Näkökulma: Chelsea on tuhoamassa huippulupauksen uran

© Kuva: Getty Images

Chelsea osaa pitää show’n käynnissä.

Seuran jatkuva manageriralli takaa varmat otsikot. Seuran Cobhamin harjoituskeskuksesta vuotaa perinteisesti tietoa kuin englantilaisesta katosta sateella vettä.

Jopa Chelsea osaa yllättää. Omistaja Roman Abramovich passitti seuran edustusjoukkueen hyväntekeväisyyspeliin Massachusettsiin vain kolme päivää rankan valioliigakauden päättymisen jälkeen. 

Akillesjänne repesi

MLS-joukkue New England Revolution kaatui keskiviikkona luvuin 3–0, mutta Chelsea koki karmaisevan takaiskun. Keskikenttäpelaaja Ruben Loftus-Cheekin akillesjänne repesi Gillette Stadiumilla. Hän on hyvin pitkään sivussa.

Seuran kannattajat ottivat uutisen raivolla vastaan. Sinisten päävalmentaja Maurizio Sarri kritisoi Yhdysvaltain-reissua voimakkain sanankääntein viime viikolla. 

Sarri sanoi, että Chelsea tarvitsee lepoa. Sarri sanoi, että joukkue on uupunut. Chelsea ja Arsenal kohtaavat vielä Eurooppa-liigan loppuottelussa toukokuun lopulla Bakussa.

Sarri paiskasi pyyhkeen nurmelle

Sarri kävi kuumana Gillette Stadiumilla Loftus-Cheekin loukkaantumisen jälkeen. Hän paiskasi pyyhkeen nurmelle. 

Italialaisen tuskan voi ymmärtää. Jalkapallovalmentaja mitataan sen suhteen, pystyykö hän sanomaan riittävän usein ”ei”. Tämä periaate pätee aina ruohonjuuritasolta maailman huipulle, sillä ydintoimintaa uhkaavia häiriötekijöitä ilmaantuu päivittäin.

Tilanne muuttuu siinä vaiheessa lähes mahdottomaksi, kun valmentaja ei voi enää vaikuttaa. Sarri voi tehdä eron viimeisen päälle hiotulla Sarri-pallollaan, mutta edes hän ei pysty ihmeisiin. Ohjelmointi, kalenterin hallinta on kokonaisuudessa niin oleellinen pala. Pelaajia pitää rasittaa, mutta heille pitää antaa mahdollisuus palautua ja kehittyä. Tätä kutsutaan superkompensaatioksi.

Chelsea mahdoton ympäristö

En ihmettelisi, jos Sarri eroaisi kauden jälkeen. Hän tekisi pienen palveluksen koko jalkapallomaailmalle, jos lähtisi menemään jo nyt. 

Sarri, 60, on koutsannut pian 30 vuotta. Hän on nähnyt paljon. Hän on oppinut ymmärtämään, että yksi asia johtaa toiseen ja kolmas neljänteen. Hän on oppinut nitistämään sattumat minimiin, ennakoimaan. 

Chelsea on kaikessa armottomuudessaan lähes mahdoton ympäristö Sarrille – ja lähes jokaiselle managerille. Antonio Conte sai potkut, vaikka voitti kahdessa kaudessa Valioliigan ja FA Cupin. Kesällä vastuun ottanut Sarri voi saada potkut, vaikka vei länsilontoolaiset Valioliigassa kolmanneksi ja Eurooppa-liigan finaaliin. 

Abramovich ei enää kuluta kuin joskus aiemmin. Hän tuntuu silti vaativan samaa kuin aiemminkin. 

Chelsea on tunnettu surullisen kuuluisasta historiastaan. Jo pelihommista vetäytynyt John Terry on ollut pitkään viimeisin, lopullisen läpimurron tehnyt seuran oma kasvatti. 

Chelseassa 2004 aloittanut Loftus-Cheek, 23, on odottanut kärsivällisesti mahdollisuuttaan. Tämä on osoittautumassa vääräksi ratkaisuksi. Hän on jämähtämässä länsilontoolaiseen sirkukseen. Chelsea tuhoaa tällä lyhytjänteisellä toimintatavalla jälleen yhden huippulupauksen.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!