Valioliigakierros pantiin pakettiin viidellä myöhäisottelulla. Yllätyksiä ei nähty koko päivänä, vaan teemana oli erojen kasvaminen sarjan kärki- ja häntäpään välillä. Tottenham oli illan pelien suvereenein voittaja, ja Manchester United sai vaihteeksi lopussa syytä juhlaan. Salomon Rondon ylsi harvoin nähtyyn saavutukseen, ja City-leiri sai voiton lisäksi huonojakin uutisia.

Maalinteon iltapeleissä aloitti Tottenhamin tanskalaispelaaja Christian Eriksen, joka on äitynyt rutikuivan alkukauden jälkeen mainioon vireeseen. Eriksenille maali oli jo neljäs viimeisessä neljässä ottelussa.

OptaJoe

@OptaJoe
4 - Christian Eriksen has scored as many goals in his last four Premier League appearances (4) as in his previous 41 combined. Reignited.

Maalit olivat kaikissa otteluissa tiukoilla, mutta Southamptonin urakka Stoken vieraana sentään helpottui, kun se pääsi miesylivoimalle jo avausjakson puolivälissä. Stoken paha poika, itävaltalainen Marko Arnautovic lensi suoralla punaisella suihkuun. Arnautovic potkaisi vaarattomassa tilanteessa sivurajaheiton jälkeen Southamptonin Sofiane Bouhalia polveen ja ansaitsi joulukorttinsa.

Seuraavaksi verkkoa heilutti suvereenisti otteluaan hallinneen Manchester Cityn Pablo Zabaleta, joka sijoitti pallon takatolpalta maaliin Kevin De Bruynen mainiosta keskityksestä. Edellisen maalinsa Citylle argentiinalaispuolustaja oli tehnyt lähes päivälleen kaksi vuotta aikaisemmin ottelussa AS Romaa vastaan. Johan oli aikakin, taisi Pablo miettiä tuulettaessaan.

Squawka

@Squawka
Pablo Zabaleta scores his first goal for Man City in 736 days, dating back to 10th December, 2014 vs. Roma.

We think he enjoyed that one.

Minuutti ennen avausjakson täyttymistä City sai jobinpostia, sillä Pep Guardiolan oli pakko ottaa Ilkay Gündogan vaihtoon. Saksan maajoukkuemies sai tärskyn polveensa ja City-leirissä jäädään odottelemaan diagnoosia pelonsekaisin tuntein.

Crystal Palacen puolustusta koetteli avausjaksolla Manchester Unitedin miehistöstä muun muassa napakan volleyn täräyttänyt Wayne Rooney, mutta kaima-Hennessey oli Palacen maalilla hereillä. Seuranneesta vastaiskusta Wilfried Zaha oli hurjastella tekopaikalle ja Marcos Rojo joutui pysäyttämään miehen vapaapotkun ja varoituksen arvoisesti.

Taukovihellyksen lähestyessä Hennessey torjui tarkasti myös Paul Pogban ensimmäiset lähentelyt. Loppuun asti Hennesseyn nolla ei kuitenkaan pitänyt, vaan vahvan avausjakson pelannut ranskalainen suti pallon maaliin puoliajan viimeisellä sekunnilla. Tilanne haiskahti paitsiolta, eikä Zlatan Ibrahimovicin käsivirhekään ollut kaukana, mutta tuomaristolle päätökset olivat äärimmäisen hankalia tehdä.

Toisella puoliajalla Tottenhamin Christian Eriksen jatkoi hurjaa virettään viimeistelemällä ottelun toisen maalinsa – ja viidennen neljässä ottelussa. Eikä sekään riittänyt, vaan 10 minuuttia myöhemmin Victor Wanyama lisäsi Spursin johdon jo 3-0:aan. Nämä lukemat jäivät taululle päätösvihellykseen asti.

West Bromwichin kotistadionilla käynnistyi puolestaan Salomon Rondon -show. Venezuelalainen puski 13 minuutissa isännille kolme maalia ja samalla valioliigauransa ensimmäisen hattutempun. Rondonista tuli nyökkäystensä myötä vasta toinen pelaaja, joka on tehnyt Valioliigassa hattutempun pelkillä puskumaaleilla.

OptaJoe

@OptaJoe
3 - Salomon Rondon is only the 2nd player to score a Premier League hat-trick of headers (Duncan Ferguson v Bolton in December 1997). Bonce.

Manchester Unitedille kävi puolestaan kuten usein ennenkin: vastustaja pääsi toisella jaksolla mukaan peliin. James McArthurin komean laukauksen 63. minuutilla David De Gea vielä torjui fantastisesti, mutta Palacen pyristely ei päättynyt siihen. Kolme minuuttia myöhemmin McArthur onnistui, kun Damien Delaney jatkoi pallon hurmaavasti kantapäällään skotille. Takuulla kierroksen komeimpia syöttöjä.

Sitten nähtiin jälleen niin tuttua Unitedin huonoa tuuria tai ”huonoa tuuria”, miten vain. Hennesseyn loistopelastukset jatkuivat edelleen, ja pari tuomaripäätöstä kääntyi Unitedia vastaan. Näkemättä jäi Joe Ledleyn käsivirhe rankkarialueella, ja Juan Matan maali hylättiin virheellisesti paitsiona. Jo aiemmin illan miinussarakkeeseen oli kirjattu koko illan kolhuja saaneen Eric Baillyn joutuminen loukkaantuneena vaihtoon.

Tällä kertaa United ei kuitenkaan antanut senttiäkään periksi ja sai palkintonsa 88. minuutilla. Hienon pelin pelannut Paul Pogba taisteli sinnikkäästi, syötti Zlatanin tekopaikkaan ja ruotsalainen venytti tyylikkäästi pallon takanurkkaan.

Unitedin paikallisvastustaja City sinetöi oman, helponlaisen voittonsa 86. minuutilla David Silvan maalilla.

Swansea ei pystynyt West Bromwichin vieraana kuin lohtumaaliin, jonka Wayne Routledge lakaisi maaliin paluupallosta. Mark Hughesin juhlaottelua (400. peliä Valioliiga-managerina) pelannut Stoke puolestaan sai taisteli maalittoman tasapeliin, vaikka se pelasi kolme neljäsosaa ottelusta miesvajauksella.

Valioliigakierroksen klo 22 alkaneet ottelut:

Crystal Palace-Manchester United 1-2 (0-1)

0-1 Paul Pogba (45’+1)
1-1 James McArthur (66′)
1-2 Zlatan Ibrahimovic (88′)

Manchester City-Watford 2-0 (1-0)

1-0 Pablo Zabaleta (33′)
2-0 David Silva (86′)

Stoke-Southampton 0-0 (0-0)

Ulosajo Marko Arnautovic, Stoke (23′)

Tottenham-Hull 3-0 (1-0)

1-0 Christian Eriksen (14′)
2-0 Christian Eriksen (63′)
3-0 Victor Wanyama (73′)

West Bromwich-Swansea 3-1 (0-0)

1-0 Salomon Rondon (50′)
2-0 Salomon Rondon (61′)
3-0 Salomon Rondon (63′)
3-1 Wayne Routledge (78′)

Kello 21.45 alkaneiden otteluiden koosteen voi lukea tästä.