Kun Valioliigan peränpitäjä Huddersfield nimesi maanantaina uudeksi managerikseen saksalaisen Jan Siewertin, teki se todella yllättävän ja myös rohkean valinnan. 36-vuotias Siewert on paitsi kuluvan vuosikymmenen neljänneksi nuorin vakituinen valmentaja Valioliigassa (nuorempia Andre Villas-Boas, Tottenham, Alex Neil, Norwich ja Garry Monk, Swansea), niin myös valmentajana karkeasti sanottuna täysi keltanokka.

Jotain Siewertin kokemattomuudesta kertoo sekin, ettei hänellä ennen maanantaita ollut edes omaa Wikipedia-sivua – sen paremmin englanniksi kuin saksaksikaan.

Aikuisten peleistä kokemusta neljänneltä sarjatasolta

Pelaajaurallaan Siewert ei koskaan päässyt kansallisiin sarjoihin asti, ja hän laittoikin nappulat naulaan jo 27-vuotiaana. Valmennuskurssit käytyään Siewert pääsi apulaisvalmentajan hommiin Saksan alle 17- ja 18-vuotiaiden maajoukkueisiin, ja kesällä 2015 hän sai ensimmäisen päävalmentajapestinsä. Siewertistä tuli neljännellä sarjatasolla pelaavan Rot-Weiss Essenin käskyttäjä, mutta pesti ei kestänyt edes täyttä kautta, vaan 3.4.2016 Siewert sai Essenistä potkut kehnojen tulosten takia.

Esseniä pidettiin ennen kauden alkua nousijasuosikkina, mutta Siewertin potkujen aikaan se majaili putoamisviivan alapuolella. Tuskin kukaan piti lähtöpasseja epäoikeudenmukaisina. Fanifoorumeilla Siewertiä tituleerattiin ”lasten valmentajaksi”, ja hyppy ammattilaisseuran puikkoihin vaikutti olleen liian suuri askel.

Siewert ei kuitenkaan jäänyt kohtaloaan suremaan, vaan siirtyi seuraavaksi kaudeksi valmentamaan Bochumin alle 19-vuotiaiden joukkuetta. Sieltä matka jatkui seuraavana kesänä Borussia Dortmundin – Essenin tavoin neljännellä sarjatasolla Regionalligassa pelanneeseen – kakkosjoukkueeseen, ja loppu onkin valioliigahistoriaa.

– Tällaisia tarinoita kirjoittaa vain ja ainoastaan jalkapallo, Rot-Weiss Essenin johtokunnan puheenjohtaja Marcus Uhlig kommentoi Reviersportille.

– Sen täytyy olla Jan Siewertille kuin satua. Tuollaisen tilaisuuden saa vain kerran elämässä, ja silloin siihen täytyy tarttua.

Dortmundin valmentajatehdas viljelee valioliigaluotseja

BBC on pyrkinyt selvittämään, kuinka Huddersfield päätyi valitsemaan valmentajan Saksan neljänneltä sarjatasolta ja uskalsi tarrata mieheen, joka ei ole ollut sen paremmin pelaajana kuin valmentajanakaan lähelläkään pääsarjatasoa. Selitys löytynee Borussia Dortmundin verrattomasta valmentajatehtaasta.

Saksalaisvalmentajia on virrannut Englantiin yhä enemmän, mutta tunnetuimpia heistä yhdistää juuri keltaisesta väristään tunnettu suurseura. Liverpoolin Jürgen Klopp on tietysti ex-dortmundlaisten lipunkantaja, mutta myös kolme edellistä Dortmundin reservijoukkueen luotsia on päätynyt parrasvaloihin Englannissa.

Huddersfieldista reilu viikko sitten lähtenyt David Wagner valmensi Dortmundin kakkosjoukkuetta vuosina 2011-2015, ennen kuin hänet värvättiin tuolloin Mestaruussarjassa pelanneeseen Huddersfieldiin kesken kauden. Wagnerin seuraaja Daniel Farke valmentaa Mestaruussarjassa toisena olevaa Teemu Pukin Norwichia, ja Farken työtä jatkanut Siewert sai seuraavana paikan Huddersfieldista.

Englannin korkeimmilla tasoilla pelaaville seuroille on hyvin epätavallista palkata valmentajia suoraan juniori- tai reservijoukkueista, mutta Huddersfield ei moista uhkarohkeutta vierasta. Niin palavasti Terrierien omistaja Dean Hoyle on ”kloppilaiseen pelitapaan” ihastunut.

Saksassa mainiosti menestynyt Klopp teki suuren vaikutuksen jo ensimmäisinä viikkoinaan Valioliigassa syksyllä 2015. Tuolloin Hoyle päätti matkustaa Saksaan Borussia Dortmundin toimintaan tutustumaan. Hän tiesi, että Saksassa on usein tapana hyödyntää samaa pelitapaa yhden seuran monissa eri joukkueissa.

Edustusjoukkueen peräsimessä Kloppia seurannut Thomas Tuchel – PSG:n nykyinen luotsi – oli Huddersfieldille liian kallis mies, joten Hoyle päätti valita toiseksi parhaan vaihtoehdon, kakkosjoukkueen käskyttäjän David Wagnerin. Päätöstä ei tarvinnut katua, sillä verkkaisen startin jälkeen Wagner sai Huddersfieldin lentoon, johdatti joukkueen Valioliigaan ensimmäisellä täydellä kaudellaan ja sai joukkueen vieläpä pidettyä siellä kaudella 2017-2018.

Siewertiä tarkkailtu jo pidempään

Kun Wagner marssi viime viikolla Hoylen pakeille haluten jättää eroanomuksensa, ei seurassa mietitty hetkeäkään uuden tien valitsemista, sarjan jumbosijasta huolimatta. Hoyle käänsi katseensa kylmänrauhallisesti tuttuun Dortmundin suuntaan, ja värväsi luotsikseen seuraavan koutsitehtaan tuotoksen – keltanokkaisuudesta piittamatta.

– Puhuimme hänen kanssaan jo kaksi vuotta sitten, Hoyle paljastaa.

Tuolloin Siewert oli vielä Bochumin listoilla, mutta Huddersfieldissa työskentelyn sijaan hän valitsi työpaikan Dortmundin reserveissä. Askelta ei tarvinnut katua, sillä nyt kutsuu Valioliiga. Viikon päästä Siewert on kentän laidalla, kun vieraaksi saapuu Everton. Sen jälkeen edessä on reissu Stamford Bridgelle Chelsean vieraaksi.

Melkoinen ero yleisömääriä ajatellen, sillä Dortmundin kakkosjoukkueen kotipelissä on tällä kaudella käynyt vähimmillään 206 katsojaa. Vieraspeleissä tuhannen katsojan raja on ylittynyt viisi kertaa, huippunaan Alemannia Aachenin 5 300 katsojan edessä isännöimä ottelu.

”Saksalaiset valmentavat, eivät ostele”

Saksalaistoimittaja Raphael Honigstein esitti BBC:lle oman arvionsa siitä, miksi hänen maanmiehensä ovat Englannissa nyt niin kovassa huudossa.

– Se, mitä saksalaiset valmentajat tuovat tullessaan, on erittäin houkuttelevaa Huddersfieldille ja muille englantilaisseuroille, Honigstein arvioi.

– He eivät tule ja sano: ”Tarvitsen 6-7 pelaajaa ja kolme siirtoikkunaa tehdäkseni joukkueesta omannäköiseni”. He ovat tottuneita valmentamaan. He haluavat vaikuttaa kokoonpanoon, mutta heidän päätyönsä on saada olemassaolevista pelaajista paras mahdollinen irti.

– Kun omistaa Huddersfieldin kaltaisen seuran, jolla ei ole erityisen syvät taskut, sellainen on paljon houkuttelevampaa kuin ostoslistan esittelevä valmentaja.

Siewertin lähipiiriin kuuluva nimetön lähde kehottaa faneja olemaan odottamatta ”uutta Jürgen Kloppia”, sillä luonteeltaan koutsi on pikemminkin David Wagneria muistuttava rauhallisempi tyyppi. Siewertin suosimassa pelitavassa on kuitenkin nähtävissä viitteitä kloppolaisuuteen.

[readmore from=Huddersfield]

– Alussa hän oli kuin Klopp. Hänen joukkueensa harjoittivat samaa korkeaa prässiä ja pakottivat vastustajia virheisiin, lähde kertoo.

– Viime kaudella he pitivät enemmän palloa. Jan on erittäin hyvä työskentelemään nuorten pelaajien kanssa ja hän pitää hyökkäävästä pelitavasta.

Huddersfieldissa pallon pitäminen vain on helpommin sanottu kuin tehty.