Brittifutiksessa on tongittu viime vuosina useita luurankoja pois kaapista. Keskustelun polttopisteeseen ovat päätyneet niin seksuaalinen hyväksikäyttö juniorijalkapalloilussa kuin myös rasismin likainen historia.

Monet rasismisyytöksistä kohdistuvat eritoten Chelsean organisaatioon. Erityisesti syyttävä sormi osoittaa kohti Gwyn Williamsia, joka työskenteli Chelseassa 27 vuoden ajan. Williams toimi pitkään Chelsean juniorien kehitysvastaavana sekä pääskouttina, jolloin hän löysi muun muassa John Terryn. Myöhemmin hän työskenteli muun muassa Claudio Ranierin apulaisvalmentajana, kunnes lähti seurasta Leedsiin vuonna 2006.

Nyt eräs Chelsean entinen juniori syyttää Williamsia jatkuvasta rasistisesta kiusaamisesta sekä ”hänen elämänsä tuhoamisesta”. 51-vuotias pelaaja haluaa pysyä nimettömänä, mutta kertoi kokemuksistaan Guardianille. Pelaaja on nostamassa kokemastaan kiusaamisesta kanteen. Williams kiittää kaikki syytökset.

[readmore from=Rasismi]

Chelsean saamassa kanteessa kerrotaan, että pelaaja kärsii yhä kiusaamisen aiheuttamista takautumista. Kiusaamisen kerrotaan alkaneen pian sen jälkeen, kun pelaaja liittyi Chelsean junioreihin 13-vuotiaana. Sitä jatkui kuuden vuoden ajan, kunnes pelaaja lopetti uransa itsetuntonsa luhistuttua. Chelseaa miehen asianajajat syyttävät siitä, ettei se kyennyt suojelemaan pelaajaa ja ehkäisemään rasistista käytöstä.

Väitetyn rasistisen kiusaamisen kerrotaan tapahtuneen vuosina 1979-1985. Chelsea on vannonut ”vetävänsä oikeat johtopäätökset”.

– Otamme tällaiset syytökset äärimmäisen vakavasti. Aiomme ehdottomasti menetellä oikein ja tukea uhreja sekä avustaa viranomaisia tutkimuksissaan, Chelsean tiedotteessa todettiin Guardianin mukaan.

”Olen varma, että kaltaisiani uhreja on paljon lisääkin”

Kanteen nostanut pelaaja liittyi Chelsean junioreihin vuonna 1979, samana vuonna kun Williams otettiin Chelseaan töihin. Pelaajan kertomuksen mukaan Williams nimitteli häntä alituisesti muun muassa ”neekeriksi”, ”kumihuuleksi” ja ”laiskaksi mustaksi äpäräksi”.

– Minusta tuntuu edelleen siltä, että minulta riistettiin unelma jalkapalloammattilaisuudesta. Olen varma siitä, että minunkaltaisiani on paljon lisääkin – nuoria poikia, joiden itsetunto ja omanarvontunto tuhottiin, pelaaja kertoi Guardianille.

– Kun lähdin seurasta, en kyennyt edes potkaisemaan palloa enää. Olin ollut lahjakas poika, jonka oli todettu pääsevän pitkälle.

– Lähtöni jälkeen en ole astunut Stamford Bridgelle jalallanikaan. Välttelen sitä aluetta. Pelkkä Chelsean katseleminen TV:stä tuntuu pahalta, sillä paikkaan liittyy niin paljon kivuliaita muistoja.

– Minulta kysellään, miksen noussut häntä vastaan tai kertonut siitä kenellekään. Silloin ei kuitenkaan ollut ketään, kenelle olisin voinut kertoa. Hän oli valta-asemassa ja tiesi sen. Minä olin pelkkä poika ja tunsin oloni syrjäytyneeksi.

– Williams oli seurassa tärkeässä asemassa ja tunsi jokaisen. Hän oli koskematon ja hallitsi pelaajia pelolla.

Chelsea sai jo tammikuussa niskoilleen kolmen muun entisen junioripelaajan rasismisyytökset. Tuolloinkin syytökset kohdistuivat nimenomaan Williamsiin sekä entiseen juniorivalmentajaan Graham Rixiin.