Chelseassa on tapahtunut viime aikoina järisyttävän paljon.

Viime viikon keskiviikkona lontoolaisseura julkaisi omistajansa Roman Abramovitšin lausunnon, jossa venäläismiljardööri vahvisti myyvänsä seuran ja lupasi lahjoittavansa nettotulot Ukrainan sodan uhreille.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut siihen, että Abramovitšille on vaadittu sanktioita johtuen hänen väitetyistä suhteistaan Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Tänään, torstaina, Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus vahvisti sanktioivansa Abramovitšia, millä on valtavat vaikutukset myös Chelsean toimintaan.

Hallitus linjasi, että Abramovitšin varat jäädytetään, häneltä kielletään liiketoimet Yhdistyneen kuningaskunnan yksityishenkilöiden ja yritysten kanssa ja hänet asetetaan matkustuskieltoon.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Abramovitš osti Chelsean vuonna 2003. Kuva: Getty Images

Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen tiedotteessa huomioitiin myös sanktioiden vaikutukset Chelseaan. Lontoolaisseura saa jatkaa toimintaansa, mutta vain tarkasti rajatun erityisluvan edellyttämillä ehdoilla.

– Hallitus on tänä aamuna julkaissut luvan, jonka nojalla Chelseassa voidaan jatkaa useita jalkapalloon liittyviä toimintoja. Tähän sisältyy lupa, jonka nojalla seura voi jatkaa otteluiden pelaamista ja muuta jalkapalloon liittyvää toimintaa, mikä puolestaan suojelee Valioliigaa, laajempaa jalkapallopyramidia, uskollisia kannattajia ja muita seuroja.

– Lupa sallii vain tietyt nimenomaisesti nimetyt toimet, joilla varmistetaan, ettei nimetty henkilö (Abramovitš) pysty kiertämään Yhdistyneen kuningaskunnan seuraamuksia.

Olemme keränneet tähän artikkeliin kaikki Chelsean erityisluvan toimet, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus linjasi. Erityislupa ja sen toimet astuvat voimaan välittömästi ja jatkuvat toukokuun loppuun saakka.

Chelsea saa:

  • Maksaa kaikkien seuran työntekijöiden – mukaan lukien pelaajien, valmennus, yritys- ja hallintohenkilöstön – palkat, korvaukset ja eläkkeet.
  • Maksaa seuran johtajille palkkioita, osinkoja tai muita korvauksia, joista on sovittu ennen erityislupaa. Abramovitšille maksuja ei saa suorittaa.
  • Jatkaa maksuja, jotka ovat tarpeen seuran ja sen tilojen jatkuvaa säännöllistä ylläpitoa varten. Uusia pääomakohteita tai kunnostustöitä ei sallita.
  • Maksaa ”kohtuullisia” matkakuluja, jotka aiheutuvat pelaajien ja keskeisen henkilökunnan matkoista otteluihin ja otteluista takaisin. Kustannukset voivat sisältää matka-, majoitus- ja oleskelukustannukset, mutta ne saavat olla enimmillään 20 000 puntaa per ottelu.
  • Suorittaa maksuja tavaroista ja palveluista, jotka ovat välttämättömiä, jotta otteluita voidaan järjestää seuran tiloissa, mutta ne saavat olla enimmillään 500 000 puntaa per ottelu.
  • Jatkaa seurojen välisten maksujen (korvaukset pelaajahankinnoista ja lainasiirroista) suorittamista sellaisten velvoitteiden täyttämiseksi, jotka olivat olemassa ennen erityislupaa.
  • Vastaanottaa rahaa kilpailumenestyksestään (FA, Valioliiga, UEFA) ja ottelujensa televisionnista, mutta kaikki sen saamat tulot jäädytetään osana Abramovitšin sanktioita.

Chelsea ei saa:

  • Myydä uusia lippuja peleihin. Kausikortin haltijat ja ennen erityislupaa lippunsa ostaneet saavat käydä peleissä, joihin heidän ostamansa liput oikeuttavat pääsyn.
  • Solmia uusia lainadiilejä, pysyviä siirtoja tai pelaajasopimuksia. Ennen erityislupaa sovitut siirtoihin liittyvät velvoitteet seura voi kuitenkin hoitaa, kuten ylempänä todetaan.
  • Myydä uutta, kolmannen osapuolen toimittamaa kauppatavaraa (esimerkiksi fanituotteet). Kolmannet osapuolet, joilla on jo kauppatavaraa, voivat jatkaa niiden myyntiä, mutta Chelsea ei saa siitä varoja.
  • Valmistaa uutta kauppatavaraa, ellei siitä ole sovittu ennen erityislupaa.