Englanti ja Italia käyvät kiivasta taistoa neljännestä Mestarien liiga -paikasta. Tällä hetkellä Englanti saa neljä joukkuetta Mestarien liigaan (karsinnat mukaan lukien) ja Italia vain kolme. Tilanne voi muuttua, mikäli trendi jatkuu samanlaisena. Tällä palstalla seurataan jokaisen europeliviikon jälkeen, miten kilpailu Mestarien liiga -paikasta etenee.

Englannilla kauden paras euroviikko…

Englantilaisjoukkueita tulee usein europelien osalta mollattua. Toki Arsenal oli Bayern Müncheniä vastaan kuin lauma eksyneitä lampaita, mutta kokonaisuutena englantilaiset pelasivat erinomaisen europeliviikon. Mestarien liigassa Arsenalin tappio jäi ainoaksi. Manchester United voitti TsSKA Moskovan, Manchester City Sevillan ja Chelsea Kiovan Dynamon. Mestarien liigassa Englanti siis keräsi kuusi rankingpistettä kahdeksasta mahdollisesta.

Eurooppa-liigassa meni suhteessa vielä paremmin. Edellisellä europelikierroksella Englanti hävisi Italialle Eurooppa-liigan takia (uutinen). Nyt Liverpool ja Tottenham täyttivät ”velvollisuutensa” ja napsivat täydet pisteet. Liverpool kaatoi Rubin Kazanin ja Tottenham Anderlechtin.

… niin Italiallakin

Englantilaisjoukkueet venyivät europeleissä hyviin tuloksiin, mutta saman tekivät myös saapasmaan joukkueet. Juventus jäi yllättäen tasapeliin Borussia Mönchengladbachia vastaan. Muut paikkasivat Vanhaa Rouvaa onnistuneesti. Mestarien liigassa Roma voitti Bayer Leverkusenin. Eurooppa-liigan puolella Lazio kaatoi Rosenborgin, Fiorentina Lechin ja Napoli Midtjyllandin.

Italia olisi siis voinut enimmillään saavuttaa 10 rankingpistettä tämän viikon europeleistä. Vaikka Juve hieman konttasi, italialaiset napsivat yhteensä yhdeksän pistettä. Näin ollen Italia kuroi jälleen Englannin etumatkaa kiinni taistelussa neljännestä Mestarien liiga -paikasta. Italia saavutti kuluvan viikon europeleistä 1,5 vertailukelposta rankingpistettä. Englannin potti jäi 1,25:een.

West Hamin ja Southamptonin merkitys

Englantilaisjoukkueet napsivat tältä kierrokselta 10 rankingpistettä ja italialaiset vain yhdeksän. Miksi Italia kuitenkin otti Englantia kiinni? Koko kaudelta kerätyt ja kerättävät pisteet jaetaan europeleihin (myös karsintoihin) osallistuneiden joukkueiden määrällä. Englannin pisteet siis jaetaan kahdeksalla, vaikka euroturnausten lohkovaiheissa on mukana vain kuusi Valioliiga-joukkuetta. Syy on se, että West Ham ja Southampton putosivat Eurooppa-liigan karsinnoissa.

Vastaavasti Italiaa rasittaa vain Sampdorian putoaminen karsinnoissa. Voidaan siis tietyllä tapaa sanoa, että Italialla on vain yksi riippakivi Englannin kahta vastaan.

Kuluvan kauden vertailu

Katsotaanpa vielä, miltä koko kuluvan kauden tilanne rankingpisteiden osalta näyttää. Englantilaisjoukkueet ovat saaneet kasaan yhteensä 6,5 vertailukelpoista rankingpistettä. Italian lukema näyttää tasan samaa. Italia on siis nyt onnistunut saavuttamaan englantilaisjoukkueiden etumatkan, jonka maa sai Mestarien liigan lohkovaiheeseen päässeiden joukkueiden myötä. Kuten tiedetään, Englanti sai UCL-lohkovaiheeseen neljä joukkuetta ja Italia vain kaksi. Kukin Mestarien liigan lohkovaiheeseen päässyt joukkue keräsi maalleen neljä pistettä. Kun nuo pisteet jaettiin europeleihin osallistuvien joukkueiden määrällä, Englannille kirjattiin UCL-lohkovaiheeseen pääsystä 2,0 ja Italialle 1,333 vertailukelpoista rankingpistettä. Lisäksi Englanti saalisti europelikarsinnoista huomattavasti enemmän pisteitä kuin Italia.

Muistutetaan vielä tässä vaiheessa, mitä varten me tällaisista rankingpisteistä kirjoitamme. Pelissä on neljäs Mestarien liiga -paikka kaudeksi 2017-18. Mestarien liigan neljäs paikka ei määräydy pelkästään tämän kauden rankingin perusteella. Laskuihin otetaan mukaan myös neljän edellisen kauden pistepotit. Englanti johtaa yhä Italiaa lukemin 68,534-65,439, mutta tätä menoa Italia tulee ennen pitkää ohi. Näillä näkymin hyvin ratkaisevaksi on osoittautumassa tämän kauden pudotuspeleihin pääseminen ja niissä menestyminen.

Kun tarkastellaan Mestarien liigan paikkajakoa kaudeksi 2018-19 (kauden 2011-12 pisteet putoavat pois), Englanti alkaa olla pulassa. Italia johtaa tuota kilpailua nyt jo 54,082-53,284.

Pistelaskusysteemin kertaus

Jokainen Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa mukana oleva joukkue kerää maalleen pisteitä. Joukkue saa kaksi pistettä voitosta ja yhden tasapelistä (karsintaotteluista sai puolitetut pisteet). Mestarien liigan pudotuspeleissä neljännesvälieristä, puolivälieristä, välieristä ja finaalista joukkue saa yhden lisäpisteen kultakin kierrokselta. Eurooppa-liigan puolella lisäpiste irtoaa puolivälieristä, välieristä ja finaalista. Lisäksi joukkue saa neljä pistettä, mikäli se pääsee Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja neljä lisää, mikäli se pääsee Mestarien liigan pudotuspeleihin.

Maaranking lasketaan keskiarvona. Maan kaikkien europelijoukkueiden pisteet lasketaan yhteen. Summa jaetaan kyseisestä maasta europeleihin osallistuvien joukkueiden lukumäärällä. Maan lopullinen pistemäärä muotoutuu viiden viimeisimmän (neljä edellistä ja nykyinen) kauden keskiarvon summana.

Maarankingia voi seurata Uefan verkkosivuilta. Kuluvan kauden lukemat eivät vastaa tässä jutussa esitettyjä lukemia, koska Uefa ei ole vielä päivittänyt eilisten Eurooppa-liigan otteluiden pisteitä.