Seuralegenda Frank Lampard sai kenkää Chelsean päävalmentajan tehtävästä maanantaina.

Lampard, 42, viihtyi pelaajana Chelseassa yli kymmenen vuotta ja lähes 650 ottelun verran, mutta valmentajana hänen aikansa lontoolaisseurassa tuli päätökseen 1,5 vuoden ja 84 ottelun jälkeen.

Chelsea kaatoi sunnuntaina Lampardin viimeisessä ottelussa Luton Townin 3-1 FA Cupissa, mutta kun tilastoja ja tuloksia tarkastellaan pidemmältä aikaväliltä, ei potkuja voi pitää suurena yllätyksenä. Valioliigassa Chelsea on voittanut kahdeksasta edellisestä ottelustaan vain kaksi, ja lontoolaiset ovat sarjataulukossa vasta yhdeksäntenä.

Viime aikojen huonot tulokset ovat luonnollisesti suurin syy Lampardin potkuihin, mutta The Athleticin mukaan Chelsean kulisseissa on kuohunut enemmän tai vähemmän jo jonkin aikaa.

Chelsean seurajohtajan Marina Granovskaian kerrotaan saaneen tarpeekseen jo viime vuoden lopussa. Hän ei ollut tyytyväinen joukkueen tuloksiin tai pelillisiin esityksiin, joten hän rupesi soittelemaan kontakteilleen keskustellakseen heidän kanssa Lampardin mahdollisista korvaajista. Chelsean seurajohto halusi antaa Lampardille aikaa menestyä, mutta koki lopulta, että se ei ole mahdollista.

[readmore from=Chelsea]

Athleticin mukaan Granovskaian ja Lampardin välit rakoilivat jo aiemmin eri syistä. Ensimmäinen kiistatilanne oli edessä heti hänen siirtyessä seuraan Derbysta.

Lampard halusi karsia joukkueen valmennusryhmän kokoa ja tuoda omat luottonimensä mukanaan. Hän ei kuitenkaan saanut tahtoaan täysin läpi. Chelsea ei hyväksynyt Derbyn Shay Givenin tuomista maalivahtivalmentajaksi, mutta vaati, että pitkään Chelseassa työskennelleen Eddie Newtonin on oltava osa uutta valmennusryhmää. Newton oli jonkin aikaa näennäisesti mukana Lampardin valmennusryhmässä, mutta palasi pian entisiin tehtäviinsä ja jätti Chelsean lopulta viime vuoden tammikuussa.

Tuon kyseisen tammikuun saapuessa jännitteet alkoivat todella kasvamaan. Chelsean siirtopanna päättyi ja Lampard halusi uusia hankintoja taistellakseen tosissaan paikasta Mestarien liigaan. Hän ei saanut haluamiaan pelaajia kesken kauden, mikä näkyi tyytymättömyytenä median edessä ja kulisseissa.

Lampard hoiti kuitenkin kauden kunnialla loppuun ja sai myös ansaittuja kehuja suorituksestaan. Hän vei Chelsean Valioliigassa neljänneksi ja FA Cupin loppuotteluun käyttäen – osittain pakon sanelemana – huomattavasti enemmän lontoolaisten omia kasvatteja kuin edeltäjänsä. Seuralegendalle ei olisi mitenkään voitu antaa potkuja moisen kauden jälkeen, ja hänen suhteensa seuraomistaja Roman Abramovitšiin oli yhä vahva.

Myös viime kesänä räiskyi. Lampardilla ja Chelsean seurajohdolla oli erimielisyyksiä seuran toiminnasta siirtomarkkinoilla ja varsinkin tietyistä pelaajista.

Lampard halusi korvaajan virheherkälle maalivahti Kepa Arrizabalagalle, mutta seurajohto toivoi hänen kannustavan espanjalaistorjujaa. Lampard myötäili johtoportaan tahtoa, mutta pysyi lujana omassaan ja sai lopulta tolppien väliin Edouard Mendyn. Kepa oli yksi monista pelaajista, joiden mielestä Lampard ei antanut hänelle tarpeeksi selkeitä taktisia ohjeita tai riittävää tukea edeltävällä kaudellä. Espanjalaistorjujan tapaus oli yksi suurimmista kiistoista Granovskaian ja Lampardin välillä.

Samana kesänä Lampard halusi ostaa Declan Ricen West Hamista ja myydä Antonio Rüdigerin pois. Kumpikaan toive ei ollut Chelsean seurajohdon mieleen, sillä Rüdigeriä arvostetaan johtoportaassa paljon, eikä lontoolaisseura ollut innostunut hankkimaan isolla rahalla takaisin Ricea, jonka Chelsea oli päästänyt menemään 14-vuotiaana.

Lampard voitti Chelsean peräsimessä 44 ottelua. Kuva: Getty Images

Yksi ilmeinen ongelma Lampardin ja Granovskaian välillä oli se, että Lampardille hankittiin isolla rahalla uusia pelaajia, mutta hän ei saanut heistä kaikkea irti. Parhaimpina esimerkkeinä toimivat Saksasta hankitut Timo Werner ja Kai Havertz.

Abramovitšin tyytymättömyys kävi sietämättömän suureksi tässä kuussa. Hän oli ”todella, todella tyytymätön” Chelsean hävittyä Manchester Citylle vuoden ensimmäisessä pelissään, mutta viimeinen pisara venäläismiljardöörille oli viime viikon 0-2-tappio Leicesterille. Chelsea oli täydellinen vastaantulija koko pelin ajan. Seuraavana aamuna lontoolaisseura rupesi soittelemaan Lampardin mahdollisille korvaajille. Lampard aisti itsekin tilanteen ja kiitteli pelaajiaan heidän kanssa viettämästään ajasta Leicester-pelin jälkeen pukuhuoneessa.

Varsinkin viimeisiä viikkoja kohden Lampardin suosio laski myös pelaajien keskuudessa. Athleticin tietojen mukaan kommunikointi Lampardin ja pelaajien välillä toimi huonosti.

Sisäpiirilähteet kertovat, että Lampard puhui vain pelaajille, joista hän piti. Vähemmälle peliajalle jääneet pelaajat eivät välttämättä kuulleet hänestä kuukausiin. Nimeämätön pelaaja kertoi Athleticille, että Lampardin jatkaminen kauden loppuun olisi ollut ”katastrofi”, sillä pukuhuoneessa oli ylitsepääsemättömän kireä tunnelma.

Yksi sisäpiirilähde kertoi Athleticille, että Lampardin oli ajoittain vaikea nauttia ”unelmatyöstään”. Lähteen mukaan Lampard olisi itse jättänyt leikin kesken viime kesänä, ”jos kyseessä olisi ollut mikä tahansa muu seura”. Hänen oli vaikea luottaa joihinkin ihmisiin, eikä hän jaksanut jatkuvaa seuran sisäistä politiikkaa, mutta Lampard halusi yrittää kaikkensa, koska Chelsea merkitsee hänelle niin paljon.