Lontoolainen jalkapallovalmentaja Mohammed Jama muistaa edelleen hetken, jolloin Huuhkajien komeetta Glen Kamara saapui ensimmäisen kerran hänen harjoituksiinsa.

– Glen oli 13-vuotias. Aloitin juuri tuolloin keräämään joukkuetta Kensingtonin ja Chelsean alueella. Sain ensimmäiseksi tehtäväkseni koota porukan London Youth Gamesiin.

– Pidimme try-outit ja valitsimme kymmenen parasta pelaajaa. Glen saapui heti ensimmäisenä päivänä. Hän oli hieman itseään täynnä. Hän oli mahtaileva, ei suoranainen leveilijä, mutta ei kaukanakaan, Jama kertoo Valioliiga.comille.

Vertaus Sterlingiin yllättää

Jama on toiminut pitkään Lontoon alueella. Hän ei päästänyt Suomesta Englantiin muuttanutta kykyä helpolla.

– Glen luotti ominaisuuksiinsa. Mietin, että minun vastuullani on puuttua asiaan. Raheem Sterling (nykyään Manchester City) kuului aikaisemmin joukkueeseeni Brentin alueella. Glen ei ollut hänen tasollaan. Raheem oli parempi, paras pelaaja, jota olen koskaan valmentanut.

– Raheem oli nöyrä poika Gleniin verrattuna. Raheem tiesi, että hän oli loistava pelaaja, mutta silti hyvin nöyrä pelaaja.

– Raheem ymmärsi paremmin, missä hän meni jalkapalloilijana. Glen oli pelannut vain Kensingtonin pikkuseurassa sunnuntaisarjaa, Raheem pelasi Queens Park Rangersissä ja tiesi kilpailun kovuuden

Jama korostaa, että hän pitää Kamaran luonnetta isona plussana.

– Itseluottamus oli vain hyvä asia. Hän todella luotti itseensä. En usko, että Glen ajatteli, että jalkapallosta tulee hänen ammattinsa. Hän pelasi, koska rakasti jalkapalloa ja oli hyvä siinä.

– Glen pärjäsi hyvin London Youth Gamesissa. Hän pelasi samana vuonna Jordon Iben (nykyään Bournemouth) kanssa. Jordon pelasi Southwarkin joukkueessa ja oli edellä Gleniä, mutta ei paljon. Sen näki heti. Tämä tapahtui 2010.

Kun Kamara ymmärsi

Kamaran tapauksessa on erikoista se, että hän pelasi lähinnä kaduilla ja FC Kensingtonin sunnuntaisarjaan osallistuneessa harrasteryhmässä. Jama, 37, yritti puskea lupausta eteenpäin, haastavampaan ympäristöön.

– Meillä oli todella läheinen suhde Glenin kanssa. Ja meillä oli todella hyvä suhde Brentfordiin. Saimme lähettää Brentfordiin jatkuvasti poikia testiin. Kokosimme ryhmän, joka pääse testiin, mutta Glenn ei saanut paikkaa heidän akatemiastaan.

– Jalkapallo on täynnä mielipiteitä. Se on hyvin subjektiivista. Ei kannata lannistua, jos ei saa heti paikkaa.

– Uskon, että tämä oli joka tapauksessa hetki, jolloin hän ymmärsi asiat paremmin. Hän ei luottanut enää siihen, että minä tai joku muu hoitaa hänelle mahdollisuuden ja sai pian siirron Southendiin.

Kamara pelasi Suomessa hyökkääjänäkin. Jama siirsi kyvyn porrasta alemmas. Paikalle, jossa Kamara pelaa edelleen.

– Näin heti, että hän on keskikentän keskustan pelaaja. Hänellä oli loistava tekniikka ja hänellä oli silmää antaa hyviä syöttöjä, mutta hän pysyi pallossa kiinni hieman liian kauan.

– Tämä oli ehkä hänen ainoa heikkoutensa – tosin hänen piti tehdä töitä puolustuspelinsä suhteen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Mohammed Jama löysi Glen Kamaran.

Kamara kehittyi, kun Southend antoi suomalaiselle paikan akatemiastaan.

– Glen oppi Southendissä. Hän muuttui kuudessa kuukaudessa eri pelaajaksi. Hän sopeutui sille tasolle hyvin kevyesti.

Kamaran urakiito jatkui, kun Arsenal tarjosi hänelle paikkaa junioripuoleltaan.

– Arsenal ei värvää ketä tahansa. Siellä oli todella hyviä poikia. Arsenalissa oli tuolloin yksi koko Euroopan parhaista akatemioista, josta kasvoi muun muassa Cesc Fàbregas ja Jack Wilshere. Se, että Glen pääsi sinne, kertoi todella paljon. Heillä oli korkeat standardit, Jama kertoo.

– Kilpailu oli Arsenalissa todella kovaa. Hänen piti viettää hieman aikaa matalammalla. Siirto Dundeeseen oli ideaali. Hänelle löytyi juuri oikea seura.

Valmis Valioliigaan?

On puhuttu ja huhuttu, että Kamara, 23, siirtyisi tammikuussa Skotlannin pääsarjasta suurempiin ympyröihin.

– Glen otti askeleen taakse, kun lähti Arsenalista Dundeeseen, mutta harppaa pian kaksi askelta eteenpäin, Jama näkee.

– En ole puhunut hänen kanssaan pitkään aikaan. Ennen törmäsimme kadulla ja vaihdoimme kuulumisia. En koskaan halunnut olla yksi niistä ihmisistä, jotka pitävät yhteyttä, koska hän on nyt tähti. Glen ei ole minulle mitään velkaa. Tämä on minun työni ja jatkan pelaajien kehittämistä.

Onko Kamara jo riittävän hyvä Valioliigaan? Muun muassa Burnley tarkkailee lehtitietojen mukaan suomalaista.

– Varmasti. Hän on nyt 23-vuotias. Ajattele, miten kauan esimerkiksi Harry Kane odotti läpimurtoaan ja pelasi alasarjoissa. Ei ole mitään syytä, miksi Glen ei voisi seurata samaa polkua.

– Minua ei yllätä, että Glen kerää kehuja Suomessa. Hänellä oli aina kova itseluottamus. Monella pelaajalla riittää uskoa, mutta ei kykyä vastata puheisiin.

– Hän on upea poika, ja hyviä asioita tapahtuu hyville ihmisille.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila