Burnleyn irlantilaishyökkääjä Jonathan Walters on levittänyt viime päivinä tietoutta paksusuolen syövästä ja kolonoskopian merkityksestä. Walters oli vain 11-vuotias, kun hänen sairaanhoitajaäitinsä menehtyi syöpään 40-vuotiaana.

– Minun on erittäin vaikeata puhua äidistäni, enkä puhu hänestä paljon – joten tällainen puhumaan tuleminen on aika hankalaa. Minulla ei ole ollut äitiä 23 vuoteen. Asiat olisivat toisin, jos olisimme löytäneet sen aiemmin, pelaaja sanoi BBC:n haastattelussa.

Walters kertoo käyvänsä säännöllisesti tutkimuksissa ja kuvailee Twitterissä kokemustaan kolonoskopiassa eli paksusuolen tähystyksessä. Hän kirjoittaa muun muassa ennakkopeloistaan toimenpidettä kohtaan ja yksityiskohtia reaktiostaan laksatiiveihin.

– MoviPrep on laksatiivi, joten sinua kehotetaan pysymään ”lähellä vessaa”. Ollakseen tarkempi, sen pitäisi käskeä sinua pysymään vessassa, sillä koet asian, jota voi kuvailla ainoastaan ydinpommin räjähtämisestä vatsassasi.

Walters painottaa jakaneensa kokemuksensa hyvästä syystä, koska monen mielestä epämiellyttävältä tuntuva kolonoskopia ja paksusuolen syöpä eivät ole leikin asia.

– Se on kurja sairaus, joka voidaan estää tietouden jakamisella ja varhaisen vaiheen oireiden tunnistamisella. Siinä, mitä minä tein, ei ole mitään hävettävää.

Lähde: Irish Examiner