– Totta kai ne halusi oman joukkueensa voittavan, mutta tärkeämpää oli itse se päivä kaikkine rituaaleineen, Jere Virtanen sanoo.

Juttelemme Virtasen ja Jaakko Perttilän kanssa jalkapallosta espoolaisessa ravintolassa. Haastattelun aiheena on kaksikon esikoisteos: Kannattamisen kahdet kasvot. Kirjan tapahtumapaikkana on Manchester, mutta teos käsittelee englantilaista kannattajakulttuuria laajemmin – ei vain yhden yksittäisen seuran näkökulmasta. Manchester Unitedia toki käytetään usein case-esimerkkinä.

– Liiketoimintojeni takia ylivoimaisesti parhaat suhteet löytyivät Manchesterista, minkä takia kaikkien asioiden järjestäminen oli paljon helpompaa kuin missään muualla. Esityön määrä oli paljon vähäisempi ja pystyttiin tekemään tämä tosi paljon tehokkaammin, Virtanen luettelee syitä matkakohteen valintaan.

Kirjailijoina yrittäjä ja jalkapallotoimittaja

Päädymme juttelemaan Virtasen ja Perttilän taustoista. Virtanen on monialayrittäjä, joka aikoinaan lähti kokeilemaan siipiään myös media-alalle. Ensin laitettiin pystyyn Valioliiga.com ja pari vuotta myöhemmin sisarsivusto Laliiga.com. Jalkapallo ylipäätään on Virtasen heikko kohta. Etenkin brittifutista tulee seurattua päivittäin.

Perttilä ja Virtanen ovat tunteneet toisensa useamman vuoden ajan. Tarkalleen ottaen siitä lähtien, kun Virtanen palkkasi jalkapalloon erikoistuneen urheilutoimittaja Perttilän johtamaan Valioliiga.comin ja myöhemmin myös Laliiga.comin sisältöpuolta.

– Minua voisi ehkä kuvailla jonkinlaiseksi jalkapalloromantikoksi. Toki minullakin on suosikkiseurani, mutta yhtä lailla erilaiset jalkapallokulttuurit ja seuraidentiteetit kiinnostavat todella paljon, Perttilä miettii.

Kannattajia laidasta laitaan

Mennään itse teokseen. Mitä sanottavaa jalkapallosivustojen perustajalla ja lajiromantikolla on?

– Teoksessa pohditaan kannattajakulttuurin historiaa, muuttumista, muutoksen syitä ja kannattajien monimuotoisuutta. On paikallisia, ulkomaalaisia, pitkään tiettyä seuraa kannattaneita, vasta mukaan tulleita. On huligaanejakin, Virtanen ja Perttilä kertovat yhteen ääneen lähes suut vaahdoten.

Puhetta kuunnellessa käy selväksi, että kannattajia riittää laidasta laitaan.

– Osalle ottelun lopputuloksella ei ollut suurempaa merkitystä. Toisille taas se ottelun lopputulos vaikutti kaikkeen tekemiseen niin paljon, että häviön tullen ei enää tehty sinä päivänä mitään ja masennuttiin. Voiton myötä mentiin juhlimaan, Perttilä sanoo.

Voittojen juhlimista, tappioista masentumista. Oman seuran kannattaminen näkyy erilaisina tekoina. Jotkut keskittyvät vain kannustamiseen, toiset viheltävät ja kolmannet suorastaan vihaavat oman seuran pahimpia kilpailijoita. Virtanen vahvistaa havainnot.

– Osa porukasta tahtoo osoittaa oman seuran kannatusta halveksumalla toisia seuroja, mistä syntyy molemminpuolista enemmän tai vähemmän rumemmanpuolista vihaa.

Matkallaan Virtanen ja Perttilä tapasivat myös Unitedin huligaaniryhmän Red Armyn johtajan Tony O’Neillin. O’Neillin kaltaisen kannattajan maailma on hyvin erilainen kuin vaikkapa lapsiperheen, joka seuraa viikonloppuisin suosikkiseuransa otteluita.

– O’Neillille tärkeintä tuntui olevan se, että ensin vedettiin pubissa kännit ja sen jälkeen mentiin mäiskimään vastustajan huligaaneja. Ei puhuttu ottelun lopputuloksesta. Puhuttiin siitä, saiko Red Army ajettua vastustajan huligaanit pois näiden katsomonosasta, Perttilä muistelee.

Yhteenkuuluvuuden tunne tärkeää

Mikä oikeastaan on syynä kannattamiselle ja vihanpidolle muita kohtaan? Mikä saa ihmisen uhraamaan suuren osan elämästään yhdelle jalkapalloseuralle? Miksi joillekin vaimo ja perhe tulevat vasta jalkapallon jälkeen? Näitä kysymyksiä kirjassa pyritään avaamaan. Perttilä paljastaa haastattelussa näkemyksiään sen verran, että hänen mielestään kyse on yhteenkuuluvuuden tunteesta.

– Jalkapalloseura tarjoaa foorumin ihmisille, jotka ajattelevat vähintään siitä yhdestä asiasta samalla tavalla. Sen oman seuran muut kannattajat ymmärtävät, miten tappio ottaa päähän ja kuinka mahtavalta voitto arkkivihollisesta tuntuu. Puhutaan hyvin tiiviistä ryhmästä.

– Jere tykkää verrata kannattamista jopa uskontoon.

Valioliiga.comilta alennusta kirjaan

Virtasen ja Perttilän teoksen Kannattamisen kahdet kasvot pääsee ennakkotilaamaan Fitran sivuilta. Linkin kautta pääset ostamaan kirjan 20 prosenttia edullisemmin, ja kirja toimitetaan kotiin jo ennen sen virallista ilmestymistä kirjakauppoihin. Teos julkaistaan virallisesti lokakuussa.

PS. Kirjaa seuraa dokumentti

Virtasen ja Perttilän tutkimusmatka englantilaisen jalkapallokannattamisen saloihin on saamassa toisenkin muodon. Teosta seuraa dokumenttielokuva, joka on tarkoitus julkaista vuoden 2016 alkupuolella. Dokumentissa kannattajakulttuuria peilataan enemmän Manchester Unitedin kautta. Virtanen on jo käynyt neuvotteluja seuraavista ”dokumenttijaksoista” joissa ruoditaan muiden jalkapalloseurojen kannattamista ja kannattajia.