Mesut Özil ilmoitti tänään maajoukkueuransa Saksan paidassa päättyneen (lue lisää).

Arsenalin keskikenttäpelaaja julkaisi sunnuntaina aikana sosiaalisessa mediassa kolme avointa kirjettä, joissa hän vuodatti suorasanaisesti tunteensa kokemastaan epäkunnioituksesta julkisuuteen. Tapetille pääsi myös kohuttu yhteiskuva Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa (lue lisää).

Özilillä on turkkilaisia sukujuuria.

Lopetuspäätöksensä yhteydessä Özil lyttäsi myös Saksan jalkapalloliiton puheenjohtajan Reinhard Grindelin.

– Otettuani kuvan presidentti Erdoganin kanssa päävalmentaja Joachim Löw pyysi minua päättämään lomani ja menemään Berliiniin antamaan oma lausuntoni, Arsenalin pelaaja kirjoitti.

– Kun koitin selittää Grindelille perimästäni, joka oli kuvan taustalla, hän oli kiinnostunut vain puhumaan omista poliittisista näkemyksistään vähätellen minun mielipidettäni.

– Grindel on joutunut MM-kisojen jälkeen paineen alle ennen turnausta tekemistään päätöksistä. Viimeksi hän sanoi julkisesti haluavansa minut jälleen selittämään oman pelini olleen syy epäonnistumiseen Venäjän turnauksessa.

– En aio olla enää hänen syntipukkinsa hänen kykemättömyyteensä tehdä työtänsä. Tiedän, että hän halusi minut kuvan jälkeen ulos maajoukkueesta. Hän julkaisi myös näkemyksensä Twitterissä. Löw ja Oliver Bierhoff kuitenkin tukivat minua.

Özil kertoi myös tuntevansa, ettei häntä edelleenkään tunnusteta saksalaiseksi. Gelchenkirchenissä syntynyt pelaaja on asunut maassa koko ikänsä.

– Olen Grindelin ja hänen kannattajiensa silmissä saksalainen kun me voitamme, mutta maahanmuuttaja kun me häviämme. Vaikka maksan veroja Saksaan, lahjoitan rahaa saksalaisille kouluille ja voitin 2014 MM-kultaa, minua edelleenkään hyväksytä yhteiskuntaan.

– Onko olemassa kriteeri, jonka myötä minua ei tunnusteta saksalaiseksi? Ystäviäni Lukas Podolskia ja Miroslav Klosea ei koskaan sanota saksanpuolalaisiksi. Johtuuko se siitä, että kyseessä on Turkki? Johtuuko se siitä, että olen muslimi?

– Jo se, että sinua sanotaan saksanturkkilaiseksi on epäkunnioittavaa niitä kohtaan, joilla on perhettä useammasta maasta. Minä synnyin Saksassa ja sain koulutuksen täällä. Miksi ihmiset eivät hyväksy minua saksalaiseksi?

Özil edusti maajoukkuetta yhdeksän vuoden ajan debytoituaan vuonna 2009. Arsenal-pelaajan suurin saavutus oli vuoden 2014 maailmanmestaruus.