Manchester on punainen! Vai pitäisikö sanoa, että Valioliiga on punainen?

Man United tarjoili symbolisesti todellisen nöyryytyksen paikallisvastustajalleen Man Citylle. United voitti vierasottelun maalein 2-1.

Se on jo tarpeeksi, että häviää kotonaan paikallisvastustajalle, jonka piti olla otteluun lähdettäessä heikompi. Lisäkierroksia tämän ottelun tulokseen tuo se, että nyt Cityn ja sarjakärki Liverpoolin välinen ero on suorastaan mieletön: 14 pistettä. Ero on valtava, kun otetaan huomioon, että eletään joulukuun alkupuolta.

Mennään itse otteluun. Käsikirjoitus ennen peliä oli selvä. City pitäisi palloa, ja United pyrkisi iskemään nopeasti vastaan. Ottelun asetelmista kielivät myös avauskokoonpanot.

Manchester City

@ManCity
Here's how we line up for the 179th Manchester Derby...

XI: Ederson, Walker, Stones, Fernandinho, Angelino, Rodrigo, D Silva (C), De Bruyne, Bernardo, Sterling, G Jesus.

SUBS: Bravo, Gundogan, Mendy, Mahrez, Cancelo, Otamendi, Foden.

📋 @HaysWorldwide
🔵 #ManCity #MCIMUN 🔴

Manchester United

@ManUtd
In the red corner... 🔴🥊

#MUFC #MCIMUN

Ottelu alkoi hyvin vauhdikkaasti. City odotetusti hallitsi palloa, mutta Unitedin äärimmäisen nopea suunnanmuutospelaaminen oli täyttä myrkkyä kotijoukkueelle. Jo minuutin pelin kohdalla Fred pääsi kokeilemaan Edersonin torjuntavirettä.

United ahdisteli useampaan otteeseen Cityn maalia ensimmäisen 20 minuutin aikana – ja sitten tuli palkinto. Bernardo Silva rikkoi Marcus Rashfordia rangaistusalueella. Pallo vietiin pilkulle ja Rashford itse sijoitti alakulmaan. Se oli Rashfordille jo kauden kymmenes osuma Valioliigassa.

Pari minuuttia myöhemmin Rashfordilla oli paikka iskeä vastaiskusta toinen – sillä kertaa laukaus ohi maalin. Seuraava Rashfordin kuti 26. minuutilla kolahti ylärimaan. Pari minuuttia eteenpäin, ja Anthony Martialin matala laukaus painui tolpan kautta etukulmasta sisään.

Ensimmäisen puolen tunnin ajan City oli siis täysin hätää kärsimässä.

Pikku hiljaa United nosti jalkaa kaasulta ja toisaalta City sai paremmin pelistä kiinni. 37. minuutilla Kevin De Bruyne nosti pallon boksiin, mutta Gabriel Jesus puski hyvästä paikasta ohi. Pari minuuttia myöhemmin De Bruyne nosti vapaapotkun maalin katolle.

Juuri ennen taukoa City vaati kovaan ääneen rangaistuspotkua, kun Kyle Walkerin matala keskitys kilpistyi liukublokkia yrittäneen Fredin käteen. Ei pilkkua, kuten ei parista muustakaan United-pelaajan käsiosumasta. Mitä todennäköisimmin kaikki tuomiot menivät niin sanotusti oikein.

Siinä missä avausjaksolla United voitti maalia kohti suuntautuneet laukaukset 5-2, toisella puoliskolla City oli tässä tilastossa parempi luvuin 3-2. Se ehkä osaltaan kertoo painopisteen vaihtumisesta.

Toisella 45-minuuttisella City painoi väkisin pelin United-päätyyn. United joutui vetäytymään yhä vahvemmin omalle kenttäkolmannekselleen. Pallonhallinta kirjattiin toisella jaksolla Citylle peräti 75-25.

Maaleja City onnistui kuitenkin tekemään vain yhden. Se tuli kahden vaihtomiehen yhteistyönä: Riyad Mahrez antoi kulmapotkun ja Nicolás Otamendi puski voimalla sisään.

Juuri ennen maalia ilmassa oli ollut jo vähän luovuttamisen merkkejä, mutta maalista City sai lisää virtaa. Lähes heti perään Mahrez laukoi hyvin kohti alakulmaa, mutta David de Gea venyi huippuluokan torjuntaan.

United kesti ja otti tärkeän voiton TOP 4 -sijoitusta ajatellen. Citylle tappio puolestaan saattoi tietää mestaruustaistelun päättymistä. Lisää jobinpostia toi John Stonesin loukkaantuminen. Nyt siis Cityn kolmesta varsinaisesta topparista kaksi parasta – Aymeric Laporte ja Stones – on sairastuvalla. Tulevina viikkoina kentällä nähtäneen parivaljakko Otamendi-Fernandinho.

Stonesin loukkaantumisen lisäksi ikävää oli myös Cityn kannattajien käytös. Kello juoksi mutta peli seisoi hetken aikaa toisella puoliajalla, kun katsomosta heitettiin sytkäreitä ja pulloja kulmalipun tuntumaan (katso tästä). Unitedin Fred sai ainakin yhdestä sytkäristä osuman niskan alueelle. Välikohtauksesta lienee sakkoja luvassa.