Vincent Kompany on modernin Manchester Cityn ikonisimpia hahmoja. 33-vuotias Cityzens-kapteeni ravistutti seurayhteisöä ilmoittamalla sunnuntaina haikeasta ratkaisustaan jättää Etihad taakseen.

Lauantaina Kompany johdatti viimeisessä ottelussaan Wembleyllä Cityn FA Cupin finaalinäytöksessä murskavoittoon Watfordista ja historialliseen kansalliseen triplaan (lue lisää).

11 vuotta kestänyt palvelus sai Cityn keulakuvan arvoisen päätöksen.

Kompany koki City-urallaan seuran nousun Manchesterin ja koko Englannin ykkösjoukkueeksi. Belgialaisen vuosikymmen toi mukanaan neljä valioliigamestaruutta ja komeat 12 pokaalia.

Kompany lähtee siis Cityzens-perheestä kirkkaimmalla huipulla ja suurena seuralegendana.

Cityn jätettyään Kompany olisi voinut lähteä ansaitsemaan monien muiden suurpelaajien tapaan viimeiset tilit Kiinan Superliigaan tai rahakkaaseen Pohjois-Amerikan MLS-sarjaan.

Tie olisi voinut viedä esimerkiksi Cityn sisarseuraan New York Cityyn uudeksi keulahahmoksi.

Johtotopparin päätös oli kuin jalkapalloromantikon kauneimmasta unelmasta.

Kaiken Englannissa voittanut Kompany ei ollut rahan perässä. Brysselissä kasvanut ikoni halusi palata juurilleen uransa alkulähteille.

Kasvattajaseura Anderlecht vahvisti pian Kompanyn viestin jälkeen belgialaisen paluun kotiin pelaajavalmentajan roolissa (lue lisää).

Rahan määräämässä nykyajan jalkapallomaailmassa ”Vinnien” tekemä ratkaisu on raikas ja kunniallinen päätös. Se kuvastaa sitä, että seurauskollisuutta on kaiken tähtiloisteen keskellä edelleen olemassa.

18-vuotiaaksi asti kasvattajaseurassa pelannut Kompany valitsi Anderlechtin, vaikka joukkue ei pelaa ensi kaudella europelejä.

Kompany sai kolmen Pep Guardiolan alaisuudessa vietetyn vuoden aikana uudenlaisen inspiraation. Mestarivalmentajan menestyksekkäät opit palauttivat intohimon lajiin loukkaantumisista aiheutuneiden takaiskujen jälkeen.

”Todistin, osallistuin, analysoin, imin ja opiskelin. Manchester City pelaa jalkapalloa, jota minä haluan pelata”

Kompany perusteli ratkaisuaan palata Anderlechtiin jalolla ajatuksella. 20-vuotiaana maailmalle lähtenyt lahjakkuus haluaa maksaa takaisin välittämällä Valioliigan huipulla oppimiaan asioita seuralle, joka antoi juniori-iästä lähtien arvokkaan koulun kohti jalkapalloammattilaisuutta.

[readmore from=Vincent-Kompany]

Brysselissä syntynyt ja varttunut Kompany mainitsi haluavansa opettaa rakkaalle kotiseuralle Cityssä imemänsä tavan pelata jalkapalloa ja nähdä, kuinka se toimii.

Ajatus on kaunis ja kunniallinen yritys nostaa rakas kotiseura vuosikymmenien (viimeksi ulkona kaudella 1963-64) mittaisen europeliputken jälkeen pinnalle.

Jos valmennusura lähtee hyvin käyntiin, myös ovet tulevaisuudessa takaisin Cityyn ovat varmasti avoinna. Sitä lukua jäämme odottamaan.