Siirtoikkuna-analyysi: Tottenham on isojen valintojen äärellä – investointeja tarvitaan, mutta onko käyttövaraa?

© Kuva: Getty Images

Tottenham Hotspurin kausi oli todella kaksijakoinen. Tämän piti olla se vuosi, kun Tottenham nostaa itsensä Valioliigan kerman joukkoon pysyvästi. Tämän piti olla se vuosi, kun Tottenham haastaa jälleen jopa mestaruudesta. Toisin kävi. 

Uudet hankinnat eivät sopeutuneet välittömästi Spursiin. Spurs ei myöskään onnistunut korvaamaan Kieran Trippieriä ja belgialainen topparipari ikääntyi todella nopeasti. Joukkue on pelannut rutkasti otteluita kovalla intensiteetillä jo useamman vuoden ajan ja pelaajat näyttivät väsyneiltä. Lopputulema oli, että Mauricio Pochettino sai kenkää ja José Mourinho tuli tilalle. 

Kausi päättyi kuitenkin suhteellisen optimistisissa merkeissä ja pelaajat saavat kerrankin kauan kaivatun kesäloman. Tulevalle kaudelle on olemassa toivoa.

Muutokset

Suuria muutoksia ei ole luvassa Tottenhamissa, sillä Steven Bergwijn tuli sisään kesken kauden, ja Tottenham käytti tuntuvasti rahaa edellisen kesän siirtoikkunassa. Giovanni Lo Celson siirto muuttui pysyväksi ja hän on ollut heittämällä yksi Tottenhamin parhaita pelaajia kuluneella kaudella. 

Michel Vorm ja Jan Vertonghen ovat nyt myös ilman seuraa. On myös hyvin mahdollista, että Kyle Walker-Pieters lähtee Southamptoniin pysyvästi.

Näyttää myös todella todennäköiseltä, että Pierre-Emile Højbjerg siirtyy Lontooseen kesällä. Tottenham kaipaa kieltämättä kontrollia sekä rautaa keskikentälle. Monet tuntuvat jostain syystä vastustavan Højbjergin hankintaa. Henkilökohtaisesti olen todella eri linjalla. 

Højbjergin numerot näyttävät todella hyvältä esimerkiksi Wilfred Ndidiin tai Thomas Parteyyn verrattuna. Højbjerg on älykäs keskikentän pohja ja erinomainen pallollisena. Hän on ehkä hieman kankea, mutta hänellä on paljon muita apuja. Højbjerg on monella tapaa kahden suunnan pelaaja ja vaikka hän ei välttämättä ole eliittiä pelintekijänä tai puolustussuuntaan, on hän todella laadukas pelaaja. Højbjerg on itse asiassa melkein eliittiä puolustavana keskikenttänä.

Højbjerg prässää todella aktiivisesti ja antaa painetta vastustajalle. Samalla on hän 80 persentiiliin puolustavana keskikenttänä (packing). Hänen packing-numeronsa ovat myös loistavat molempiin suuntiin (älkää edes kysykö, tai kysykää pois Twitterin puolella). Huhuissa liikkuvalla hinnalla on hän mielestäni itsestäänselvyys ja näen hänen onnistuvan hyvin Spursissa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Näyttää myös todennäköiseltä, että Tottenham haalii riveihinsä eteläkorealaisen Min-jae Kimin Beijing Sinobo Guoanista. En aio valehdella. Olen nähnyt hänen pelaavan muistaakseni ainoastaan kolmesti. Hänen lempinimensä on “hirviö”, mikä kuvastaa hänen pelityyliään mainiosti. Min-jae Kim on isokokoinen, kovaotteinen ja yllättävän nopea sekä vikkelä kokoisekseen. Hankinnassa on paljon potentiaalia ja maamies Heung-min Son tietää takuulla, mikä hän on miehiään. Häntä on varmasti konsultoitu.

Hankinta on kuitenkin täysi mysteeri ja kukaan ei osaa vastata kuinka hyvin, tai kuinka nopeasti hän sopeutuu Valioliigaan. 

Tarpeet

Tottenhamilla on muutama todella selkeä tarve ryhmässään, jotka vaativat välitöntä paikkausta. Joukkue tarvitsee topparin, oikean laitapakin, puolustavan keskikentän sekä toisen kärjen Harry Kanen taakse. Voi varmasti myös hyvällä omatunnolla argumentoida, että joukkue tarvitsee uuden vasemman laitapakin. Ryan Sessegnon pelasi ainoastaan kuusi ottelua Valioliigassa ja häneen ei tunnu olevan kovinkaan paljon luottoa tällä hetkellä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Huolestuttavinta on, että ainoa todella konkreettinen liike toistaiseksi on ollut Højbjergin suuntaan. Voisi uskoa, että putoajista löytyisi mielin määrin sopivia palasia. Norwichista löytyisi potentiaaliset laitapakit Jamal Lewisin sekä Max Aaronsin muodossa. Toppari Ben Godfrey voisi kenties myös kiinnostaa. Watfordilla olisi kenties tarjota Danny Welbeckiä tuuraamaan Harry Kanea. Welbeck olisi mielestäni laadukas toinen kärki, ja häntä saattaisi siirto kiinnostaa.

Bournemouthista löytyisi esimerkiksi David Brooks sekä kolme kärkeä, jotka kaikki saattaisivat myös kiinnostaa toiseksi vaihtoehdoksi Harry Kanen taakse. 

On vaikea kuvitella, että Spurs käyttäisi paljon rahaa, mutta järkevillä lainoilla ynnä halvoilla ostoilla voisi joukkue saada paljon lisää laatua sekä leveyttä. Nettokulutus on tuskin yli 80 miljoonaa euroa, jos edes sitäkään. Yllättyisin henkilökohtaisesti, jos näin olisi. Tarpeita olisi kuitenkin ehdottomasti enemmän. Laatu maksaa tai sitten pitää vaihtoehtoisesti ottaa riskejä pienemmistä sarjoista. Luottaa kykyjenetsintäverkostoon. Ei mahdoton yhtälö sekään. 

Spursin tapauksessa kuitenkin varsin epätodennäköinen, sillä Paul Mitchell vastaa RB Leipzigin toiminnasta. Kenelläkään ei ole ollut Midaksen kosketusta hänen jälkeensä.

Viimeinen sana

Täysikuntoinen Tottenham on todella laadukas joukkue edelleen. Mitään herkkua ei ole kuitenkaan näillä näkymin tulossa läpi akatemiasta ja Oliver Skipp ei ole varsinaisesti näyttänyt vielä mitään. Troy Parrotin kohtalo lienee myöskin laina.

Jos joukkue onnistuu jollain ihmeen keinolla värväämään neljä uutta pelaajaa, niin on itsellä henkilökohtaisesti huomattavasti enemmän uskoa tulevaan kauteen. Hankintojen ei tarvitse olla luokkaa Rolls-Royce, mutta materiaali on aivan liian ohutta/kehnoa tietyillä pelipaikoilla.

Joukkueen säilyessä kunnossa ilman loukkaantumisia läpi kauden voi se ehdottomasti haastaa Top 4 -sijoituksista. Kahden avainpelaajan loukkaantuminen heikentää kuitenkin merkittävästi osakkeita. Puolustus on myös laitettava kuntoon. 

Älkää ymmärtäkö väärin, sillä Tottenham ei ole rehellisesti edes “niin kaukana”. Suurin kysymys on kuitenkin, tuleeko vaadittavia hankintoja? Toinen kysymys kaikkien huulilla on myös millaisen shown José Mourinho laittaa päälle ensi kaudella. Lumipalloefekti on tässä keskiössä. 

Jos tulokset ovat suotuisia, voi Tottenham kokea vastaavan hurmoksen kuin Leicester alkukaudesta. Jos tulokset menevät vastaan alkaa syyttely.

Positiivista on kuitenkin, että esimerkiksi Tanguy Ndombélélta emme ole käytännössä vielä nähneet mitään. Hän on aivan uskomaton pelaaja, mutta Mourinho pitäisi vakuuttaa ja ongelmat kehon kanssa selättää. Kesä ja kuntokuuri tekevät varmasti hyvää.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Uusimmissa huhuissa on häntä kuitenkin viety Internazionaleen vaihtokaupassa toppari Milan Skriniariin. Skriniar on hyvä, suhteellisen nuori toppari, mutta mielestäni ei hän ole Ndombelen arvoinen. Todella harvalla keskikentällä on maailmassa Ndombélén ominaisuuksia, mutta laadukkaita toppareita löytyy yllin kyllin. Osa heistä vaatii tietenkin riskiä, jos pätäkkää ei ole. Houkutus myydä Ndombélé saattaa nousta liian suureksi, koska hän ei ole vielä pelannut omalla tasollaan ja hänellä ei kemiat klikkaa Mourinhon kanssa.

Ndombélé on kuitenkin ainutlaatuinen pelaaja, joten henkilökohtaisesti en kannata vaihtokauppaa, Se on kuitenkin ainoastaan oma subjektiivinen mielipide. Muutama huippuseura saattaa jakaa tämän mielipiteen, mutta mistä sitä näistä lopulta tietää?

Tässä vaiheessa on liian aikaista puhua ensi kaudesta Tottenhamin suhteen. Kesä näyttää suunnan. Tarpeet ovat kuitenkin selkeät ja resurssit vähissä. Potentiaalia on ja hyökkäyskalusto kestää vertailun. Aika näyttää kuitenkin, miltä Tottenhamin siirtoikkuna näyttää. En usko, että puheenjohtaja Daniel Levy edes tietää tällä hetkellä mitä siirtoikkuna tuo tullessaan. Seurataan mielenkiinnolla.

Kim Keränen
Twitter: @keranenkim


CFR CLUJ vs KUPS – 100.00 JÄTTIKERROIN

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Lyö vähintään 1€ veto KuPSin voitosta.

Saat 100.00 jättikertoimen!