Entinen huippupelaaja Eamon Dunphy herätti tällä viikolla huomiota kritisoidessaan maailman kalleinta jalkapalloilijaa Paul Pogbaa. 105 miljoonaa euroa Manchester Unitedille maksanut ranskalainen ei Dunphyn mielestä ymmärrä peliä, ja se näkyi esimerkiksi Arsenalin tasoitusmaalissa viime lauantaina.

– Paul Pogban olisi pitänyt antaa hänelle (Marcus Rashford) tukea. Hän ei vaivautunut, hän vain seisoi siinä, koska hän ei oikeastaan ymmärrä peliä, Dunphy sanoi 2fm:llä.

Äkkiseltään väite, ettei Sir Alex Fergusonin, Antonio Conten ja Massimiliano Allegrin kaltaisilta valmentajilta jalkapallo-oppia ammentanut ja huipulla jo useamman vuoden pelannut 23-vuotias maajoukkuepelaaja ymmärtäisi peliä, tuntuu absurdilta. Onkin syytä muistaa, että lajiasiantuntijoilla on tapana kärjistää asioita tullakseen huomatuiksi.

Pogban kirous on hänestä maksettu siirtosumma. Nyt jokainen liike kentällä on suurennuslasin alla, ja kun oikein tarkkaan katsoo, keskikenttäpelaajan pelin ymmärryksessä voi näkyä puutteita ja hän sortuu liian helposti vääriin ratkaisuihin.

Liikaa vastuuta?

Pogban esitykset ovat ailahdelleet syyskaudella. Mies on erityisen taitava löytämään kentältä vapaata tilaa ja tekee välillä maagisia asioita hyökkäyspäässä, mutta toisaalta hän on saanut kritiikkiä etenkin kurittomasta sijoittumisesta ja ennakoinnin puuttumisesta. Moderni keskikenttäpelaaja tietää jo hyvissä ajoin etukäteen, minkälaisissa tilanteissa pitää osata ottaa muutama varmistava askel puolustussuuntaan.

Unitedin pelejä seuratessa tuntuu siltä, että Pogban harteilla on liikaa vastuuta. Hän vaeltelee aika ajoin ympäri kenttää – joko laskeutuu hakemaan palloa alhaalta tai toisaalta ajautuu laidalle pelin ulkopuolelle ja jättää puolustuslinjan suojattomaksi. Väsyessään mies ei jaksa enää taklata tai hoitaa puolustusvelvoitteitaan 100-prosenttisesti. Liikkuminen poikkeuksellisen laajalla säteellä voi toki johtua siitä, että hän on saanut valmennusjohdolta sellaiset ohjeet. Joka tapauksessa se näyttää erikoiselta muiden pelaajien pysyessä sovitussa ryhmityksessä varsin kurinalaisesti.

Pogba ei ole Unitedin luovin pelaaja, mutta pelirohkeutta hänellä riittää. Se on erinomainen asia. Riskejä saa ja pitääkin ottaa huipputasolla – eikä miehen syöttöprosenttikaan (85,8) ole huono. Silmiinpistävää on se, että saadessaan pallon Pogba valitsee usein näyttävimmän ja haastavimman vaihtoehdon pallonhallinnan pitämisessä omalla joukkueella. Sitä ennen hän tarvitsee useamman pallokosketuksen, ja mitä ylempänä hän pelaa, sitä enemmän vastustajia ehtii kerääntyä ympärille.

Keskikentällä alempana on enemmän tilaa, mutta sekin osoittautuu usein harhaluuloksi. Pogba ei aina vaikuta tunnistavan vaaran paikkoja ja ymmärtävän, milloin keskikentällä kannattaa ottaa varman päälle ja jättää se haastava ulkosyrjäsyöttö tai pitkä puolenvaihto väliin. Kapteeni Wayne Rooneylla on ollut vastaavia ongelmia pelatessaan keskikentällä.

Turhat pallonmenetykset johtavat vastustajan vaarallisiin vastahyökkäyksiin. Yksikin menetys voi olla kohtalokas, sillä viimeistelyn kanssa tällä hetkellä tuskailevalla Unitedilla on toisessa päässä suuria vaikeuksia ratkaista otteluja, jotka sen pitäisi kaiken järjen mukaan voittaa.

Pelikaverit vaihtuvat

Pogba on kärsinyt siitä, että keskikentällä pelikaverit vaihtuvat ja yhteinen sävel kärkipelaaja Zlatan Ibrahimovićin kanssa ei ole vielä löytynyt. Se varmasti turhauttaa ja saa pelaajan sortumaan helpommin vääriin ratkaisuihin. Vaikka Pogballa on erinomainen laukaus, hän saa joskus itsensä näyttämään naurettavalta yrittäessään kaukovetoa 35 metristä – etenkin kun laukausten tarkkuus on ollut alkukaudesta hakusessa.

Valioliigassa pelataan aivan eri peliä kuin Serie A:ssa, ja sopeutuminen vie Pogballakin aikaa. Joissakin asioissa hän on jo ylivertainen, mutta pelin ymmärryksen suhteen ranskalaisesta tuskin koskaan tulee esimerkiksi Jari Litmasen kaltaista jalkapalloneroa.

Pientenkin asioiden petraamisella voi kuitenkin päästä pitkälle. Tilastojen mukaan Pogba tekee kentällä paljon oikeita asioita, mutta jotakin hänen pelistään vielä puuttuu, jotta hänestä saatu hyötysuhde ja vaikutus koko joukkueen peliin olisivat vielä suuremmat. Tässä vaiheessa katse kääntyy manageri José Mourinhoon ja siihen, missä ryhmityksessä ja roolissa portugalilainen uskoo saavansa kultakimpaleestaan eniten irti.

Paul Pogba Valioliigassa 2016–2017 (lähde: Who Scored)

Ottelut: 11
Minuutit: 990
Maalit: 2
Varoitukset: 3
Laukaukset/ottelu: 3,1
Syötöt/ottelu: 71,5
Syöttöprosentti: 85,8
Taklaukset/ottelu: 1,9
Pallonriistot/ottelu: 1,4
Rikkeet/ottelu: 2,5