Siirtoikkuna-analyysi: Liverpool on mestarisuosikki jopa ilman vahvistuksia – yksi osasto vaatisi kuitenkin täydennystä

© Kuva: Getty Images

Alkukauden ongelmistaan huolimatta Liverpool lähtee vuoteen 2021 lähes täydellisistä asemista. Plakkarissa on piikkipaikka niin Valioliigassa kuin Mestarien liigan lohkovoittokin. Joulun lähestyessä pelaaminen otti selviä askeleita eteenpäin ja paikka paikoin joukkue näytti jopa täysin ylivoimaiselta. Valioliigan suurimmasta mestarisuosikista ei tällä hetkellä ole epäselvyyttä.

Ainoan huolenaiheen seuran ylle heittää puolustuksen loukkaantumistilanne. Molemmat optimiavauksen toppareista ovat sivussa pitkään, eikä ole varmaa, nähdäänkö Virgil van Dijkia tai Joe Gomezia kentällä enää tämän kauden aikana ollenkaan. Siksi katseet tammikuun siirtoikkunassakin suuntautuvat ennen kaikkea puolustuspään pelaajiin.

Muutokset

Liverpool ei ole Jürgen Kloppin aikana ollut aktiivinen tammikuun siirtoikkunassa, ja sama kaava tulee toistumaan myös tällä kertaa. Tiedossa olevia muutoksia ei joukkueen suhteen ole.

Lähtijäpuolella suurin mielenkiinto kohdistuu Georginio Wijnaldumiin, joka on nyt vapaa neuvottelemaan ulkomaalaisten seurojen kanssa ilmaisesta siirrosta. Normaalioloissa seura saattaisi harkita pelaajan, jolla on vain kuusi kuukautta sopimustaan jäljellä, myymistä saadakseen edes osan sijoittamistaan rahoista takaisin. Hollantilainen on kuitenkin niin tärkeä pelaaja Liverpoolille, että seura pitää mieluummin miehestä kiinni kuin päästää tämän pois alehintaan kesken kauden.

Wijnaldum on ollut yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista viime vuodet, mutta Michael Edwards on ennenkin osoittanut, ettei suostu mielestään kohtuuttomiin vaatimuksiin. Tällä hetkellä osapuolten näkemys tulevan sopimuksen pituudesta ja arvosta on niin kaukana toisistaan, että olisi todellinen yllätys, mikäli Hollannin maajoukkuepelaaja vielä ensi kaudella Liverpoolissa pelaisi. Wijnaldum on kuitenkin luvannut, ettei neuvottele muiden seurojen kanssa, ennen kuin on Liverpoolille päätöksestään ilmoittanut, joten miehen tulevaisuudesta tullaan kuulemaan lisää aivan lähipäivinä.

Korvaajaa tuskin tullaan vielä tammikuussa hankkimaan, sillä Klopp haluaa ajaa pelikuntoon palaavan Thiago Alcântaran joukkueen systeemiin sisään, vaikka Lillen Renato Sanches onkin siirtohuhuissa viime viikot pyörinyt. Tuoreimpien huhujen mukaan Liverpool olisi jopa suostunut Lillen 20 miljoonan euron pyyntihintaan portugalilaisesta. Todennäköisempää kuitenkin on, että Sanches saapuu vasta kesällä, jos diili toteutuu.

Toinen lähtökuopissa oleva pelaaja on Divock Origi. Belgialainen on noussut lähes ikonin asemaan Liverpoolissa, mutta on Diogo Jotan ja Takumi Minaminon hankintojen jälkeen jäänyt entistä vähemmälle peliajalle. Vain seitsemän minuuttia tämän kauden Valioliigassa pelannut hyökkääjä ei ole onnistunut kilpailun kasvaessa nostamaan tasoaan toivotulla tavalla, ja luonnollista on, että 25-vuotiaana hän haluaa lisätä peliaikaansa muualla. Ainakin Wolverhampton, Inter, Brighton sekä Fiorentina ovat kiinnostuneita hyökkääjästä, mutta Klopp toivoo, että seura saa pidettyä Origin riveissään kesään asti.

Edellisessä ikkunassa jo lähdössä ollut Xherdan Shaqiri on puolestaan taistellut itsensä takaisin Kloppin suunnitelmiin ja on jo tähän mennessä kerännyt yhtä paljon peliminuutteja kuin koko viime kaudella. Tavallista tiheätahtisemmalla kaudella Klopp haluaa pitää tavallista laajemman ringin, ja on vaikea uskoa, että sveitsiläisen tie veisi muihin maisemiin vielä tammikuussa.

Yksi tammikuun positiivisista uutisista saattaa olla Fabinhon pitkä jatkosopimus. Klopp pitää brasilialaista yhtenä joukkueen tärkeimmistä palasista ja haluaisi palkita tämän palkankorotuksella. Huhujen mukaan osapuolet ovat jo hyvin lähellä yhteisymmärrystä.

Toinen jatkosopimusuutinen saattaa koskettaa vahvasti Espanjaan huhuttua Mohamed Salahia. Huhut egyptiläisen tyytymättömyydestä asemaansa Liverpoolissa ovat liioiteltuja, ja huhujen mukaan hyökkääjä laittaa mielellään nimensä jatkopahviin. Samalla seura saa hilattua myyntihintaa merkittävästi ylöspäin, mikäli se aikoo Salahista tulevaisuudessa luopua.

Gini Wijnaldum saattaa pelata viimeistä kauttaan Liverpoolissa. Kuva: Getty Images

Tarpeet

Marssijärjestys uuteen siirtoikkunaan lähdettäessä on selvä. Liverpoolin ylivoimaisesti tärkein prioriteetti on uusi toppari. Toiseksi tärkein hankinta on toinen toppari. Poolin ongelmat ovat tällä hetkellä kirkkaasti keskuspuolustuksessa, ja se on joukkueen ainoa osa-alue, joka kaipaa kipeästi vahvistamista.

Punaiset ovat tiettävästi tiedustelleet Stefan de Vrij’n saatavuutta. Tämän hetken tietojen mukaan Inter ei ole kuitenkaan halukas myymään hollantilaistopparia. Liverpool oli pitkään myös toisen Inter-topparin, Milan Škriniarin, kannoilla, mutta Interin 60 miljoonan euron pyyntihinta on seuralle liian paljon.

Liverpool on viime aikoina linkitetty vahvasti myös David Alabaan, joka voisi irrota kesällä loppuvan sopimuksensa takia halvalla. On myös mahdollista, että Liverpool lähestyy Alabaa esisopimuksen voimin, joka tarkoittaisi, että itävaltalainen siirtyisi Englantiin kesällä ilmaiseksi.

Toinen pitkään huhuissa ollut pelaaja on Dayot Upamecano, joka olisi sekä pelityylinsä että ikänsä puolesta enemmän Liverpoolin näköinen hankinta. Ranskalainen vahvistaisi joukkuetta heti ja paikkaisi myös ikääntyvän Joël Matipin jättämän aukon tulevaisuudessa.

Miehen ympärillä pörräävät kuitenkin muutkin Euroopan suurseurat, ja todennäköisin osoite topparille on tällä hetkellä Bayern München. Jos bavarialaiset pääsevät Leipzigin kanssa yhteisymmärrykseen siirrosta jo tammikuussa, saattaisi se myös vapauttaa Alaban siirtymään eteenpäin aiottua aiemmin.

Toppari ei ole hankintalistalla vain viimeaikaisten loukkaantumisten takia. Pool on suunnitellut tulevaisuuden nimen hankkimista jo kesästä asti, ja kiikarissa on ollut Upamecanon lisäksi Ozan Kabak, Pau Torres, Mykola Matvienko, Perr Schuurs ja Jules Koundé. Kutakin nuorukaista seura on tarkkaillut jo pitkään, ja jos jonkin edellä mainitun pelaajan kohdalla siirto näyttää mahdolliselta jo tammikuussa, voi olla, että Pool painaa liipaisinta.

Toppariosaston lisäksi myös joukkueen keskikenttä on loukkaantumisten vuoksi näyttänyt yllättävän kapealta kuluneen syksyn aikana. Hankintoja kuitenkaan tuskin nähdään, sillä Naby Keïtan, Thiagon, Alex Oxlaide-Chamberlainen ja James Milnerin kuntoutumiset tuovat lisää kilpailua ja vaihtoehtoja kentän keskustaan.

Muita selkeitä tarpeita ei hallitsevan Valioliigan mestarin ryhmästä tällä hetkellä löydykään. Viime kauden päätteeksi joukkueessa oli topparin lisäksi kolme tarvetta. Varamies Andy Robertsonille, pallollinen keskikenttäpelaaja sekä laajuutta hyökkäysosastoon, ja kaikkiin löydettiin ratkaisu kesän ikkunassa.

Yksi yllättävä hankinta, jota Liverpool saattaa kiikaroida, on varamies Trent Alexander-Arnoldille. Neco Williams ei ole pelaamissaan otteluissa vakuuttunut, eikä Kloppilla ole täyttä luottoa walesilaiseen. Alexander-Arnoldin pitkä loukkaantuminen olisikin merkittävä takaisku joukkueelle. Lienee kuitenkin vaikeaa löytää pelaajaa, joka suostuisi varamiehen rooliin 22-vuotiaan Alexander-Arnoldin takana.

Dayot Upemcano on yksi huhutuista pelaajista helpottamaan Liverpoolin loukkaantumissumaa. Kuva: Getty Images.

Viimeinen sana

Vaikka pandemia on vaikuttunut jalkapalloseurojen talouteen merkittävästi, ollaan Liverpoolissa optimistisia pitkän aikavälin talouskehityksen suhteen. Uuden TV-sopimuksen, Amazon-yhteistyön, Mestarien liigan todennäköisen laajentumisen ja uusien yhteistyösopimusten Niken ja Expedian myötä rahaa uskalletaan tarvittaessa myös tuhlata.

Liverpool on kuitenkin perinteisesti ollut varovainen tammikuun ikkunassa, eikä van Dijkia lukuun ottamatta merkittäviä hankintoja ole Kloppin aikana tehty. Todennäköisintä onkin, ettei megahankintoja tehdä tässäkään ikkunassa.

Kloppin ja Edwardsin yhteistyö on saumatonta, eikä paniikkiostoksiin ole syytä. Kaikki kaksikon tekemät hankinnat on tehty pitkän aikavälin joukkueen rakentaminen mielessä, eikä poikkeusta tulla näkemään tälläkään kertaa.

Tämän hetken tietojen mukaan Klopp ei ole muuttanut mieltään syksystä, eikä seura ole aktiivisesti etsimässä uutta topparia tammikuun ikkunassa. Sekä Rhys Williams että Nathaniel Phillips ovat vakuuttaneet saksalaisluotsin ja saavat todellisen näytönpaikan keväällä. Ainoastaan Matipin loukkaantumisen paljastuminen luultua vakavammaksi voi muuttaa suunnitelmia ja pakottaa Poolin ostoksille jo meneillään olevassa ikkunassa.

Toteutuessaan hankinta on kuitenkin pitkän harkinnan tulos, eikä paniikkinappulaa tarvitse painaa loukkaantumisista huolimatta. Liverpoolilla on lista ehdokkaista valmiina ensi kesää varten, ja hankinnan toteutuminen vaatii sen, että joku kesän potentiaalisista ostoksista onkin irrotettavissa nyt jo.

Juuso Sallinen
Twitter: @TeravinKyna


PÄIVÄN VIHJE: SOUTHAMPTON – ARSENAL

Arsenalin ykköstykistö on kehässä – painuuko viikonlopun cup-nyhjäys unholaan?