Cityn 1-0

25. tammikuussa Chelsea ilmoitti erottaneensa Frank Lampardin, jonka alaisuudessa joukkue oli vajonnut Valioliigassa yhdeksännelle sijalle. 29. toukokuuta Chelsea juhli Portossa, kun sinipaidat marssivat Thomas Tuchelin johdolla Mestarien liigan voittoon. Kausi 2020-21 oli Chelsean osalta taas todellista vuoristorataa.

Chelseassa lähes 650 ottelua pelanneen Lampardin vahvan ensimmäisen kauden jälkeen hänen nuori miehistönsä valmistautui taistelemaan taas paikasta neljän parhaan joukossa. Koska edellisellä kaudella seura kärsi siirtokiellosta, oli sillä varaa laittaa kesän 2020 siirtoikkunassa haisemaan.

Chelsea käytti lähes 250 miljoonaa euroa uusiin hankintoihin. Kai Havertz, Hakim Ziyech ja Timo Werner vahvistivat hyökkäystä ja keskikenttää, Ben Chilwell ja Thiago Silva puolustusta, sekä Edouard Mendy maalivahtiosastoa. Uudet hankinnat eivät saman tien lyöneet toivotulla tavalla läpi, mutta jokaisesta oli kauden mittaa enempi hyötyä kuin haittaa.

Valioliigakausi Lampardin alaisuudessa alkoi tavallaan hyvin. Ensimmäiseen 11 otteluun mahtui vain yksi tappio, joka tuli hallitsevalle mestarille, Liverpoolille, vieraissa. Pistemenetykset Southamptonia ja West Bromia vastaan kuitenkin huolestuttivat. Werner ei myöskään saanut heti kaivattuja onnistumisia, kun Havertz puolestaan kärsi koronasta. Kepa Arrizabalaga sortui maalillaan useisiin virheisiin, mikä johti lopulta Mendyn hankintaan.

Joulukuussa Chelsea oli kolmas Valioliigassa ja Mestarien liigassa pyyhki hyvin. Eroa kärkeen oli toki jo kertynyt, mutta mitään suurta hätää TOP4-haaveiden suhteen ei ollut havaittavissa. Kaikki kilpailut mukaan lukien Chelsea oli parhaimmillaan jopa 14 ottelun tappiottomassa putkessa.

Sen katkettua Goodison Parkilla 12. joulukuuta alkoi Chelsealla vaikeudet. Isot sellaiset. Kahdeksasta seuraavasta valioliigaottelusta Lampard johdatti joukkonsa vain kahteen voittoon, eikä kehitystä ollut havaittavissa. Lampardin pistekeskiarvo oli huonompi kuin kellään muulla managerilla Roman Abramovichin aikakaudella. Chelsea oli vajonnut sarjataulukon puoliväliin ja Lampardin unelmapesti 18 kuukauden jälkeen päättynyt.

Seurajohdon kärsivällisyys loppui ja Frank Lampard sai lähteä. Kuva: Getty Images

Thomas Tuchel oli aiemmin samalla kaudella saanut potkut Paris Saint-Germainista ja oli Lampardin erottamisen aikaan vapailla markkinoilla. Katseet kiinnittyivät tiukasti saksalaiseen, vaikka tunnettu historia seurajohdon kanssa syntyneistä erimielisyyksistä varjostikin hänen maailmanluokan valmennustaitojaan.

Riski päätettiin kuitenkin ottaa, ja tähän saakka se on kannattanut.

Tuchelilla oli jo saapuessaan suunnitelma. Hän tiesi miten saada Chelsean vuotava puolustus korjattua ja pelaajien itseluottamusta kohennettua. Lampard sanoi heikon ajanjaksonsa aikana, ettei Chelsea ole valmis kilpailemaan. Tuchelin viesti oli kuitenkin täysin päinvastainen.

– Haluan voittaa pokaaleja. Tämä on selvää. Tässä seurassa kaikessa on kyse mestaruuksien voittamisesta. Meillä on joukkue, joka on valmis ja haluaa voittaa. Voittavan mentaliteetin voi tuntea jo silloin kun astuu harjoituskeskuksen ovesta sisään, hehkutti Tuchel helmikuussa.

Chelsea läpäisi Tuchelin ensimmäiset kymmenen sarjaottelua tappioitta, päästäen kyseisen putken aikana vain kaksi maalia omiin. Alkukaudella Chelsea ei pärjännyt millään isoja joukkueita vastaan, mutta nyt kaatuivat Tottenham, Liverpool sekä Everton päästämättä maaliakaan. Man Unitedin se piti myös nollilla.

2–5-kotitappio sarjanousija West Bromwichille oli varsinainen jymypaukku, joka katkaisi tappiottoman putken. Heti sen jälkeen joukkue palasi kuitenkin raiteilleen. Mestarien liigan pudotuspeleissä nurin menivät Atlético, Porto ja Real Madrid, kun Valioliigan puolella kaatui sarjakärki Manchester City. FA Cupissa Chelsea eteni myös loppuotteluun, jossa vastaan asettui Leicester.

Chelsea tiesi TOP4-sijoituksen olevan sille tärkeintä. Chelsea ei halunnut joutua tilanteeseen, jossa sen olisi voitettava Mestarien liigan finaali päästäkseen tulevaksi kaudeksi samaiseen turnaukseen. Toukokuun FA Cupin loppuottelu tulikin siinä mielessä erikoiseen paikkaan, että se kohtasi heti finaalin jälkeen Leicesterin uudestaan sarjapelissä, jonka uskottiin ratkaisevan, kumpi joukkueista päättää kautensa TOP4:n joukossa.

FA Cupin finaali oli Chelsealle tärkeä, mutta Leicester halusi sitä enemmän. Se nähtiin Wembley Stadiumin nurmella. Chelsea ansaitsi finaalitappionsa, mutta sama ei saanut toistua sarjapelissä Stamford Bridgellä. Chelsea laittoi kaiken peliin ja voitti Leicesterin seuraavalla viikolla noustakseen neljännelle sijalle. Kyseessä oli yksi Chelsean kauden parhaista esityksistä, vaikka kliinisyydessä oli yhä parannettavaa.

Valioliigan päätöskierroksella Chelsea hävisi yllättäen Aston Villalle ja oli lähellä pudota takaisin viidenneksi. Tottenham teki Tuchelin ryhmälle kuitenkin harvinaisen palveluksen ja kaatoi samaan aikaan Leicesterin. Chelsea oli selvittänyt tiensä TOP4:n joukkoon oltuaan vielä tammikuussa yhdeksäntenä, minkä lisäksi edessä oli vielä Mestarien liigan loppuottelu.

Thomas Tuchelin debyyttikausi Chelseassa sai satumaisen lopun. Kuva: Getty Images

Chelsea lähti Mestarien liigan loppuotteluun lievänä altavastaajana, vaikka Manchester City oli juuri kaatunut niin Valioliigassa kuin FA Cupissakin. Pep Guardiolan miehistö hallitsi peliä, mutta Chelsean uhrautuvainen puolustus ei horjunut. Minuutteja ennen puoliaikavihellystä Mason Mount pelasi Kai Havertzin läpi ja tämä viimeisteli pallon Edersonin selän taakse. Chelsea piti johtoasemastaan kiinni loppuun saakka, ja seura kruunattiin toista kertaa koskaan Mestarien liigan voittajaksi. Tuchel sai heti sankarinviitan harteilleen.

Chelsean kauden parhaaksi pelaajaksi valittiin Mount, joka oli myös ehdolla Valioliigan vuoden pelaajaksi. N’Golo Kantésta povattiin jopa tulevaa Ballon d’Orin voittajaa, niin hyvin hän pelasi Mestarien liigan pudotuspeleissä. Lampardin suunnitelmista aiemmin pudonnut Antonio Rüdiger oli Tuchelin alaisuudessa parempi kuin koskaan, minkä lisäksi Mendy toi kaivattua varmuutta tolppien väliin.

Saksalaisvahvistukset Havertz ja Werner eivät vielä debyyttikaudellaan lunastaneet heille asetettuja odotuksia, mutta loppukausi oli etenkin Havertzin kohdalla vähintäänkin lupauksia antava. Werner ei välttämättä enää koskaan pelaa kärjessä, jonne hänet alun perin hankittiin, sillä kattavien mediatietojen mukaan sisään on tulossa toisen profiilin kärkimies.

Mitä siirtoja Chelsea on tehnyt kesällä? Mitä siirtoja saatetaan vielä nähdä? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla kesän siirrot”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 2.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Kruununperillisen kotiinpaluu korjaa suurimman kehityskohdan

Chelsea on ymmärrettävästi ollut koko kesän yhden hankinnan perään: maaleja tekevän keskushyökkääjän.

Viime kauden päätteeksi joukkueen paras maalintekijä Valioliigassa oli Jorginho seitsemällä onnistuneella rangaistuspotkulla. Thomas Tuchel tietää, ettei tällaisilla tilastokummajaisilla voiteta mestaruuksia.

Palaako Romelu Lukaku Stamford Bridgelle? Kuva: Getty Images

Siksipä Chelsea onkin hankkimassa pelaajan, jonka harteille mahtuu kirjaimellisesti useammankin pelaajan maalintekovastuu. Romelu Lukaku on palaamassa Stamford Bridgelle 115 miljoonalla eurolla Internazionalesta. Siirto on oikeastaan enää sinettiä vaille valmis.

Lukaku tulee olemaan juuri se palanen, joka Chelsealta viime kaudella puuttui. Chelsean maaliodottama oli kauden päätteeksi 69.63 – sarjan kolmanneksi suurin. Maalinteossa se onnistui kuitenkin vain 58 kertaa. Lukakun pitäisi pystyä välittämään nämä 11 maalia takaisin korkojen kera.

Ennen Lukakua Chelsea tavoitteli Dortmundin nuorta maalitykkiä Erling Braut Hålandia. Siirtoneuvotteluissa ei kuitenkaan tapahtunut missään vaiheessa läpimurtoa, eikä Chelsea lopulta tehnyt Hålandista edes tarjousta.

Lukaku on joka tapauksessa loistava vaihtoehto, ellei parempi. Lukaku tuntee Valioliigan ja tulevan seuransa. 28-vuotiaana hän on niin sanotusti parhaassa iässään. Lukaku on tehnyt Valioliigassa 113 maalia ja antanut 42 maalisyöttöä 252 otteluun. Lukaku on massiivinen hankinta, joka onnistuessaan nostaa Chelsean mestarikandidaatista lähestulkoon mestarisuosikiksi.

Mitä muuta voidaan vielä odottaa?

Romelu Lukaku on toistaiseksi Chelsean ainoa merkittävä pelaajahankinta tänä kesänä – eikä hänenkään siirtoa olla vielä virallisesti vahvistettu. Kolmosvahti Willy Caballeron tilalle tuotiin englantilainen Marcus Bettinelli, mikä oli hyvä peliliike lähinnä Valioliigan Homegrown-kiintiötä ajatellen.

Chelsean on myös uutisoitu kääntävän katseensa Sevillan keskuspuolustaja Jules Koundén suuntaan heti, kun Lukakun siirto on verkon perukoilla. Koundé on 22-vuotias keskuspuolustaja, joka oli viime kaudella yksi La Ligan parhaista puolustajista. Nuori ja tekninen ranskalaistoppari sopisi Tuchelin systeemiin maanmiestään Kurt Zoumaa paremmin, mutta ei irtoa ymmärrettävästi halvalla.

Erling Braut Håland ei Chelseaan saavu, mutta Jules Kounde saattaa. Kuva: Getty Images

Zoumaa on toistaiseksi yritetty sisällyttää vaihtokaupan muodossa Koundén siirtokorvaukseen. Sevilla ei ole idealle lämmennyt, vaan haluaa puhdasta käteistä. Sama koski aiemmin Internazionalea, jolle Chelsea tarjosi alun perin Marcos Alonsoa. Neuvottelutapa kertoo siitä, miten Chelsealla voi vielä tulla kiire poistomyyntiensä kanssa.

Chelsean tavoitteena on hankkiutua vielä useasta pelaajastaan eroon ennen ikkunan sulkeutumista. Yllämainitun kaksikon lisäksi Davide Zappacostan, Danny Drinkwaterin, Emerson Palmierin, Tiemoué Bakayokon, Michy Batshuayin ja Ross Barkleyn kaltaiset pelaajat eivät tälläkään kaudella kuulu omistajaseuransa sunnitelmiin. Chelsea yrittää myydä heistä jokaisen, mutta puhelin ei ole juuri pirissyt.

Tuchelin koirankoppiin joutunut Tammy Abraham saattaa sen sijaan lähteä Lukakun tieltä Italiaan, jonne myös Olivier Giroud siirtyi aiemmin tänä kesänä. AS Roma ja Atalanta ovat tuoreimpien tietojen mukaan valmiita maksamaan 23-vuotiaasta englantilaisesta jopa 40 miljoonaa euroa. Myös Arsenal ja West Ham ovat huhujen mukaan kiinnostuneita Abrahamista.

Pelaajasiirrot

[get-transfer-table table=”243″ team=”Chelsea”]

Ketkä ovat Chelsean suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 3.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Tähdet

Mason Mount
22 vuotta
Hyökkäävä keskikenttä

Chelsean kultapoika, joka teki viime kauden aikana läpimurtonsa Valioliigan eliittiin. Vielä Frank Lampardin aikakaudella Mason Mountia pidettiin opettajan lellikkinä, joka sai avata otteluita viikosta toiseen vaihtelevista näytöistä huolimatta.

Mason Mount syötti Mestarien liigan finaalissa Kai Havertzin voittomaalin. Kuva: Getty Images

Thomas Tuchelin saavuttua viimeisetkin kriitikot ja epäilijät löysivät kuitenkin kotiinsa. Peliesitykset ainoastaan paranivat ja Mount todella näytti olevansa yksi Chelsean tärkeimmistä pelaajista, ellei tärkein.

Mount on omanlaisensa hybridi, joka liikkuu Tuchelin systeemissä väsymättömänä oikeisiin tiloihin. Mount prässää fiksusti ja tekee niska limassa töitä myös alaspäin. Pallon kanssa hän on vikkelä ja alati vaarallinen, niin loistavan laukauksen kuin pistävän pelisilmänsäkin ansiosta.

Viime kaudella Mount rehki peräti 54 ottelua Chelsean paidassa. Sekä maaleja että maalisyöttöjä kertyi vyölle yhdeksän kappaletta. Yksi kauneimmista osumista oli voittomaali Liverpoolissa. Yksi tärkeimmistä maalisyötöistä nähtiin Mestarien liigan finaalissa. Mount oli myös viime kaudella ehdolla Valioliigan vuoden pelaajaksi ja voi lukeutua kyseiseen joukkoon taas tämän kauden päätteeksi.

Edouard Mendy
29 vuotta
Maalivahti

Chelsean kenties suurin ongelma kaudella 2019-20 ja viime kauden alussa oli maalivahtipelaaminen. Kepa Arrizabalaga oli menettänyt itseluottamuksensa täysin, eikä mikään tuntunut sujuvan. Tilalle saapui suurelle yleisölle tuntematon Edouard Mendy, jota ilman Chelsean olisi ollut turha edes unelmoida Mestarien liigan voitosta.

Edouard Mendy oli Petr Cechin suosittelema maalivahtivärväys. Kuva: Getty Images

Mendy torjui ensimmäisellä valioliigakaudellaan 16 nollapeliä 31 otteluun. Mestarien liigassa hän päästi vain kolme maalia 12 peliin, mikä oli uusi turnausennätys. Tuchelin alaisuudessa senegalilainen piti huikeat kymmenen nollapeliä kahdessatoista ensimmäisessä ottelussaan.

Vaikka Mendyn menestykseen vaikutti koko puolustuspelaamisen kokonaisvaltainen parantuminen, oli hän tarpeen tullen tolpillaan. Maailmanluokan torjunnat peleissä esimerkiksi Real Madridia, Manchester Unitedia ja Leedsiä vastaan todistivat, että Chelsean huolet maalivahtiosastolla ovat viimein takana päin.

Romelu Lukaku
28 vuotta
Keskushyökkääjä

41 maalia 98 otteluun Anderlechtissa. 17 maalia 38 otteluun West Bromissa. 87 maalia 166 otteluun Evertonissa. 42 maalia 96 otteluun Man Unitedissa. 64 maalia 95 otteluun Interissä. 64 maalia 98 otteluun Belgian maajoukkueessa.

Mutta 0 maalia 15 otteluun Chelseassa.

Joko Romelu Lukakun maalihanat Chelsean paidassa aukeavat? Kuva: Getty Images

Minne ikinä Romelu Lukaku meneekään, tekee hän siellä maaleja. Eikä Chelsean pitäisi enää toisella yrittämällä olla poikkeus. Lukaku palaa Stamford Bridgelle korjaamaan viallisen saldonsa valmiimpana kuin koskaan.

Belgian maajoukkuetähdellä on mahdollisuus mullistaa Chelsean hyökkäyspelaaminen. Hän on kookas kärkimies, jota Internazionalen ja Chelsean entinen manageri Antonio Conte kuvaili ”amerikkalaisen jalkapallon pelaajaksi”. Hän on röyhkeä, nopea, molempijalkainen ja juuri sitä mitä Tuchel Abramovichilta tilasi: puhdas numero ysi.

– Menetimme Olivier Giroud’n, jolla oli ratkaiseva rooli tässä seurassa. Hän oli profiililtaan sellainen, joka tykkää pelata selkä maalia kohti, pitää palloa, luoda tilaa laitahyökkääjille ja joka on valmis taistelemaan fyysisesti puolustajien kanssa. Tällaista profiilia meillä ei tällä hetkellä ole ja sitä me etsimme, saneli Tuchel viime viikolla.

Vaikka Lukakun siirto ei ole vielä virallisesti maalissa, voidaan sitä pitää käytännössä varmana. Tuchelin kommentit olivat kohdistettu suoraan suurikokoiseen belgialaiseen. Lukaku on Chelsean ensimmäinen voimahyökkääjä sitten Diego Costan ja Kuningas-lempinimen saaneen Didier Drogban potentiaalinen kruununperillinen.

Läpimurtopelaaja – Callum Hudson-Odoi

Nyt tai ei koskaan? Monien mielestä seuraava kausi on nuoren laitahyökkääjän Callum Hudson-Odoin kohdalla kyse juurikin tästä asetelmasta.

Callum Hudson-Odoi toivoo saavansa suurempaa vastuuta tällä kaudella. Kuva: Getty Images

Hudson-Odoista on povattu Chelsean seuraavaa suurta akatemiatähteä jo useamman vuoden ajan. Pitkän sairausloman aiheuttanut akillesjännevamma Maurizio Sarrin aikakaudella, viime kesän lukuisat jättihankinnat samalle pelipaikalle sekä Thomas Tuchelin yllättävät ratkaisut peluuttaa häntä wingbackin roolissa ovat kaikki kuitenkin mutkittaneet Hudson-Odoin reittiä huipulle.

Kuluvan pre-seasonin aikana 20-vuotiaan on kuitenkin kuvailtu lukeutuneen joukkueen pirteimpien pelaajien joukkoon. Jäätyään ulos Englannin EM-miehistöstä Hudson-Odoilla on ollut koko kesä aikaa antaa näyttöjä Tuchelille, jonka tehtävänä on löytää nuorukaiselle sopiva pelipaikka.

Wingbackin rooli ei ole nopeajalkaiselle Hudson-Odoille ongelma, mutta se ei välttämättä tuo esiin hänen parhaita puoliaan. Näitä ovat Hudson-Odoin räjähtävät haastot 1v1-tilanteissa, loistavat keskitykset sekä näppärät yhteispelit kärkimiehen kanssa. Etenkin ensimmäisessä laituri on helposti seuran paras, mutta puolustusvelvotteiden vuoksi hänen vaarallisuutensa hyökkäyspäässä jää wingbackin tontilla pieneksi.

Jos Timo Werner ja Christian Pulisic eivät radikaalisti paranna otteitaan viime kaudesta, saattaa Tuchel antaa Hudson-Odoille aidon tilaisuuden näyttää taitonsa vasempana laitahyökkääjänä. Viime kaudella vain kolmesti maalinteossa onnistuneella Hudson-Odoilla on toki vielä parannettavaa viimeistelyn kanssa, mutta leikkaaminen sisään vahvemmalle jalalle antaa paljon paremmat saumat maalintekoon vasemmalta kuin oikealta.

Chelsea akatemiakasvatti Ruben Loftus-Cheek, 25, saattaa myös saada pitkästä aikaa tilaisuuden omistajaseuransa riveissä. Billy Gilmourin lähtö Norwichiin tarkoittaa yhden paikan vapautuneen, eikä seura ole ainakaan toistaiseksi uutta keskikenttämiestä hankkinut.

Miten Chelsea pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on Chelsean ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 4.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Innovatiivinen ja itsepäinen Tuchel tuo tyytyväisenä tulosta

Valmennusryhmä

  • Manageri: Thomas Tuchel
  • Apulaismanageri: Zsolt Low
  • Apulaismanageri: Arno Michels
  • Data-analyytikko: Benjamin Weber
  • Valmentaja: Joe Edwards
  • Valmentaja: Anthony Barry
  • Kuntovalmentaja: Matt Birnie
  • Maalivahtivalmentaja: Henrique Hilario
Thomas Tuchel. Kuva: Getty Images

Kun Jürgen Klopp poistui Dortmundista vuonna 2016 siirtyäkseen Liverpooliin, osasi hän ehdottaa vain yhtä nimeä tilalleen: Thomas Tuchelia. Myöhemmin Pep Guardiolalta kysyttiin, ketä hän ehdottaisi tilalleen, kun hän oli jättämässä Bayern Münchenin vuonna 2018, ja vastaus oli sama kuin Kloppilla.

Tuchel on arvostettu valmentaja niin kollegoidensa kuin useiden valmentamiensa pelaajien keskuudessa. Chelsea on osunut kultasuoneen, kunhan historia ei toista itseään kentän ulkopuolisten asioiden kanssa. Tuchel tuo tulosta tutulla kaavalla niin pitkään, kun hän pysyy tyytyväisenä, eikä hän itse päätä heittäytyä vaikeaksi.

”Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu”

Tuchel ei onnistunut jalkapalloilijana. Ainoastaan kahdeksan ottelua Saksan toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla pelannut puolustaja ripusti nappulakenkänsä naulaan 24-vuotiaana vakavan polvivamman seurauksena. Yhden oven sulkeutuessa toinen kuitenkin avautui. Tuchel oli valmis ja halukas menestymään valmentajana.

Tuchel pelasi pitkään gegenpressin kummisetänä pidetyn Ralf Rangnickin alaisuudessa. Vuonna 2000 Rangnick palkkasi Tuchelin Stuttgartin akatemiajoukkueen peräsimeen huomattuaan hänen huiman potentiaalinsa. Tuchel vietti siellä seuraavat neljä vuotta, jonka jälkeen hän jatkoi kehittymistään Augsburgin ja Mainzin akatemiajoukkueissa.

Mainzissa jälki oli niin vakuuttavaa, että hänet palkattiin vain yhden kauden jälkeen ykkösseuran peräsimeen. Tuchel sai ensimmäisen pääsarjapestinsä vain 36 vuoden ikäisenä, eikä se näyttänyt tulleen päivääkään liian aikaisin.

Voittavaa, mutta sitäkin viihdyttävämpää jalkapalloa

Tuchel sai Mainzissa käsiinsä vastikään Bundesliigaan nousseen ja laadultaan ala-arvoisen joukkueen, joka oli huonosti varusteltu huipputason jalkapalloon. Siitä huolimatta Tuchel sai alaisensa noudattamaan rohkeaa ja nopeaa pelitapaa, joka kantoi hedelmää. Tuchel on tänäkin päivänä Mainzin historian menestyksekkäin valmentaja 1,41:n pistekeskiarvolla.

– On varmasti pelitapa, joka yhdistetään minuun ja aikaani Mainzissa. Vauhdikasta etenemistä ja hyökkäysorientoitunutta jalkapalloa. Pidän tietyistä ominaisuuksista enemmän, kuten aktiivisesta pelityylistä, rohkeasta puolustamisesta ja vauhdikkaasta pelistä hyökkäyksessä, saneli Tuchel myöhemmin vuonna 2017.

Tuchel tunnetaan taktisen osaamisen ja joustavuutensa lisäksi innovatiivisten harjoitusmenetelmien toteuttamisesta. Mainzissa ollessaan Tuchel leikkasi harjoituskentän kulmat pois parantaakseen pelaajien syöttölinjoja ja liikkumista – metodi, jota Tuchelin ihailema Marcelo Bielsakin on ajoittain käyttänyt treeneissään.

Tuchel on myös pakottanut pelaajansa pitämään tennispalloja kädessään puolustusharjoitusten aikana, jotta turhien rikkeiden määrä pienenisi. Chelsean pelaajat ovat puolestaan saaneet totutella jo tekniikkapalloihin sekä jalkojen sijaan käsillä suoritettuihin harjoitteisiin.

Juuri tämän kaltaiset innovaatiot tekivät vaikutuksen myös Dortmundiin, joka korvasi Kloppin suositteleman Tuchelin peräsimeensä kesäkuussa 2015. Tuchel oli silloin vapaa agentti jätettyään Mainzin vuotta aiemmin. Sopimuksen ennenaikainen purkaminen johtui siitä, ettei hän saanut käyttöön toivomansa kokoista siirtobudjettia.

Ongelmat seurajohdon kanssa eivät loppuneet tähän

Tuchelin debyyttikausi Dortmundissa päättyi ilman pokaalia. Joukkue selvisi Saksan Cupin finaaliin, jonka Bayern voitti rangaistuspotkuilla. Eurooppa-liigan puolivälierissä hänen edeltäjänsä luotsaama Liverpool veti pidemmän korren. 78 pistettä sarjassa toivat sen sijaan vain lämpimän kädenpuristuksen, vaikka edellisellä 52 kaudella kyseinen saldo olisi riittänyt mestaruuteen 49 kertaa.

Toisella kaudellaan Tuchel vei Dortmundin jälleen Cup-finaaliin, joka päättyi tällä kertaa keltaisten voittoon. Kyseessä oli ensimmäinen merkittävä pokaali Tuchelin valmentajauralla. Finaalin ratkaisijana toimi Arsenalin nykyinen kapteeni Pierre-Emerick Aubameyang, joka teki häikäisevät 56 maalia 63 sarjapelissä Tuchelin alaisuudessa.

Dortmundista eri puolille Lontoota. Kuva: Getty Images

– Hän on yksi parhaista valmentajista, joita minulla on ollut. En voi kieltää hänen lahjakkuuttaan. Hän on hieman hullu, vähän kuin minä. Hänen pelityylinsä on vähän kuin Guardiolalla. He pelaavat samalla hengellä. Hän haluaa pitää palloa ja nähdä sen kulkevan eteenpäin, tapahtui mitä tahansa, kertoi Aubameyang kuvaillessaan Tuchelia viime joulukuussa.

Tuchelin finaalivoitosta huolimatta pokaali jäi hänen ensimmäiseksi ja viimeisekseen Dortmundin peräsimessä. Kolme päivää myöhemmin hän sai seurasta potkut. Saksalaisluotsin välit toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzken kanssa olivat tulehtuneet monista eri syistä, kuten pelaajakaupoista. Lopulta kumpikin osapuoli päätyi kritisoimaan toista julkisesti.

Mies, joka sanoi Bayernille ”ei”

Vuonna 2018 Tuchel jätti kotimaansa ja solmi kaksivuotisen diilin PSG:n kanssa. Guardiolalle paikkaajaa etsivä Bayern oli tehnyt myös tarjouksen, josta Tuchel kuitenkin kieltäytyi.

PSG:ssä Tuchelin välit seurajohdon kanssa kiristyivät miltei saman tien. Hänen ensimmäisen siirtoikkunansa päätteeksi saksalainen harmitteli julkisesti sitä, miten laitapuolustajien tontteja ei tullut vahvistettua tarpeeksi. Saman ikkunan aikana se oli kuitenkin pulittanut esimerkiksi 135 miljoonaa euroa Kylian Mbappésta.

Tuchel johdatti PSG:n kahden ensimmäisen kautensa aikana kahteen Ranskan mestaruuteen, Cupin voittoon sekä Liigacupin voittoon. Päätavoitteena oli kuitenkin Mestarien liiga, jossa seura ylsi historiansa ensimmäiseen finaaliin kaudella 2019-20. Finaalissa PSG jäi dramaattisesti kakkoseksi hävittyään Bayernille.

Seuraavana jouluaattona Tuchelille näytettiin ovea. Siirtotoiminnan kritisoimisen lisäksi Tuchel oli todennut, ettei ollut varma oliko hänet palkattu PSG:hen ”valmentajaksi vai urheiluministeriksi”. Tuchelin potkujen jälkeen seuran urheilutoimenjohtaja Leonardo totesi, että ”Tuchelin on opittava kunnioittamaan ihmisiä hänen yläpuolellaan”.

Onko Tuchel siis oppinut?

Pitääkseen yhteiselonsa nousujohdanteisena, on Tuchelin ja Chelsean seurajohdon tultava menneitä paremmin toimeen.

Tuchel on maailmanluokan manageri, mutta samalla hyvin itsekeskeinen perfektionisti, joka vaatii paljon niin pelaajiltaan kuin ylempiarvoisiltaan. Toistaiseksi hän on sanonut olevansa Chelseassa iloisempi kuin missään muualla, joten toivon mukaan tilanne jatkuu samanlaisena.

Kerran Tuchel tiettävästi motivoi pelaajiaan kivuliaan tappion jälkeen lainaamalla NBA-legenda Michael Jordanin sanoja: ”Olen epäonnistunut elämässäni yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Ja juuri siksi, minä onnistun.”

Ehkä samat sanat pätevät tässäkin tapauksessa, eikä vastaavanlaisia yhteenottoja seurajohdon kanssa ole enää edessä?

Peliryhmitys – muoto

Hypättyään Chelsean peräsimeen kesken kauden, oli Tuchel halukas antamaan suunnilleen jokaiselle pelaajalleen näyttöpaikan. Hän kokeili pelaajia erilaisissa rooleissa ja teki ensimmäisen 10 valioliigaottelunsa aikana peräti 39 muutosta avauskokoonpanoonsa.

Suurimmaksi osaksi Tuchel on suosinut muodostelmaa 3-4-2-1. Ajoittain käytössä on ollut myös muoto 3–4–1–2, mutta Kai Havertzin osoitettua osaamisensa valeysinä ja Romelu Lukakun lähestyessä siirtoa Chelseaan, voidaan joukkueen odottaa pelaavan yhdellä kärjellä.

Kuten Tuchelin joukkueelta voi odottaa, rakentaa Chelsea peliä alhaalta ylös maltillisilla lyhyillä syötöillä. Joukkue pysyy hyvin kärsivällisenä – jopa kärsivällisempänä kuin PSG ja Dortmund Tuchelin alaisuudessa – ja pitää palloa lähes 70-prosenttisesti pelistä toiseen.

Wingbackit Ben Chilwell ja Reece James ovat tässä oleellisessa roolissa, kuten ovat myös palloa pelaavat topparit. Antonio Rüdiger, Thiago Silva, César Azpilicueta ja Andreas Christensen ovat kaikki erinomaisia jalalla ja sopivat hyvin pelitapaan.

Sen sijaan että joukkue kuljettaisi pelivälinettä ympäriinsä tai räiskisi pitkää vastaiskujen toivossa, etsii se maltilla parhaita reittejä ylöspäin etenemiseksi. Tämä voi olla mahdollinen syy sille, miksi maalit ovat usein jääneet puuttumaan, mutta se on tehnyt Chelseasta erittäin aktiivisen joukkueen, jota on samalla erittäin vaikea murtaa. Voi myös olla, että peliä pyritään nopeuttamaan ensi kaudesta alkaen.

Pallonmenetyksen jälkeen Chelsea keskittyy voittamaan sen aina mahdollisimman nopeasti takaisin. Chelsea saattaa vastaprässätä kohtuullisen kiihkeästi, mutta ei ole liian aggressiivinen. Kyse on pikemminkin siitä, että se pitää kompaktin muotonsa ja on hyvin varovainen sen suhteen, kuka menee päälle ja kuka peittää vierellä.

Pallonriistoissa N’Golo Kanté on yksi maailman parhaista, minkä takia hänen voidaan olettaa olevan aina pelikuntoisena avauksessa. Hänen vierellään operoi joko Jorginho tai Mateo Kovacic, jotka ovat kumpikin pelisilmänsä ansiosta erinomaisia vaihtoehtoja. Kovacic tuo palloa vahvemmin jalalla ylöspäin, mutta Jorginhon syöttökantama on suurempi.

Mason Mount on sen sijaan ehkä tärkein osa Chelsean hyökkäyspelaamista. Vaikka hänen pelipaikkansa paperilla sanoisi mitä, on englantilaisella tapana liikkua hyvin vapaasti vastustajan muodon sisällä. Mount nähdään usein ajavan vasemmalta sisään, jonka jälkeen hän joko valitsee syötön leveydestä, pelaa pallon pystyyn, hakee seinää kärkimiehen kanssa tai antaa yksinkertaisesti palaa.

Oikean laitapelaajan tehtävä vaihtelee sen mukaan, kuka tontilla esiintyy. Hakim Ziyech leikkaa Mountin tavoin useammin sisään vasemmalle jalalleen, mutta saattaa jäädä melko matalalle Jamesin ajaessa ohi. Esimerkiksi oikeajalkainen Callum Hudson-Odoi etenee puolestaan suoraviivaisemmin laitaa pitkin ja keskittää palloja kiireisemmin boksiin.

Materiaalin puolesta laidoille noin ylipäätään on runsaasti tunkua. Vasemmalla laidalla peliajasta taistelevat Christian Pulisic, Timo Werner ja Hudson-Odoi. Oikealla laidalla voidaan nähdä joko Ziyech, Havertz, Hudson-Odoi tai Pulisic. Keskushyökkääjästä ei pitäisi olla kysymystäkään, jos ja kun Lukakun paluu toteutuu.

Ihanneavaus (3–4–2–1)

Chelsean ihanneavauskokoonpano kaudella 2021-22.

Pelaajalista

[table id=47 /]

Mistä sijoista Chelsea pelaa ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet joukkue-ennakon sivulla 5.

Joukkue-ennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä joukkue-ennakon sisällysluettelo

Man Cityn ykköshaastaja

Sijat: 1-3

Chelsea valmistautuu ensimmäiseen kokonaiseen kauteensa Thomas Tuchelin alaisuudessa ja kannattajat toivovat varmasti tasaisempaa kyytiä kuin viime kaudella.

Sitä lienee myös luvassa, sillä odotetun hyökkääjähankinnan mennessä maaliin, on se valmis taistelemaan mestaruudesta hallitsevan mestarin Manchester Cityn kanssa.

Chelsealla on yksi Valioliigan parhaista joukkueista, joka tarvitsi viime kaudella vain oikeanlaisen johtajan. Laatua ja leveyttä pursuaa yli laitojen, eikä ryhmä ole varsinaisesti kenestäkään riippuvainen.

Jos vastustajat eivät ole kesän aikana löytäneet vastamyrkkyä Tuchelin temppuihin, ei Chelsealla pitäisi olla mitään vaikeuksia selvitä tällä kaudella TOP4:n joukkoon.

Mahdollisuudet

Rio Ferdinand arvioi aiemmin tällä viikolla, että Romelu Lukaku latoisi alkavalla kaudella peräti 30-35 maalia Chelsealle.

Jos lukemat ovat edes lähellä tätä luokkaa, voivat ne kantaa aina Valioliigan mestaruuteen saakka. Etenkin jos ykköskilpailija Manchester City ei onnistukaan värväämään Harry Kanea.

Joukkueen laadukkuuden ja monipuolisuuden ansiosta Chelsean voidaan odottaa yltävän pitkälle myös Euroopassa ja kansallisissa cupeissa.

Haasteet

Chelsean vähäinen maalimäärä oli viime kaudella sen suurimpia ongelmia Tuchelin alaisuudessa. Kaikkea ei suinkaan voinut laittaa Timo Wernerin kaltaisten yksilöiden piikkiin, sillä kyse oli koko joukkueen kollektiivisesta kompastuskivestä.

Jos Lukaku ei epätodennäköisessä skenariossa osoittaudukaan oikeaksi mieheksi Chelsean hyökkäykseen, eikä vähämaalisista peleistä noin muutenkaan päästä eroon, voi Tuchelilla olla käsissään varsin ikävä ongelma.

Leicester on yksi niistä seuroista, joka väijyy Chelsean kaltaisten ennakkosuosikkien kompurointia. Chelsean on saatava peli suht nopeasti rullaamaan, sillä pistemenetykset aikaisessa vaiheessa kautta voivat asettaa sen taas jahtaajan asemaan.

Kuten todettu, on Tuchelilla myös ikävä tapa riitaantua pomojensa kanssa. Vaikka kaikki Chelseassa sujuu tällä hetkellä hyvin, kummittelee ongelma saksalaisluotsin ympärillä edelleen. Vielä on liian aikaista sanoa, onko Tuchel päässyt irti paheestaan.

Jatkosopimuksestaan huolimatta Tuchel valmentaa – kuten kaikki muutkin managerit Roman Abramovichin aikakaudella, olosuhteista riippumatta – tulevaisuudestaan.

[td_block_11 custom_title=”Chelsea-uutiset” tag_slug=”chelsea” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]