Aston Villa on rikkonut parin vuosikymmenen hiljaiselon ja nostanut seisomapaikkojen palauttamisen stadioneille uuteen tarkasteluun.

Vuonna 1989 tapahtuneen Hillsboroughin katastrofin jälkeen ei seisomapaikkoja ole nähty yhdelläkään Valioliigastadionilla. Onnettomuudessa kuoli lähes sata Liverpoolin fania, jotka olivat matkustaneet katsomaan Nottingham Forestin ja Liverpoolin välistä FA Cupin välierää.

Menehtyneiden lisäksi onnettomuudessa loukkaantui yli 700 fania, jotka kaikki kannattivat myös Liverpoolia.

Onnettomuuden jälkeisen tutkinnan seurauksena sekä Englannissa että Skotlannissa kiellettiin seisomapaikat stadioneille ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Nyt lähes tabuksi kasvanut asia on otettu takaisin päivänvaloon, ja Valioliigan johtoporras myöntää asiaa voitavan käsitellä, jos joku esittää turvallista ratkaisumallia.

Yksi suuri syy seisomapaikkojen palauttamiskeskustelulle on otteluiden lippujen hintojen jatkuva nousu. Monella ”ikifanilla” ei ole enää varaa maksaa useita kymmeniä puntia per ottelu päästäkseen katsomaan joukkueensa pelejä.

Esimerkiksi Liverpoolin otteluihin maksoi neljä puntaa seisomapaikoille vuonna 1989, kun halvimmat liput A-kategorian peleihin maksavat nyt 45 puntaa. Tämä rajaa merkittävästi työväenluokan intohimoisten kannattajien mahdollisuutta olla läsnä stadionilla muutamaa kertaa enempää kauden aikana.

Poliitikot ovat olleet asiaa kovasti vastaan vuosien varrella, mutta viime vuonna urheiluministeri Hugh Robertson totesi tutkivansa asiaa ja sen turvallisuutta poliisien ja alan ammattilaisten kanssa. Tämä ei vielä silti tarkoita, että seisomakatsomoiden uusi tuleminen olisi lähellä.

Yleisesti ottaen vuoden 1989 tragediaa ei ole kuitenkaan enää pidetty sinänsä seisomakatsomon syynä, vaan pikemminkin järjestystoiminnan epäonnistumisen, virkavallan huolimattomuuden ja vaatimattomien turvarakenteiden summana.

Jokainen Valioliigaa paikanpäältä seurannut tietää, että osa faneista seisoo istumakatsomoissa koko ottelun. Tätä voidaan pitää jopa isompana turvallisuusriskinä, sillä ahtaita istumakatsomoita ei ole suunniteltu seisomista varten.

Valioliigan virallinen kanta asiaan on seuraava: ”Jos Aston Villa tahtoo tutkia tuvallista seisomakatsomoa ja tuoda asiaa eteenpäin, me toivotamme heidät tervetulleeksi keskustelemaan asiasta”.