Näkökulma: Teemu Pukki laukoo suomalaista jalkapalloa maailmankartalle – meidät ehdittiin jo unohtaa

© Kuva: Getty Images

Teemu Pukki on viikonlopun jälkeen kärjessä Valioliigan maalipörssissä. Kotkalainen osui avauskierroksella Anfieldilla ja teki hattutempun, kun Norwich antoi lauantaina kyytiä Newcastlelle.

Suomessa on päällä kunnon Pukki-huuma. Hyökkääjän tehot puhuttavat kaduilla ja kujilla.

Valioliigan kuumin pelaaja

Pukki, 29, laukoo suomalaista jalkapalloa maailmankartalle. Suomesta on kasvanut loistavia pelaajia äärimmäisen koviin sarjoihin, mutta Valioliigan nurmille on kaivattu sinivalkoista väriä sen jälkeen, kun Sami Hyypiä, Jari Litmanen ja Mikael Forssell loistivat.

Valioliigan kansainvälinen huomio on kiistaton. Puhutaan maailman seuratuimmasta jalkapallosarjasta. Siellä meidät ehdittiin jo unohtaa, mutta Pukki on nyt Valioliigan kuumin pelaaja. Jopa Gary Lineker hehkutti Huuhkajien tähteä.

Pukki avaa ovia

Kävin viiden Lontoon-kirjeenvaihtajavuoteni (2013-18) aikana yli 400 ottelussa saarivaltakunnassa. Suomalaisen jalkapallotoimittajan elämän teki vaikeaksi yksinkertainen tosiasia: Valioliigan kentillä ei pelannut suomalaisia.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että suomalaisen kirjoittavan toimittajan on lähes mahdotonta päästä Anfieldille, kun Pukki pelaa siellä. Akkreditointipyynnöt hylätään poikkeuksetta, sähköposteihin ei vastata. Tätä samaa ei tapahdu yhtä helposti vaikka ruotsalaiselle tai norjalaiselle toimittajalle. Televisio on totta kai eri eri asia, koska esimerkiksi Viasat maksaa oikeuksistaan ja saa sillä tavalla ovia auki.

Koska Pukki kiinnostaa, kiinnostaa muita toimittajia jutella jälleen suomalaisten toimittajien kanssa. Valioliigan maailma on raaka. Vain menestys merkitsee siellä.

Suomifutis kaipaa menestystä

Suomalaiselle jalkapallolle tietty tuntemattomuus voi koitua jollain tavalla eduksikin. Esimerkiksi Brentford kartoittaa vielä hieman piiloon jääneitä jalkapallomarkkinoita. Suomi kuuluu niihin. Tuntemattomuus voikin avata yllättäviä väyliä.

Jalkapallo on Suomessa erittäin harrastettu laji. Jalkapallolla on lisenssipelaajia noin 140 000. Vertailun vuoksi: jääkiekolla on vajaat 65 000 lisenssipelaajaa.

Nämä lajit erottaa Suomessa menestys. Jääkiekossa on vaivattomampaa murtautua kansainväliselle huipulle, koska kilpailu on niin paljon vähäisempää. Samalla jalkapallo häviää ainakin vielä jääkiekolle olosuhteissa.

Jalkapallo siis kaipaa nimiä ja mitaleita. Ruohonjuuritasolla Suomi on aivan huipputekijä, koko maailmassa.

Seurat tekevät eron

Urheilumaailmassa kiistellään usein, miten huippu-urheilu vaikuttaa harrastamiseen. Tutkimukset osoittavat, että ne vaikuttavat yllättävän vähän, jopa mitättömästi: innostutaanko Suomessa juoksemaan enemmän, jos suomalainen voittaa kestävyysjuoksussa?

Nykyinen Britannian pääministeri Boris Johnson myi Lontoon pormestarina kesän 2012 kalliit olympialaiset veronmaksajille sillä verukkeella, että kisat vaikuttavat kansanterveyteen. Kun asiaa tutkittiin myöhemmin, niin kansalaisten liikkuminen vain vähentyi mitalisateen jälkeen. Ihmiset kaipasivat sen sijaan panostuksia paikallisiin olosuhteisiin. Tämä kaikki heijastuu herkästi huippu-urheiluunkin.

Johnson on jo huijariksi todistettu. Pukki puhuu sen sijaan rehellisesti lähinnä maaleillaan. Hän tarjoaa valtavaa lisäarvoa suomalaiseen jalkapalloon. Yksin hän ei muutosta tee. Se muutos tehdään suomalaisissa jalkapalloseuroissa, joissa voidaan tehdä töitä vielä nykyistä huomattavasti paremmin – teki Pukki maaleja tai ei.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!