Näkökulma: Englanti asettanut riman korkealle – tähän Huuhkajat saa varautua EM-kisoissa 

© Kuva: Getty Images

Englanti varmisti torstaina paikkansa EM-lopputurnaukseen, kun Montenegro murtui Wembleyllä luvuin 7–0.

Englanti paukutti jo ensimmäisellä jaksolla viisi osumaa. Kolmen leijonan manageri Gareth Southgate tuuletti maaleja intohimoisesti. Southgate teki viikolla kovan päätöksen. Raheem Sterling (Manchester City) joutui seuraamaan torstaina ottelun Wembleyn lehtereillä, koska otti aiemmin viikolla tiukasti yhteen Joe Gomezin (Liverpool) kanssa.

Liverpool antoi viime kierroksella kyytiä Citylle. Gomez heitti matsista läppää – ja Sterling raivostui.

Kane nauttii tarjoilusta

Southgate otti komennon syksyllä 2016. Hän on pitänyt kovaa kuria. Kolmen leijonan ympärillä on aiemmin riittänyt kohuja ja levottomuutta. Southgate on ottanut asian suhteen nollatoleranssin. Tämä heijastuu nurmelle: Englanti on yhtenäinen ja erittäin vahva joukkue.

Englanti teki torstaina jo avausjaksolla kolme maalia erikoistilanteista. Yhden sivuvaparista ja kaksi kulmapotkuista. Southgate kehui, että Englanti on oppinut viimein avaamaan sumppuja. 

Jos Suomi yritti murtaa Liechtensteinin lyhyillä, tekonurmea pitkin kiitävillä syötöillä, luotti Englanti korkeisiin, välikaistoilta pamahtaviin palloihin. 

Jalkapallokentän voi jakaa viiteen pystysuuntaiseen kaistaan. Englanti käyttää kaistoja kaksi ja neljä hyvin taitavasti: laitapuolustajat Ben Chilwell ja Trent Alexander-Arnold liikkuvat laitimmaisilta kaistoilta sisään ja antavat jalkojen laulaa. Tämä on tehokas kaava, kun hyökkääjä Harry Kane jatkaa laadukkaat tarjoilut verkkoon. 

Southgate luottaa muotoon 4-3-3. Harry Winks pelasi torstaina numeroyhdistelmän pohjalla. Innolla selustaan säntäävät Mason Mount ja Alex Oxlade-Chamberlain liikkuvat oksaa korkeammalla. Kun laitojen Marcus Rashford ja Jadon Sancho pitävät leveyden, jää Mountille ja Oxlade-Chamberlainille aukkoja leikata vastustajan puolustajien taakse. 

Lähes viisi maalia per peli

Englanti ja Kosovo kohtaavat tänään sunnuntaina Pristinassa. Englanti on voittanut seitsemästä kamppailustaan kuusi maalierolla 33-6. Ainoa tappio tuli Tšekissä. Tämä englantilaislehdistön ristimä ”Reality Czech” herätti. Bulgaria kaatui ensin 6–0 ja Montenegro perään 7–0.

Englanti on asettanut riman korkealle. Joukkue on mättänyt keskimäärin lähes viisi maalia yhdessä ottelussa. Kolmen leijonan kokonaisuus on niin kova, että Southgate voi jättää Sterlingin sivuun. Korvaajia kyllä löytyy.

Tämä on se taso, johon Suomikin saa varautua ensi kesänä. Huuhkajat teki karsinnoissa jo kaikkien aikojen sinivalkoisen futistempun. Jatkossa haaste vain kovenee.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila