Bulgarian ja Englannin välinen maanantain EM-karsintaottelu on aiheuttanut paljon keskustelua. Englanti voitti pelin 6−0, mutta puheenaiheet ovat pyörineet luonnollisesti ottelussa nähdyn ja kuullun rasismin ympärillä.

Ottelu oli lähellä päättyä kesken jo ensimmäisellä puoliajalla, kun bulgarialaisyleisö käyttäytyi rasistisesti Englannin pelaajia kohtaan. Peli taukosi tapahtumien takia kahdesti.

Bulgariassa järjestysmiehet poistivat rasistisesti käyttäytynyttä yleisöä katsomosta avausjakson lopulla. Bulgarian kapteeni Ivelin Popov vetosi ottelun tauolla kannattajiin, jotta nämä lopettaisivat vihamielisen huutelun.

Popovin sanat tehosivat ainakin jonkin verran, sillä toisella puoliajalla huutelua kuultiin eri raporttien mukaan selvästi vähemmän. Kapteeni sanoi, että asiaan oli pakko puuttua ja että hän uskoi yleisön totelleen. Popov oli silti ymmärrettävästi pettynyt.

− Olen totta kai häpeissäni. Ihonvärillä ei ole väliä, sillä olemme kaikki yhtä isoa jalkapalloperhettä. Voimme yhdessä lopettaa tällaisen pahuuden, Popov sanoi pelin jälkeen.

Popov jatkoi, että rasistinen käytös aiheuttaa ongelmia myös tulevaisuudessa, kun pelaajat eivät välttämättä uskalla tulla Bulgariaan. Lisäksi rasismista aiheutuvat sanktiot haittaavat maajoukkueen toimintaa.

Kapteeni ilmaisi lopulta olevansa erittäin pettynyt Bulgariaan sekä kentällä että katsomossa.

− Asiat eivät saa mennä näin, se ei ole hyväksi maallemme eikä jalkapalloliitolle. Miltäkö minusta tuntuu? Pahalta, sillä pelasimme huonosti, hävisimme 6−0 ja nämä asiat tapahtuivat, Popov surkutteli.

Tapahtumilla on myös ollut seuraamuksia. Bulgarian pääministeri vaati muutoksia maan jalkapalloliittoon, ja lopulta Bulgarian liiton presidentti Borislav Mihailov erosi tehtävästään.

Englannin puolelta on myös kommentoitu ottelun tapahtumia. Englannin hyökkääjä Marcus Rashford kiitteli Popovia Twitterissä siitä, että hän uskalsi puuttua bulgarialaisyleisön ala-arvoiseen toimintaan.

Marcus Rashford

@MarcusRashford

Marcus Rashford

@MarcusRashford
Thankful to the brilliant England support. You got behind us in the most meaningful way possible tonight and we are all very grateful. Have a safe journey home and take care.
Also been told what the Bulgaria captain did at half-time. To stand alone and do the right thing takes courage and acts like that shouldn’t go unnoticed. #NoToRacism

− Minulle on kerrottu siitä, mitä Bulgarian kapteeni teki tauolla. Vaatii rohkeutta asettua yksin vääryyttä vastaan. Tällaista toimintaa ei saa jättää huomiotta, Rashford kirjoitti.

Lähde: Sky Sports