Crystal Palacen laitahyökkääjä Wilfried Zaha on päättänyt hylätä toiveet Englannin maajoukkueessa pelaamisesta ja anoo FIFA:lta oikeutta vaihtaa Norsunluurannikon maajoukkueeseen. Zaha syntyi Norsunluurannikossa, mutta muutti Englantiin neljävuotiaana.

Zaha pelasi säännöllisesti Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa ja esiintyi kahdesti myös Englannin A-maajoukkueessa. Debyyttinsä hän teki marraskuussa 2012 Tukholman Friends Arenan avausottelussa Ruotsia vastaan – ottelussa, jossa Zlatan Ibrahimovic laukoi kuuluisan skorpionimaalinsa kaukaa rankkarialueen takaa. Toinen maaottelu tuli tilille Skotlantia vastaan elokuussa 2013. Koska molemmat ottelut olivat ystävyysotteluita, ei pelaaminen peleissä sitonut Zahaa Englannin maajoukkueeseen.

– Norsunluurannikolaisenglantilainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Wilfried Zaha on päättänyt pelata ”Elefanteissa” eli synnyinmaansa Norsunluurannikon väreissä. Pelaaja lähetti sunnuntaina 27.11.2016 FIFA:lle anomuksensa vaihtaa maajoukkuettaan, Norsunluurannikon jalkapalloliitto muotoili tiedotteessaan Independentin mukaan.

24-vuotias Zaha on pelannut valtaosan urastaan kasvattajaseuransa Crystal Palacen riveissä. Hän sai vuonna 2013 sopimuksen Manchester Unitediin, muttei saanut suurseurassa koskaan kunnon tilaisuutta ja palasikin Crystal Palaceen.

Vaikka lontoolaisseuran alkukausi on ollut nihkeä ja alla on viiden ottelun tappioputki, on Zaha alustanut maalin kaikissa viimeisessä neljässä ottelussaan. Valioliigan maalisyöttötilastossa hänen edellään onkin ainoastaan kolme ei-englantilaista pelaajaa – Kevin De Bruyne, Nemanja Matic ja Philippe Coutinho. Crystal Palacen manageri Alan Pardew harmitteleekin FIFA:n sivuilla sitä, ettei Zaha saanut Englannilta kunnon tilaisuutta.

– Minusta Zaha on tehnyt enemmän kuin tarpeeksi ansaitakseen maajoukkuekutsun. Katsokaa hänen tilastojaan. Tappioputkenkin aikana hänen puolustustyönsä on ollut hyvää ja maalisyöttöjä alkaa kasaantua.

– Ymmärrän hänen turhautumisensa. Samantasoisia pelaajia on valittu joukkueeseen ja hän koki ansainneensa uuden tilaisuuden. Valioliigassa ei ole montaa englantilaista pelaajaa, jotka pääsevät ohi vastustajista niin hyvin kuin hän. Jotkut pääsevät, mutta he eivät ole englantilaisia, Pardew uskoo.

Norsunluurannikko johtaa omaa karsintalohkoaan kahden pisteen erolla Marokkoon ja Gaboniin, kun kaksi kierrosta kuudesta on pelattu. Vain lohkon voittaja selviytyy vuoden 2018 MM-turnaukseen.