Valioliigasta putosivat kauden päätteeksi Stoke, Swansea ja West Brom. Jokaisella seuralla on edessään täysin uusi aikakausi, jona sen edustusjoukkue pelaa Mestaruussarjaa.

Jokaisessa pudonneessa joukkueessa on myös tukku pelaajia, joiden taso mahdollistaa jatkamisen joko Valioliigassa tai muussa kärkisarjassa.

Xherdan Shaqiri on antanut merkkejä halustaan jättää Stoke jo pidempään. Sveitsin maajoukkuehyökkääjä tuskin jääkään pelaamaan Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Aiemmin muun muassa Bayern Müncheniä ja Inter Milania edustaneen 26-vuotiaan vuoteen 2020 asti jatkuvassa sopimuksessa on lähes 14 miljoonan euron ulosostopykälä. Tämä ei kuitenkaan pysäyttäne päättyneellä kaudella kahdeksan maalia 35 valioliigaottelussa iskeneen tykinkuulan liikkumista nykysijoiltaan. Pikainen haku tuottaa huhupuheissa kiinnostuneiden nimien listalle ainakin Tottenhamin, Evertonin, Crystal Palacen, Besiktasin…

Shaqirin tavoin Stokea pitkään pinnalla pitänyt maalivahti Jack Butland tuntuu myös melko kovalta nimeltä jatkamaan uraansa Mestaruussarjassa. Erittäin todennäköisesti MM-kisoissa kesällä nähtävän torjujan ura on päinvastaisessa kurssissa kuin päättyneen kauden seuransa. Huhuissa Butlandin joukkue on punasävyinen; sekä Liverpoolin että Arsenalin maalivahtiosasto on jatkuvan tarkkailun alla.

25-vuotias maalivahti kertoo Stoken sivustolla, ettei jääminen seuraan ole sekään täysin poissuljettu vaihtoehto.

– Olen aina sanonut, että rakastan tälle seuralle pelaamista. Minulla tulee myös aina olemaan omat intohimoni ja tavoitteeni. Haluan pelata Mestarien liigaa, ja haluan edustaa maatani MM-kilpailuissa. Nämä asiat eivät tule muuttumaan.

West Brom on onnistunut pitämään toppari Jonny Evansin linjassaan useiden siirtoikkunoiden aikana nähdyistä siirtoyrityksistä huolimatta. Entistä Man United -pelaajaa ovat tiettävästi halunneet riveihinsä muiden muassa Arsenal ja Manchester City. Ensin mainitun puolustuksen keskustassa on nyt entistä enemmän aukkoa, kun Laurent Koscielny on loukkaantumisensa vuoksi sivussa luultavasti koko syyskauden. Kokeneen Evansin sopimuksessa on putoamisen varalta vain kolmen miljoonan punnan ulosostopykälä.

Alfie Mawsonia koskee sama kuin Butlandia; vaikka oma joukkue putosi, on henkilökohtainen ura jyrkässä nousussa. Swansea-toppari oli omaksikin yllätyksekseen mukana Gareth Southgaten maajoukkueen harjoitusotteluissa keväällä. Alasarjoja kuusi kautta tahkoneen puolustajan saattaisi kuvitella haluavan jatkaa korkeimmalla tasolla myös ensi kaudella. Välittömästi kauden jälkeen suoritettu polvileikkaus pitää Mawsonin sivussa tulevat pari kuukautta.

Pudonneitten joukkueitten pelaajistoista löytyvät lisäksi muiden muassa Joe Allen, Jordan Ayew, André Ayew, Ahmed Hegazi, Grzegorz Krychowiak, Salomón Rondon