Näkökulma: Arsenal saanut typerää kritiikkiä – seuran pitää antaa nopeasti jatkosopimus Unai Emerylle

© Kuva: Getty Images

Arsenal ja Eintracht Frankfurt tarjosivat viihdyttävän ottelun torstaina Eurooppa-liigassa. 

Arsenal voitti Frankfurtissa 3–0, vaikka Frankfurt laukoi peräti 24 kertaa. Arsenal yritti 16 kertaa, mutta osui tehokkaammin. Maaliodottamat (xG) Arsenal vei 3,9-1,8.

Kuten xG, osoittaa, peli todella virtasi Frankfurtissa päästä päähän. Frankfurt aloitti muodolla 3-4-1-2, Arsenal taas muodolla 4-2-3-1. Tämä johti siihen, että Arsenal pääsi hyökkäämään usein kolmella pelaajalla (hyökkääjä ja laidat) isäntien toppareita vastaan. Frankfurt taas haastoi kahdella kärjellä vieraiden toppareita.

Tykkimiesten päävalmentaja Unai Emery on saanut viime aikoina paljon kritiikkiä. Arsenal antoi Arsène Wengerille 22 vuotta aikaa, mutta kesällä 2018 aloittanut Emery on jo paineen alla. The Athleticin James McNicholas kirjoitti hiljattain, sisäpiirilähteisiin viitaten, että baskin asema horjuu.

McNicholas on pohjoislontoolaisten kannattaja ja osa-aikainen koomikko. Kirjoitus keräsi valtavan huomion, mutta meni huumorin puolelle: Emery keräsi viime kaudella 70 pistettä (Arsenal viides), Wenger jäähyväiskaudellaan 2017-18 (Arsenal kuudes) 63 pistettä.

Emery otti vastaan erittäin haastavan tehtävän, mutta on pärjännyt hyvin. Wengerin epämääräinen jazz-jalkapallo on historiaa. Emery ei pelkää ottaa riskejä, mutta on samalla huippuluokan tekijä. Emiratesilla on maailmanluokan valmentaja, joka paneutuu yksityiskohtiin. Wengerin loppuaikana Arsenal muistutti vailla päämäärää esintynyttä pubijoukkuetta.

Frankfurtissa nähtiin hyvin tuttu, emerymäinen ottelu. Emery ei pelännyt, vaan halusi haastaa isäntien alakerran. Tämä palkittiin tällä kertaa – ja palkitaan jatkossakin, kun Emery pääse todella vauhtiin.

Emery, 47, on kovilla. Hän joutuu pärjäämään jalkapallokulttuurissa, jossa manageri on perinteisesti viihdyttäjä, harryredknappmainen kommenttiautomaatti. Emery on kuivahko ja puhuu heikohkoa englantia. Hän ei tarjoa banteria, vaan tiukkaa asiaa. Arsenal viihdyttää nurmella, mutta tämä ei riitä McNicholasille ja kumppaneille. He johdattavat vahvasti yleistä mielipidettä, vaikka heillä on korkeintaan auttavat kyvyt arvioida peliä.

Arsenal on muovautunut reippaassa kaudessa paljon. Emery on onnistunut kehittämään punavalkoisia niin, että Arsenal taipuu sulavasti eri ryhmityksiin. Emery on naulannut tietyt periaatteet joukkueen toimintaan. Arsenal luo pallollisen pelaajan ympärille vaihtoehtoja, etenee heti mahdollisuuden tullen selustaan tai murtaa linjoja. Arsenal täyttää hyökkäysalueella kaikki viisi pystysuuntaista kaistaa.

Arsenal vaihtelee puolustustasoja ja puolustaa erittäin kurinalaisesti. Esimerkiksi hyökkääjät laskevat tunnollisesti alas.

Emeryllä on totta kai haasteitakin. Uuteen maalipotkusääntöön totutteleminen vie aikaa. Arsenal horjui viime kierroksella Valioliigassa, kun Watford nousi Vicarage Roadilla toisella jaksolla takaa 2-2-tasapeliin. Maaottelutauko näkyi pohjoislontoolaisten otteissa: Arsenal ei onnistunut murtamaan Herhiläisten korkeaa prässiä. Emery tarvitsee tunteja harjoituskentällä, jotta saa homman toimimaan. Jos pelaajat lähtevät maajoukkueiden mukaan, on haastavaa tyyliä vaikea ajaa sisään, kehittää. 

Torstaina Arsenal avasi junioripainotteisella kokoonpanollaan herkästi pitkällä, kun Frankfurt merkkasi keskuspuolustajat ja pohjan. Juuri tämä johti siihen, että Frankfurtissa mentiin eikä meinattu. Jos Frankfurt voitti ykköspallon, hyökkäsi Frankfurt suoraviivaisesti kohti selustaan.

Emery joutuu tasapainoilemaan haastavissa olosuhteissa, koska Tykkimiesten alakerta on heikohko. Erityisesti alakerta huutaa laatua. Jos Arsenal todella haluaa haastaa tulevaisuudessa kärjen Valioliigassa, pitää seuran hankkia maailmanluokan toppareita.

Puolustuslinjan heikkous heijastuu koko pelaamiseen. Emery on saanut kritiikkiä, koska Arsenal antaa vastustajien laukoa niin paljon. Esimerkiksi Watford yritti huimat 31 kertaa. Jotta luvut laskevat jatkossa, pitää Arsenalin saada pelin virtaus kuriin. Tämä taas edellyttää hyvin vahvaa pallonhallintaa. Tilanne on siis nurinkurinen. Media ja kannattajat antavat kritiikkiä, koska Arsenal yrittää pitää palloa, murtaa linjoja alhaalta saakka. Todellisuudessa tämä on juuri se resepti, jolla Arsenal voi jatkossa pitää virtauksen kurissa. 

Emery sai kolmen vuoden sopimuksen, mutta Arsenal voi katkaista diilin jo keväällä 2020, jos haluaa. Pohjoislontoolaisten johtoportaan on toimittava nopeasti. Emery lakaisi jo ensimmäisellä kaudellaan Wengerin haamut nurkkaan ja ansaitsee aikaa. Pitkä jatkosopimus asettaisi kannattajatkin paikoilleen. Emiratesilla on vallinnut Wengerin rimpuilusta lähtien hyvin jännittynyt ilmapiiri. Kritiikkiä sataa herkästi pelaajille ja valmentajille. Tukeminen on jäänyt sen sijaan vähemmälle. Tämä heijastuu nyt karusti nurmelle.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila