EFL Trophyn tulevaisuus ei näytä valoisalta.

Puhutaan siis turnauksesta, johon osallistuu joukkueita Ykkös- ja Kakkosliigasta sekä Valioliiga 2:sta (valioliigaseurojen reservijoukkueita). Turnausta hallinnoiva The Football League (EFL) tiedotti langettaneensa 60 000 punnan (noin 70 000 euroa) edestä sakkoja yhteensä 12 eri seuralle, jotka ovat peluuttaneet EFL Trophyn otteluissa liian huonoja joukkueita.

Luton ja Portsmouth joutuvat kumpikin maksamaan 15 000 punnan sakot kolmesta erillisestä rikkeestä. Muut sakotettavat seurat ovat Bradford, Blackpool, Bristol Rovers, MK Dons, Millwall, Charlton, Peterborough, Sheffield United, Southend ja Fleetwood, jotka kaikki saivat 3 000 punnan sakon.

– Kaikki rikkeet johtuivat säännön 7.3 rikkomisesta. Säännössä määrätään täysivahvuisen kokoonpanon nimeäminen ja käyttäminen kaikissa otteluissa, EFL:n tiedotteessa sanottiin.

”Täysivahvuinen kokoonpano” tarkoittaa sitä, että viiden pelaajan avauskokoonpanossa on oltava sellaisia, jotka olivat avauksessa joukkueen edellisessä tai ovat avauksessa joukkueen seuraavassa ottelussa. Vaihtoehtoisesti joukkueet voivat nimetä avaukseen viisi pelaajaa, jotka ovat pelanneet kuluvan kauden aikana eniten sarja- ja muita cup-otteluita.

Sääntö saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se siis tarkoittaa, että EFL Trophy -otteluissa joukkueet eivät saa peluuttaa pelkkiä junioreita tai joukkueen heikoimpia pelaajia.

Yleisöäkään ei kiinnosta

Jos 12:ta eri seuraa rangaistaan liian huonon kokoonpanon peluuttamisesta, se kertoo karua kieltä kilpailun arvostuksesta seurojen keskuudessa. Eivätkä seurat ole ainoita.

Viime viikon kierroksella kahdessa kolmasosassa otteluita oli alle 1 000 katsojaa. Portsmouthin ja Bristol Roversin välisessä ottelussa yleisöä oli Fratton Parkilla vähiten sitten toisen maailmansodan.

Yksi rangaistuista seuroista – Luton – otti jo kantaa EFL:n langettamaan rangaistukseen. Lutonin näkemyksen mukaan sen otteluissa on käynyt yleisöä vain siksi, että joukkue on peluuttanut niin montaa omaa junioria. Siitä ei seuran mukaan pitäisi rangaista.

– Mielestämme meidän ei pitäisi joutua maksamaan sakkoja siitä, että tarjoamme nuorille pelaajillemme kokemusta, Lutonin tiedotteessa sanottiin.

– Mielestämme valitsemamme joukkue toi lisäarvoa kilpailulle, joka oli kuolemassa viime kaudella ja joka nyt hoippuu matalien yleisömäärien edessä. Meillä oli toiseksi suurin yleisö kotiottelussamme toista EFL:n alaista seuraa vastaan. Uskomme, että se johtui vain siitä, että peluutimme nuoria.

– Ymmärrämme sääntörikkomuksemme, mutta pilkkaako rikkeemme kilpailua yhtään enempää kuin se, että seura vaihtaa maalivahtinsa parin minuutin jälkeen pois vain, jotta se täyttäisi kilpailusäännön viidestä avauksen pelaajasta?

Näin tosiaan kävi. Ykkösliigan Bradford vaihtoi ykkösvahti Colin Doylen pois kolmannella peliminuutilla ottelussa Burya vastaan. Kertoo paljon kilpailun luonteesta.