Guardian: Jürgen Klopp luki lehdestä jalkapallovalmentamisen harvinaisesta valopilkusta – pian tanskalaismies mullisti Liverpool-tähtien rajaheitot: ”Sen piti olla vain tapaaminen”

© Kuva: Getty Images

Liverpoolissa täsmävalmentaminen on viety todella pitkälle. Manageri Jürgen Klopp oli löytänyt joukkueensa pelaamisesta selkeän heikkouden kauden 2017-18 päätteeksi. Klopp halusi tilkitä heikkouden palkkaamalla tanskalaisen Thomas Grønnemarkin valmennusryhmäänsä.

Kloppin mukaan Liverpoolin yksi selkeä heikkous kaudella 2017-18 oli se, että joukkue menetti aivan liian usein pallon rajaheiton päätteeksi. Grønnemark oli ajamassa autoa ja matkustamassa perheensä kanssa Tanskan maaseudulla, kunnes itse Jürgen Klopp soitti. Lopulta toisella kerralla Grønnemark vastasi Kloppin puheluun luultuaan ensimmäistä yritystä puhelinmyyjän soitoksi.

– Vaimoni katsoi näyttöä, koska minä ajoin autoa, ja hän sanoi: ”Jürgen soittaa!”. Ajoin auton sivuun lähimmän heinäpellon viereen puhuakseni Jürgen Kloppin kanssa. Hän kertoi, että heillä oli alla hieno kausi 2017-18 oltuaan neljänsiä Valioliigassa ja selvittyään Mestarien liigan finaaliin. Mutta he olivat menettäneet rajaheitossa pallon lähes joka kerta, Grønnemark muisteli Guardianin haastettelussa.

Lopulta tie vei nopeasti Liverpooliin.

– Hän kutsui minut Melwoodiin, Liverpoolin harjoituskeskukseen seuraavalla viikolla ja luonnollisesti suostuin. Sen piti olla itse asiassa vain tapaaminen, mutta hän oli niin vakuuttunut siitä, että voisin auttaa heitä, että olin seuraavaana päivänä jo valmentamassa valioliigapelaajia. Siitä asti olen valmentanut Liverpool FC:ssä, Grønnemark kertoi.

Klopp oli lukenut Grønnemarkista saksalaisesta Sport Bild -lehdestä, jossa tanskalainen kertoi parantaneensa Borussia Mönchengladbachin laitapuolustaja Andreas Poulsenin rajaheiton pituutta 14 metrillä. Grønnemark oli tullut tunnetuksi Tanskassa ja Saksassa jalkapallon rajaheittovalmentajana, luultavasti ainoana kaltaisenaan koko maailmassa.

Grønnemarkilla on itsellään myös rajaheiton maailmanennätys, 51,33 metriä, jonka hän heitti komealla voltilla. Voit katsoa videon heitosta alta. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Nyt Grønnemark työskentelee Liverpoolin organisaatiossa. Rajaheittojen valmentaminen on suhteellisen uusi asia jalkapallossa, mutta se varmasti yleistyy, koska maailman huipulla eroa revitään pienistäkin yksityiskohdista. Grønnemarkin mukaan rajaheittoihin suhtaudutaan turhan kevytkenkäisesti, vaikka niillä voi olla suuri merkitys ottelun kulkuun.

– Voisi sanoa, että valmennan älykkyyttä liittyen rajaheittoihin. Enkä pelkää sanoa sitä ääneen, että suurin osa ammattilaispelaajista eivät ole kovin älykkäitä tässä asiassa. 99 prosenttia pelaajista ja valmentajista, joihin olen ollut yhteydessä, eivät ole koskaan harjoitelleet rajaheittoja. Ja he, jotka ovat, eivät ole tehneet sitä erityisen tasokkaasti, Grønnemark kertoi.

Liverpoolin tilastot ovat Grønnemarkin tulon myötä muuttuneet radikaalisti. Kaudella 2017-18 Liverpool oli sarjan kolmanneksi huonoin Valioliigassa rajaheittotilastoissa. Liverpoolin onnistumisprosentti rajaheitoissa oli 45,4. Seuraavalla kaudella Grønnemarkin tulon myötä lukema nousi 68,4 prosenttiin, ja Liverpool oli koko Euroopan toiseksi paras. Edellä oli vain tanskalainen FC Midtjylland, joka tekee myös yhteistyötä Grønnemarkin kanssa.

Liverpool on voittanut Mestarien liigan ja Valioliigan. Grønnemark on pääsyt juhlimaan mestaruuksia osana valmennusryhmää. Miehen unelma on kuitenkin hyvin yksinkertainen.

– On ollut mahtavaa valmentaa Liverpoolin kaltaista isoa seuraa, mutta suurin unelmani on auttaa jalkapalloa muuttumaan niin, että rajaheittoihin suhtaudutaan vakavammin.


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.