Näkökulma: Liverpoolissa tehdään uskomatonta työtä – voiko tätä junaa pysäyttää mikään?

© Kuva: Getty Images

Liverpoolin piti olla ongelmissa maajoukkuetauon jälkeen.

Maajoukkuetauolla loukkaantuivat Joe Gomez, Jordan Henderson, Rhys Williams, Xherdan Shaqiri, ja Mohamed Salah sai koronan. Lista oli jo ennestään pitkä kuin nälkävuosi: Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Thiago Alcântara, Alex Oxlade-Chamberlain.

Vastassa kova Leicester, jolla toki on myös loukkaantumishuolia, muttei missään nimessä samassa mitassa kuin Liverpoolilla.

Liverpool avasi pelin puolustuslinjalla (vasemmalta lukien) Robertson-Fabinho-Matip-Milner. Keskikentällä kolmikko Keïta-Wijnaldum-Jones. Hyökkäyksessä Mané-Firmino-Jota.

Joukkueen tärkein pelaaja (van Dijk) puuttui. Joukkueen kenties tärkein hyökkääjä (Salah) puuttui. Joukkueen paras pallollinen keskikenttäpelaaja (Thiago) puuttui. Joukkueen kapteeni (Henderson) puuttui. Joukkueen hyökkäyspelille äärimmäisen tärkeä oikea pakki (Alexander-Arnold) puuttui.

Herranen aika, Liverpoolilta puuttui Leicester-ottelusta lähes puolet ihanneavauksen pelaajista! Ja mitä tekee Liverpool? Voittaa 3-0.

LUE MYÖS:

Eikä edes pelkkä voitto, vaan miten se tuli. Liverpool loi maaliodottamaa peräti 3,77 maalin verran. Toki numerot myös imartelevat, sillä Leicester jäi nollille 1,98:n xG-lukemastaan huolimatta.

Siinä missä Manchester Cityllä on ollut suuria vaikeuksia luoda maalipaikkoja tällä kaudella, Liverpool on puksuttanut eteenpäin höyryjunan tavoin. Jatkuvasti junaa yritetään suistaa oikealta ja vasemmalta, mutta matka sen kuin jatkuu.

Identiteetti sitoo kaikki yhteen

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka James Milner. 34-vuotias Boring James Milner oli ennen sunnuntai-illan ottelua pelannut tällä kaudella Valioliigassa yhteensä 93 minuuttia. Nyt tuli täysi 90-minuuttinen ja sen aikana Milner loi viisi maalipaikkaa ja syötti yhden maalin.

Tai sitten joku Curtis Jones. Ennen sunnuntain ottelua 19-vuotias Jones oli tällä kaudella pelannut koko uransa aikana yhdeksässä valioliigaottelussa. Nyt nuorukainen pelasi täydet minuutit ja kirjautti itselleen 72 syöttöä onnistumisprosentilla 91,7. Vain Liverpoolin topparit syöttivät ottelussa enemmän kuin Jones.

Tai entä Diogo Jota? Iski 2-0-maalin ja nosti kauden maalimääränsä jo kahdeksaan, kun otteluita on takana 12. Valioliigassa Jota on tehnyt neljä maalia seitsemässä pelissä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Edellä mainitun kolmikon pelaajat eivät oikein mitenkään liity toisiinsa – ja sitten kuitenkin liittyvät.

Milner on vanha sotaratsu. Äärimmäisen monipuolinen ja omien rajoitteidensa puitteissa sellainen pelaaja, josta manageri Jürgen Klopp tietää aina, mitä tuleman pitää.

Jones on nuori lupaus, jolla on paljon mahdollisuuksia edessään.

Jota on uusi hankinta. Ja kuinka nappiin tuo hankinta onkaan mennyt! 44,7 miljoonalla eurolla Liverpool näyttäisi saaneen pelaajan, jonka voi heittää mille tahansa hyökkäyskaistalle missä tahansa ottelussa.

Kolmikkoa yhdistää Liverpoolin seura- ja valmennusjohdossa tehty uskomattoman hieno työ. Identiteetti on viety jo niin pitkälle, että iällä ja kokemuksella ei ole väliä. Kun kutsu käy (tässä loukkaantumissumassa pakon edessä), niin pelaajat tietävät, mitä heidän on kentällä tehtävä. Juna puksuttaa raiteillaan.

Tai kun uusi pelaaja hankitaan, ominaisuudet sopivat joukkueen pelitapaan, koska muuten koko hankintaa ei olisi edes edistetty. Siksi Jotan onnistuminenkaan ei varmaankaan edes ole tullut yllätyksenä Liverpoolin sisällä. Juna puksuttaa raiteillaan.

Liverpool pelaa jopa paremmin kuin vuosi sitten

Liverpool on kärsinyt paljon loukkaantumisista tällä kaudella, mutta silti se on kyennyt joiltain osin kehittämään pelaamistaan – ainakin tällaisella alkukauden otannalla.

Viime kaudella yhdeksän kierroksen jälkeen Liverpoolilla oli kasassa hurjat 25 pistettä. Nyt ”vain” 20. Mutta. Maaliodottamaa Liverpool on kyennyt tällä kaudella luomaan 21,22 maalin verran, kun viime kaudella vastaavaan aikaan kasassa oli odottamaa vasta 18,46 maalin verran. Lukemissa on melko suuri ero.

LUE MYÖS:

Toisaalta Liverpoolin päähänkin on luotu maaliodottamaa paljon enemmän nyt kuin viime kaudella. Se trendi jatkuu hyvin todennäköisesti, sillä van Dijkin tuuraajat ovat ihan eri tasoa.

Pisteodottamaa Liverpool on saanut kasaan 0,37 pistettä enemmän nyt kuin vuosi sitten.

Liverpool ei ole pystynyt ylisuorittamaan samalla tavalla nyt kuin viime kaudella, mutta rakenteellisesti Pool on kyennyt kehittymään niin, että katto on taas korkeammalla kuin aiemmin. Se on ihan mieletön saavutus, kun otetaan huomioon, kuinka rikkonainen tämä kausi on Liverpoolille ollut.

Tässä vaiheessa Valioliiga on äärimmäisen tasainen, eikä Liverpool edes johda sarjaa. Kun katsotaan lukujen taakse, tilanne näyttää kuitenkin Poolin kannalta hyvältä. Kaikki muut kärkikymmenikön joukkueet ovat ylisuorittaneet maali- ja/tai pisteodottamaansa verrattuna reilusti.  Lisäksi pienemmillä seuroilla ottelutahti voi alkaa ottaa veroaan, kun penkiltä ei löydy tarpeeksi hyviä korvaajia.

Liverpoolin juna ei ole toistaiseksi suistunut edes poskettomaan loukkaantumissumaan. Jossain kohtaa raja kuitenkin tulee vastaan. Sunnuntain ottelussa putosi seuraava mies rivistä, kun Naby Keïta sai lihasvamman. Mielenkiintoista nähdä, kuinka monta horjutusyritystä Liverpoolin juna kestää.

LUE MYÖS:

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


PÄIVÄN VIHJE: SOUTHAMPTON – ARSENAL

Arsenalin ykköstykistö on kehässä – painuuko viikonlopun cup-nyhjäys unholaan?