Alkulohkot on saatu päätökseen ja puolivälieräparit ovat selvillä. Kisat ovat olleet pelillisesti varmasti monelle positiivinen yllätys, eivätkä kentän ulkopuoliset asiat ole liikaa päässeet mustamaalaaman kisoja. Nyt on aika tehdä katsaus ottelupareihin ja ennakkoasetelmiin.

21.6. Tsekki – Portugali

A-lohkon yllätysvoittaja Tsekki saa vastaansa B-lohkon kakkosen Portugalin. Tsekin kannalta ikävää on se, että Cristiano Ronaldo ehti saada pelinsä kuntoon lohkovaiheen viimeisessä ottelussa. Hänen huikeita otteitaan kaipaa koko Portugalin miehistö, joskin sota ei tässäkään tapauksessa ole yhdestä miehestä kiinni.

Tsekin ehkä tärkeimmäksi mieheksi on noussut Petr Jiracek, jonka maalivainu on ollut kohdallaan. Oli suomalaisista tv-selostajista mitä tahansa mieltä, on heidän antama lempinimi ”Tsekin tarzan” hyvin miestä kuvaava.

Tsekin alkulohkon 4-1 tappio Venäjää vastaan kuvasti sitä tosiasiaa, että suurmaita vastaan se on täysin jyrättävissä, jos peli vastustajalla kulkee.

Portugalin ainoa tappio alkulohkossa tuli Saksaa vastaan, mutta otteet eivät olleet kovin tasaisia. 2-3 hankittu voitto Tanskasta oli yhtä vuoristorataa, ja Portugalin on saatava tasaisuutta otteisiinsa.

Vaikka Tsekki on otteluparista se, joka voitti oman lohkonsa, Valioliiga.comin toimitus uskoo Portugalin etenevän jatkoon. Sillä on joukkueista leveämpi materiaali ja taitavammat yksilöt.

22.6. Saksa – Kreikka

Otteluparissa ei ole kuin yksi ennakkosuosikki, eikä Kreikalle voi hyvällä tahdollakaan antaa mahdollisuuksia. Vuoden 2004 ihmetekoihin ei tänä vuonna ole mitään asiaa – niin vahva Saksan joukkue on.

Alkulohkosta ei Saksa silti aivan helpolla päässyt, sillä joukkue voitti jokaisen ottelun yhdellä maalilla. Tämä ei tietenkään ihan koko kuvaa anna Saksan pelistä, sillä ajoittain se hallitsi pelejä selvästi. Mario Gomezista ja kumppaneista huolimatta maalinteko ei ole ollut helppoa näissä kisoissa.

Kreikka ylsi jo sensaatiomaiseen puolivälieräpaikkaan voittamalla 1-0 Venäjän viimeisessä ottelussa. Puolustusvoittoinen pelitaktiikka toi yhden maalin per peli kreikkalaisille. Jos omissa soi, voittoa on turha odottaa.

Sen enempää asiaa spekuloimatta, on Saksa yksi kisojen mestarisuosikeista ja vahvasti menossa välieriin. Todennäköisesti ottelussa nähdään kolmen tai neljän maalin voitto – kunhan super-Mario & co. saa ruudin kuivaksi.

23.6. Espanja – Ranska

Hallitseva Euroopanmestari Espanja sai D-lohkosta vastaan Ranskan. Kumpikaan tuskin hyppii riemusta vastustajastaan, mutta Espanjalla on enemmän aihetta hymyyn.

Espanja on saanut kisoissa hyvin maalihanat auki, ja mikä tärkeinä Fernando Torres on löytänyt maalijyvän. Kovin keskikenttäpainoitteiselle joukkueella pelaava Espanja kaipaa hyökkäyspäähän vahvaa maalintekijää. Puolustus on ollut yllättävän paljon vaikeuksissa, joten sillä puolella riittää paljon petrattavaa.

Ranska ei ole vakuuttanut näissä kisoissa, joskin esitykset ovat jo huomattava parannus viime MM-kisoihin. Silti joukkue ei vaikuta yhtenäiseltä ja Ruotsia vastaan näkyi selkeä turhautuminen pelaajien kasvoilta. Ruotsitappio niskassa ei ole helppo lähteä avaamaan jatkopelejä.

Jos ihmeitä ei tapahdu, ottaa Espanja välieräpaikan ranskalaisten kustannuksella. Jotenkin on vaikea nähdä Ranskan parantavan peliään niin paljon, että se murtaisi espanjalaisten syöttömyllyn ja veisi voiton.

24.6. Englanti – Italia

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä otteluna meillä on Englannin ja Italian kohtaaminen. Valioliiga.comin toimitus uskoo, että tämä ottelupari tulee olemaan kaikista kiihkein puolivälierä. Molemmat joukkueet etenevät kisoissa toistaiseksi ilman tappioita, joten kovinkaan suuria pettymyksiä ei olla kummassakaan leirissä vielä jouduttu kokemaan.

Italia ei ole näyttänyt siltä joukkueelta, jota povattiin aina mestaruustaistoon asti mukaan. Joskaan se ei ole myöskään näyttänyt joukkueelta, joka voitaisiin kokonaan sieltä vielä ulos kirjoittaa. 1-1 tasapeli Espanjaa vastaan oli selkeä näyte siitä, että tarvittaessa pystytään haastamaan kuka tahansa. Toisaalta vain yhden voiton saattelemana alkulohkosta ei voida mistään huippusuorituksestakaan puhua.

Englanti on onnistunut tekemään työnsä riittävän hyvin, jotta se voidaan taas palauttaa suosikkien joukkoon. Yleensä se on tarkoittanut myös seuraavassa pelissä epäonnistumista. Näin emme kuitenkaan usko tapahtuvan.

Wayne Rooneyn paluu joukkueeseen ja elintärkeä maali miehelle itselleen takaavat sen, että joukkueen hyökkäys on yksi kisojen vaarallisimmista. Paikkoja ei puolustusvoittoisella taktiikalla liikaa tule, mutta koko kärkikolmikko (Carroll – Welbeck – Rooney) on osoittanut tekevänsä vaikka sitten niistä vähistä paikoista maaleja.

Kapteeni Steven Gerrard on pelannut loistavat kisat, mutta muuten ei keskikentältä ole juuri itsensä ylittäjiä löytynyt. Myös puolustus on ollut aika-ajoin täysin vietävissä – viimeksi Ukrainaa vastaan Ashley Cole tuntui jäävän koko ajan askeleen jälkeen.

Roy Hodgsonin puolustava taktiikka saattaa sittenkin olla se, mikä tuo kurinalaisuutta ja mahdollisuuksia joukkueeseen. Jos Englanti saa puolustuslinjansa John Terryn johdolla varmemmaksi, kaikki on mahdollista.

Valioliiga.comin toimitus uskoo, että Englanti ottaa Italiasta voiton ja etenee välieriin. Voitto tosin ei tule helpolla – jatkoaika tuo vasta ratkaisun.